Μόνη με τα Όνειρά της

2

Καρτποσταλική ηθογραφία εποχής, η οποία προσπαθεί ασθμαίνουσα να συναρμόσει τις σκληρές ακίδες της κοινωνικής κριτικής με τα γλυκερά κλισέ του μελοδράματος.

Μόνη με τα Όνειρά της

Η Σικελία της δεκαετίας του ’60 είναι η πραγματική πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος της Κατένα Φιορέλο «Picciridda» (πιτσιρίκα), όπου μέσα από την ιστορία της 11χρονης Λουτσία ανακαλύπτουμε έναν κόσμο σκληρότητας και επώδυνων μυστικών, μαχόμενο αναχρονιστικά, εγωιστικά και ηρωικά για να διατηρήσει την εσωτερική συνοχή του. Η σεναριακή διασκευή του, από τη συγγραφέα, τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη Πάολο Λικάτα και τον Ούγκο Τσίτι («Γόμορρα»), διατηρεί τη γλυκόπικρη αίσθηση, θίγοντας τα θέματα της μετανάστευσης, των ανισορροπιών μιας απομονωμένης κοινότητας και της γυναικείας καταπίεσης. Το ενδιαφέρον βρίσκεται κυρίως στην ταραχώδη σχέση της ανήσυχης Λουτσία με την αυστηρή γιαγιά της (η επιβλητική Λουτσία Σαρντό), την ώρα που ο Λικάτα στήνει γύρω τους μια καρτποσταλική ηθογραφία εποχής, η οποία προσπαθεί, ασθμαίνουσα, να συναρμόσει τις σκληρές ακίδες της κοινωνικής κριτικής με τα γλυκερά κλισέ του μελοδράματος.

Ιταλία. 2020. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: ENORAMA.

Περισσότερες πληροφορίες

Μόνη με τα Όνειρά της

Picciridda - Con i Piedi Nella Sabbia / Alone with Her Dreams
2
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 95 '
  • Πάολο Λικάτα

Στη Σικελία της δεκαετίας του ’60 οι γονείς της 11χρονης Λουτσία μεταναστεύουν στη Γαλλία, αφήνοντάς την προσωρινά στα χέρια της γιαγιάς της. Η ανήσυχη μικρή επαναστατεί απέναντι στη σιωπηλή αυστηρότητα της ντόνα Μαρία, η οποία όμως προσπαθεί να την προστατέψει από τα επώδυνα μυστικά του αποκλεισμένου μικρόκοσμού τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.