Είδαμε Ξυδάκη, Λάντσια και μια ωραία παρέα…

Στο ανακαινισμένο σκηνικά – και όχι μόνο – Gazarte, στις 2 Νοεμβρίου ζήσαμε ένα σπουδαίο μουσικό event. Ο Νίκος Ξυδάκης...

Είδαμε Ξυδάκη, Λάντσια και μια ωραία παρέα…

Στο ανακαινισμένο σκηνικά – και όχι μόνο – Gazarte, στις 2 Νοεμβρίου ζήσαμε ένα σπουδαίο μουσικό event. Ο Νίκος Ξυδάκης (τραγούδι), ο Σταύρος Λάντσιας (πιάνο, ντραμς), ο Γιώργος Καλούδης (τσέλο, λύρα, κρουστά), ο Πέτρος Βαρθακούρης (μπάσο), ο Δημήτρης Χουντής (σοπράνο σαξόφωνο) και ο Alfredo Shtuni (βιολί) μας οδήγησαν σε ένα υπέροχο ταξίδι που σαν βάση του είχε τις μουσικές / τραγούδια του Νίκου Ξυδάκη και του Σταύρου Λάντσια συνδυασμένες με τέτοιο τρόπο και ροή που η μια να μπαίνει μέσα στην άλλη, να γεννάει μιαν άλλη, και αυτή να δίνει τον δρόμο σε μια ακόμα που να πηγαίνει το μυαλό και τις αισθήσεις πιο πέρα, να μας γεμίζει με συγκινήσεις αλλά και ευχάριστες εκπλήξεις καθώς όλα έτειναν να κινηθούν στο ιδανικό εκείνο σημείο όπου η μουσική χάνει τις όποιες επιμέρους ταμπέλες και «περιγραφές» και γίνεται ουσία: πηγή συναισθημάτων, καθαρή και όμορφη. Είναι γεγονός ότι τα κομμάτια του Σταύρου και του Νίκου διαθέτουν εγγενώς τέτοιες ηχορυθμικές ποιότητες που επιτρέπουν στη μουσική ν’ «απλώσει» και να απλωθεί, γίνονται αφετηρία για περαιτέρω δημιουργία, μπορούν ν’ αποκαλύπτουν καινούρια ακούσματα.
Έτσι, η «Ιζαμπώ» μπορεί να είναι κομμάτι σ’ ένα δίσκο της ECM (ή άλλης ανάλογης δισκογραφικής εταιρίας), η «Ωραία κοιμωμένη» να μεταμορφώνεται για να ταιριάξει με το «Spain» του Chick Corea, το «Καστριτσιάνικο ποτάμι» και το «Γρήγορα η ώρα πέρασε» να δίνουν άλλη αίσθηση του χώρου και του χρόνου – αντιστοίχως. Όλα αυτά όμως αποτελούν επιμέρους λεπτομέρεις. Η ουσία είναι πως χρόνια ολόκληρα κουβαλάω στο κεφάλι μου μια εικόνα για ένα «μετα-τζάζ» μουσικό τοπίο εδώ που ζούμε, γύρω μας και μέσα μας, και αυτή την εικόνα, η ομάδα αυτή των μουσικών την έκανε πραγματικότητα για δυο-τρεις ώρες. Με ευαισθησία και εφευρετικότητα... [Η παράσταση αυτή θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο, στις 22 Νοεμβρίου].

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

01/05/2024

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.