Ο Γιώργος Χατζιδάκις για τον «κινηματογραφικό» Μάνο: Ο Τσέ Γκεβάρα, η CIA και οι... Δίδυμοι Πύργοι

Ο γιος του συνθέτη μας μίλησε με αφορμή το ανέκδοτο σάουντρακ που θα παιχτεί για πρώτη φορά live μαζί με άλλα ­ κινηματογραφικά έργα του στις δύο συναυλίες «Τρόποι του φεγγαριού», στο Ηρώδειο στις 24-25/9.

Ο Γιώργος Χατζιδάκις για τον «κινηματογραφικό» Μάνο: Ο Τσέ Γκεβάρα, η CIA και οι... Δίδυμοι Πύργοι

Ένα ανέκδοτο σάουντρακ που θα παιχτεί για πρώτη φορά live αλλά και άλλα ­διεθνή κινηματογραφικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι περιλαμβάνει το πρόγραμμα των δύο συναυλιών «Τρόποι του φεγγαριού», τις οποίες θα δούμε στο Ηρώδειο στις 24-25/9. Μιλήσαμε με τον γιο του Γιώργο γι’ αυτό το εν εξελίξει project, όπως το ονομάζει ο ίδιος, το οποίο θα έχει σύντομα και συνέχεια.

Ο Γιώργος Χατζιδάκις για τον «κινηματογραφικό» Μάνο: Ο Τσέ Γκεβάρα, η CIA και οι... Δίδυμοι Πύργοι - εικόνα 1

Επιχειρούμε μια πιο συστηματική παρουσίαση του έργου του», μας λέει ο Γιώργος Χατζιδάκις. «Οι προδια­γραφές είναι σταθερές κι έχουν ήδη τεθεί από τον Μάνο: σε ό,τι αφορά το μουσικό σύνολο, δουλεύουμε με τους μουσικούς που ήταν οι συνεργάτες του επί σειρά ετών, με τις αυθεντικές του ενορχηστρώσεις, με τον Λουκά Καρυτινό ο οποίος διευθύνει αποκλειστικά τα έργα του εδώ και 15 χρόνια, με την ομάδα που τρέχει όλο αυτό το έργο τα τελευταία 20 χρόνια. Ως επόμενο βήμα έχουμε ήδη προγραμματίσει τη “Μελισσάνθη” στο Μέγαρο τον επόμενο Μάρτιο, όμως στο ενδιάμεσο θα προχωρήσουμε σε ακόμη κάποιες παραγωγές».

Ο Γιώργος Χατζιδάκις για τον «κινηματογραφικό» Μάνο: Ο Τσέ Γκεβάρα, η CIA και οι... Δίδυμοι Πύργοι - εικόνα 2
«America America»

Το πρώτο μέρος των συναυλιών του Ηρωδείου καλύπτεται από το σάουντρακ του «Faccia di spia», μιας πολιτικής ταινίας του Giuseppe Ferrara από το 1975, με θέμα την εγκληματική δραστηριότητα της CIA.
Μέσα στον επόμενο μήνα θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά­ σε ­δίσκο το «Faccia di spia». Πρόκειται­ για την original μουσική από τις master tapes που έχουμε στο ­αρχείο μας.
Μια μουσική υπέροχη, που –αν θυμάμαι καλά– αποτελεί το ουσιώδες προτέρημα ενός μάλλον μέτριου πολιτικού θρίλερ-ντοκουμέντο.
Ίσως επιπλέον προτέρημα να είναι και τα κοντά πέντε λεπτά ενός χαρισματικού μοντάζ, καθώς η ταινία τελειώνει με ένα πλάνο όπου βλέπουμε τους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης να ματώνουν. Στον παρόντα χρόνο αναμφίβολα σοκάρει η αμεσότητα του συμβολισμού!

Ο Γιώργος Χατζιδάκις για τον «κινηματογραφικό» Μάνο: Ο Τσέ Γκεβάρα, η CIA και οι... Δίδυμοι Πύργοι - εικόνα 3
«Faccia di spia»

