Ο Wadada Leo Smith και τα καλοκαίρια της ελευθερίας

Ο διάσημος τρομπετίστας, αυτοσχεδιαστής και συνθέτης της σύγχρονης jazz ­έρχεται με ένα κουαρτέτο κυριολεκτικά... Golden για να παρουσιάσει στη Στέγη (1/11) το θεμελιακό έργο του «Ten Freedom Summers».

Ο Wadada Leo Smith και τα καλοκαίρια της ελευθερίας

Ο διάσημος τρομπετίστας, αυτοσχεδιαστής και συνθέτης της σύγχρονης jazz ­έρχεται με ένα κουαρτέτο κυριολεκτικά... Golden για να παρουσιάσει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (1/11) το θεμελιακό έργο του «Ten Freedom Summers», στο πλαίσιο ενός συμποσίου για τον αυτοσχεδιασμό.

Ο Wadada Leo Smith και τα καλοκαίρια της ελευθερίας - εικόνα 1

Ο Leo Smith, ο οποίος πρόσθεσε από το 1986 στο όνομά του το προθεματικό «Wadada» λόγω ρασταφαριανικών αντιλήψεων, συνθέτει το «Ten Freedom Summers» από το 1977 αποσπασματικά, αλλά έχοντας ένα σαφές και ουσιώδες πολιτισμικό/πολιτικό κέντρο βάρους. τους αγώνες των Αφροαμερικανών για χειραφέτηση και πολιτικά δικαιώματα. Το έργο παίχτηκε για πρώτη­ φορά live και ολοκληρωμένο τον Νοέμβριο του 2011 και κυκλοφόρησε σε άλμπουμ τεσσάρων CDs από την Cuneiform Records την επόμενη χρονιά. Στη Στέγη θα ακούσουμε ένα μέρος του ερμηνευμένο από το γκρουπ του που ο ίδιος ονομάζει Golden Quartet – ίσως επειδή αποτελείται από τους πραγματικούς γίγαντες Anthony Davis (πιάνο), John Lindberg (μπάσο) και Pheeroan akLaff (ντραμς).

Το «Ten Freedom Summers» αναφέρεται σε γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία των Αφροαμερικανών ιδιαίτερα τη δεκαετία 1954-64, εμβαθύνοντας μουσικά στην ουσία των πραγμάτων και αναλύοντας ηχητικά τα κοινωνικά γεγονότα και τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα. Πρόκειται για 19 αυτοτελείς σουίτες που κεντράρουν σε φυσιογνωμίες όπως οι Malcolm X, Emett Till, Rosa Parks, Medgar Evers, Martin Luther King και ιστορικά γεγονότα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πολυσύνθετα μουσικά στοιχεία.

Ο Wadada Leo Smith και τα καλοκαίρια της ελευθερίας - εικόνα 2

Γεννήθηκε στο Μισισίπι και μεγάλωσε μέσα στα blues, ως ώριμος μουσικός όμως λειτούργησε μέσα από τις τάξεις του Συνδέσμου για την Προώθηση των Δημιουργικών Μουσικών (AACM) στο Σικάγο, το δεύτερο μισό των ’60s, μαζί με μουσικούς όπως ο σαξοφωνίστας/κλαρινετίστας Anthony Braxton, ο πιανίστας Muhal Richard Abrams, τα μέλη του Art Ensemble of Chicago κ.ά. Όλοι αυτοί έδωσαν άλλο νόημα και μορφή στη μουσική, ονομάζοντάς τη «δημιουργική» αντί για σύγχρονη jazz ή αυτοσχεδιαζόμενη ή οτιδήποτε άλλο. Ο Leo Smith δημιούργησε το δικό του δισκογραφικό label (η εταιρεία Kabell) και το γκρουπ New Dalta Akhri (με μουσικούς όπως οι σαξοφωνίστες Henry Threadgill και Oliver Lake), ενώ πριν από αυτό ήταν συμμέτοχος στο γκρουπ Creative Construction Company (με τον Anthony Braxton και τον βιολονίστα Leroy Jenkins).

Φυσικά, η πορεία του τον έφερε και στην Ευρώπη, όπου συνδέθηκε με τις ντόπιες αυτοσχεδιαστικές σκηνές και ιδιαίτερα με τον μπασίστα Peter Kowald και τον ντράμερ Gunter Sommer. Mε τον Kowald μάλιστα ήρθε­ για πρώτη φορά στα μέρη μας τον Νοέμβριο του 1979. το ίδιο συνέβη όμως και την επόμενη­ χρονιά, στο φεστιβάλ Praxis Jazz – και με τον Sommer παρόντα τότε. Έκτοτε η δισκογραφία του είναι εκτενέστατη και πολυμορφική, αγγίζοντας ακόμη και όψεις του ηλεκτρικού jazz-rock, της σύγχρονης δυτικής «κλασικής» μουσικής ή ιδιαίτερων world παραδόσεων, κάθε φορά με δημιουργικό και ιδιαίτερο τρόπο.

Παράλληλα έχει και μια έντονη κι ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική παρουσία, πράγμα που μπορούμε να διαπιστώσουμε και από τη συμμετοχή του στο συμπόσιο «Ηχηρές δυνατότητες: Αυτοσχεδιασμός και κοινοτική δράση» στη Μικρή Σκηνή της Στέγης (1-2/11), με θέματα που αφορούν όλες τις όψεις του αυτοσχεδιασμού (πολιτικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές/συλλογικές και δημιουργικές). Εκτός από τη συναυλία του Leo Smith και του Golden Quartet, στο πλαίσιο του συμποσίου εντάσσεται και η συναυλία του συγκροτήματος Glue στις 2/11, όπως και η εκδήλωση της ομάδας Medea Electronique στις 31/10 με προβολή του ντοκιμαντέρ της «Koumaria Residency 2014».

Περισσότερες πληροφορίες

Glue

  • Jazz-Blues-Ethnic

Χαρακτηριστικό της σύγχρονης βερολινέζικης σκηνής, το τρίο του ντράμερ Γιώργου Δημητριάδη με τον Βρετανό τρομπετίστα Τομ Άρθουρς και τον Καναδό μπασίστα Μάιλς Πέρκιν συναρπάζει με τους ευρηματικούς αυτοσχεδιασμούς του

Wadada Leo Smith

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο κορυφαίος τρομπετίστας της avant-garde jazz και το Golden Quartet του παρουσιάζουν τον οπτικοακουστικό κύκλο 22 συνθέσεων «Τen Freedom Summers» πάνω στην πάλη για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
27/04/2024

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.