Μόνη με τα Όνειρά της

2

Καρτποσταλική ηθογραφία εποχής, η οποία προσπαθεί ασθμαίνουσα να συναρμόσει τις σκληρές ακίδες της κοινωνικής κριτικής με τα γλυκερά κλισέ του μελοδράματος.

Μόνη με τα Όνειρά της

Η Σικελία της δεκαετίας του ’60 είναι η πραγματική πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος της Κατένα Φιορέλο «Picciridda» (πιτσιρίκα), όπου μέσα από την ιστορία της 11χρονης Λουτσία ανακαλύπτουμε έναν κόσμο σκληρότητας και επώδυνων μυστικών, μαχόμενο αναχρονιστικά, εγωιστικά και ηρωικά για να διατηρήσει την εσωτερική συνοχή του. Η σεναριακή διασκευή του, από τη συγγραφέα, τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη Πάολο Λικάτα και τον Ούγκο Τσίτι («Γόμορρα»), διατηρεί τη γλυκόπικρη αίσθηση, θίγοντας τα θέματα της μετανάστευσης, των ανισορροπιών μιας απομονωμένης κοινότητας και της γυναικείας καταπίεσης. Το ενδιαφέρον βρίσκεται κυρίως στην ταραχώδη σχέση της ανήσυχης Λουτσία με την αυστηρή γιαγιά της (η επιβλητική Λουτσία Σαρντό), την ώρα που ο Λικάτα στήνει γύρω τους μια καρτποσταλική ηθογραφία εποχής, η οποία προσπαθεί, ασθμαίνουσα, να συναρμόσει τις σκληρές ακίδες της κοινωνικής κριτικής με τα γλυκερά κλισέ του μελοδράματος.

Ιταλία. 2020. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: ENORAMA.

Περισσότερες πληροφορίες

Μόνη με τα Όνειρά της

Picciridda - Con i Piedi Nella Sabbia / Alone with Her Dreams
2
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 95 '
  • Πάολο Λικάτα

Στη Σικελία της δεκαετίας του ’60 οι γονείς της 11χρονης Λουτσία μεταναστεύουν στη Γαλλία, αφήνοντάς την προσωρινά στα χέρια της γιαγιάς της. Η ανήσυχη μικρή επαναστατεί απέναντι στη σιωπηλή αυστηρότητα της ντόνα Μαρία, η οποία όμως προσπαθεί να την προστατέψει από τα επώδυνα μυστικά του αποκλεισμένου μικρόκοσμού τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα και κυκλοφορία για το "Ι.Ω." του Αλέξη Αλεξίου

Η υβριδική μικρού μήκους του σκηνοθέτη του "Τετάρτη 04:45" παρουσιάζεται στο διεθνές κοινό προτού βρεθεί στις ελληνικές αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
06/10/2022

Τα "Σαγόνια του Καρχαρία" (ξε)σκίζουν ακόμα

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του το κλασικό θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ βρίσκει ξανά το δρόμο του προς τις αίθουσες.

Η "Musa" του Νίκου Νικολόπουλου στην Ταινιοθήκη

Η "χειροποίητη" ταινία συνδυάζει μεθόδους του κλασικού κινηματογράφου με μεθόδους video art.

Οι Coldplay στα Village Cinemas σε ζωντανή αναμετάδοση

Η συναυλία θα μεταδίδεται από την Αργεντινή σε πραγματικό χρόνο, μέσω δορυφόρου.

Στην Αυλή του Σχολείου

Βραβείο κριτικών στις Κάνες για ένα αποκαλυπτικό ψυχογράφημα και μια διεισδυτική ματιά πάνω στην κοινωνική ένταξη στην καλύτερη παράδοση των αδελφών Νταρντέν.

Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι

Ένα πνευματώδες σενάριο και μια εξαιρετική Λέσλι Μάνβιλ ζωηρεύουν μια τυποποιημένη κομεντί της παλιάς σχολής.

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.