Με αυτήν την έννοια, το «Faccia di spia» ίσως αξίζει να το δει κάποιος –αν το βρει φυσικά– σήμερα. Φαίνεται να έχει μεγαλύτερη αξία τώρα παρά το 1975.
Ίσως επειδή η ταινία δεν είχε ευρύτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, ο Χατζιδάκις επέλεξε να δουλέψει πάνω στα δύο σύμβολα που πραγματεύεται: την εξουσία και την επανάσταση. Υπηρέτησε ως ένα βαθμό το σενάριο και τη σκηνοθεσία, αλλά το κίνητρό του υπερέβαινε την ίδια την ταινία. Κι επιπλέον στην ταινία υπήρχε και ο Τσε Γκεβάρα, που για τον Μάνο ήταν ένα ισχυρό ποιητικό πρόσωπο και ταυτόχρονα το σύμβολο της επανάστασης [σ.σ.: τον Τσε υποδύεται ο Claudio Volonte, αδερφός του πολύ σπουδαίου ηθοποιού Gian Maria Volonte]. Τα master tapes που άφησε ο Μάνος δεν έχουν μεγάλη σχέση με τον τρόπο που είχε τοποθετηθεί η μουσική στην ταινία – έχουν άλλη σειρά, η οποία ακολουθεί τη μορφή μιας ολοκληρωμένης σουίτας.

Ο Γιώργος Χατζιδάκις για τον «κινηματογραφικό» Μάνο: Ο Τσέ Γκεβάρα, η CIA και οι... Δίδυμοι Πύργοι - εικόνα 4
«Sweet Movie»

Αυτή είναι μια συνήθης τακτική για τους μεγάλους συνθέτες που γράφουν για το σινεμά. Ο Χατζιδάκις την είχε εφαρμόσει και παλιότερα στο «Sweet Movie», δεν είναι έτσι;
Η διαφορά με το «Sweet Movie» είναι ότι τον Χατζιδάκι τον ενδιέφερε και ως ταινία. Τον ενέπνεε το περιεχόμενό της και του πήγαινε το στιλ του Dusan Makaveyev. Με το «Faccia di spia» δούλεψε από ένα σημείο και μετά πολύ εκτός της φιλμικής πραγματικότητας, κινούμενος στην ουσία πάνω στη δική του βασική έμπνευση.
Στο δεύτερο μέρος των συναυλιών θα ακούσουμε τραγούδια από διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές;
Ανάμεσα στα γνωστά θα υπάρχουν και ανέκδοτα φιλμικά θέματα: το «The Ballad of senses and illusions» (η γνωστή μας στη συνέχεια «Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων» από την «Πορνογραφία») από την άγνωστη­ ταινία «The Martlet’s Tale» του John Crowther, που έγινε το 1970 με πρωταγωνίστρια την Κατίνα Παξινού. το τραγούδι είχε πει ο στιχουργός του Shawn Phillips. Από αυτήν την ταινία είναι και το επίσης ανέκδοτο «Bossa Nova». Το τρίτο ανέκδοτο είναι από την ταινία «The Steps» του Leonard Hirschfield (το 1966), με την Ειρήνη Παππά.

Ο Γιώργος Χατζιδάκις για τον «κινηματογραφικό» Μάνο: Ο Τσέ Γκεβάρα, η CIA και οι... Δίδυμοι Πύργοι - εικόνα 5
«Ποτέ την Κυριακή»

Τα υπόλοιπα είναι πολύ γνωστά: το «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» από το «Ποτέ την Κυριακή» –πολύς κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη πως είναι από αυτήν την ταινία–, το «Μεμέντ αγάπη μου» από την ταινία «Memed my hawk» του Peter Ustinov, τα «Παιδιά κάτω στον κάμπο» από το «Sweet Movie», το «Ήταν του Μάη το πρόσωπο» από το γερμανικό ντοκιμαντέρ «Ελλάς η χώρα των ονείρων», το «Αστέρι του Βοριά» από το «America, America», το «Blue» από το ομώνυμο γουέστερν και άλλα πολλά.
Τέλος, να πω πως το Μουσικό Σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις» συμπράττει με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ σε αυτές τις συναυλίες, ο Λουκάς Καρυτινός, ένας από τους πιο αξιόλογους μαέστρους και βαθύς γνώστης του έργου του Χατζιδάκι, διευθύνει, ενώ τραγουδούν η Έλλη Πασπαλά και ο Vassilikos.

Ακούστε τα «Παιδιά κάτω στον κάμπο» με την Έλλη Πασπαλά

Περισσότερες πληροφορίες

«Τρόποι του Φεγγαριού» (Μάνος Χατζιδάκις)

  • Κινηματογραφική

Μια μεγάλη συναυλία σε επιμέλεια του Γιώργου Χατζιδάκι. Στο α΄ μέρος θα παιχτεί για πρώτη φορά το ανέκδοτο soundtrack της ταινίας του G. Ferrara «Faccia di spia» από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ και το Μουσικό Σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις», με αρχιμουσικό τον Λουκά Καρυτινό. Το β΄ μέρος περιλαμβάνει μια επιλογή από τα διασημότερα τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης για τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Τραγουδούν η Έλλη Πασπαλά και ο Vassilikos

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
27/04/2024

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.