Ένας Μεταφραστής

2

Ελάχιστα πρωτότυπη, αλλά διεκπεραιωτικά έντιμη μετατροπή αληθινών γεγονότων σε μυθοπλαστικό δράμα, το οποίο ηρωοποιεί μια συγκινητική ουμανιστική χειρονομία.

Enas_metafrastis

Ένα χρόνο πριν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τέσσερις μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ, η Κούβα δέχτηκε να προσφέρει ιατρική βοήθεια στα θύματά του, περιθάλποντας από το 1990 έως και το 2016 πάνω από 26.000 προσβληθέντες από ραδιενέργεια. Μια συγκινητική ουμανιστική χειρονομία την οποία περιγράφουν και ηρωοποιούν, χωρίς έντονους μελοδραματισμούς είναι η αλήθεια, οι πρωτοεμφανιζόμενοι αδελφοί Μπαριούσο. Η ιστορία της ταινίας, μάλιστα, δεν είναι άλλη απ’ αυτή του πατέρα τους Μανουέλ Μπαριούσο Αντίνο, ο οποίος εδώ μετονομάζεται σε Μαλίν. Έναν καθηγητή ρωσικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Αβάνας που μετατίθεται σε ένα νοσοκομείο της πόλης, αναλαμβάνοντας χρέη μεταφραστή στην παιδική πτέρυγα των θυμάτων του Τσερνομπίλ.

Η ελάχιστα πρωτότυπη, αλλά διεκπεραιωτικά έντιμη μετατροπή των αληθινών γεγονότων σε μυθοπλαστικό δράμα στήνεται αρχικά πάνω στο ψυχολογικό τραύμα το οποίο προκαλεί στον Μαλίν η συναναστροφή του με ανήμπορα, συχνά ετοιμοθάνατα παιδιά και κατόπιν πάνω στην οικογενειακή κρίση την οποία προκαλεί η ολοένα αυξανόμενη συναισθηματική του υποχρέωση απέναντί τους. Το καθήκον τελικά υπερισχύει, κάνοντας το τίμημα ασήμαντο και το μάθημα ζωής αναντικατάστατο.

Κούβα, Καναδάς. 2018. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας Μεταφραστής

Un Traductor
2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 107 '
  • Σεμπαστιάν Μπαριούσο

Ένας καθηγητής ρωσικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Αβάνας μετατίθεται σε ένα νοσοκομείο της πόλης, αναλαμβάνοντας χρέη μεταφραστή στην παιδική πτέρυγα των θυμάτων του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ, τα οποία έχουν έρθει στην Κούβα για ιατρική περίθαλψη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.