2046

2

Άτυπη συνέχεια της «Ερωτικής Επιθυμίας», της οποίας μιμείται το υπνωτιστικά νοσταλγικό ύφος.

2046

Τέσσερα χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία της «Ερωτικής Επιθυμίας» ο Γουόνγκ Καρ-Βάι επιστρέφει στο δωμάτιο 2046, εκεί όπου ο Τσόου και η Σου συναντιόντουσαν κρυφά. Μόνο που τώρα το 2046 είναι ένας τόπος και ταυτόχρονα μια χρονολογία (τότε εξελίσσεται το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που γράφει ο Τσόου), όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν με τις χαμένες αναμνήσεις τους, οι οποίες δεν είναι παρά «ίχνη από δάκρυα».

Προχωρώντας την απλή, σχεδόν μονοδιάστατη πλοκή της προηγούμενης ταινίας του, ο Καρ-Βάι παρασύρει τον ήρωά του σ’ ένα λαβύρινθο από συναισθηματικές περιπέτειες, επικεντρωμένες στο Χονγκ Κονγκ του δεύτερου μισού της δεκαετίας του ’60. Ο Τσόου έχει νοικιάσει το δωμάτιο 2047 στο ξενοδοχείο Oriental, ακριβώς απέναντι απ’ αυτό που σημάδεψε τον μεγάλο έρωτά του, στον οποίο είναι ακόμα προσκολλημένος. Παρακολουθούμε τις σχέσεις του με διάφορες γυναίκες, που καμιά τους δεν μπορεί να τον κάνει να ξεχάσει την Σου Λι Ζεν, αλλά και εικονογραφημένα κεφάλαια από το μυθιστόρημά του σε μια μελλοντική εποχή, όπου οι ερωτικοί σύντροφοι έχουν αντικατασταθεί από ανδροειδή.

2046 - εικόνα 1

Οι μορφές της επιθυμίας, οι ερωτικές αναμνήσεις, η νοσταλγία μιας εποχής και μιας χώρας που χάνεται (το Χονγκ Κονγκ έχει μόλις «επιστραφεί» στην Κίνα). Το παρελθόν σαν τραύμα για τους ήρωες, αλλά σαν νοσταλγικό και παρηγορητικό παραμύθι για το θεατή, εκστατικό ανάμεσα σ’ ένα ψηφιδωτό γοητευτικών μα ρηχών εικόνων χωρίς αφηγηματικό κέντρο βάρους – το σημείο όπου η «Ερωτική Επιθυμία» αποδεικνύεται κινηματογραφικά σαφώς πιο αποτελεσματική. Ψυχρό κι απόμακρο (κι ας μιλάει για επώδυνα πάθη), το «2046» μιμείται το υπνωτιστικά μεθυστικό ύφος της κι επαναλαμβάνει τις ίδιες ιδέες, χαμένες μέσα σ’ ένα χαοτικό σενάριο.

Σκηνοθεσία: Γουόνγκ Καρ-Βάι. Πρωταγωνιστούν: Τόνι Λενγκ, Γκονγκ Λι, Φέι Γουόνγκ, Ζανγκ Ζιγί, Τακούγια Κιμούρα, Καρίνα Λάου. Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Γαλλία. 2004. Διάρκεια: 129΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

2046

2
  • Δραματική
  • 2004
  • Διάρκεια: 129 '
  • Γουόνγκ Καρ-Βάι

Ένας Κινέζος συγγραφέας γράφει ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που εξελίσσεται στο 2046, ενώ οι διάφορες γυναίκες οι οποίες περνούν από τη ζωή του δεν μπορούν να τον κάνουν να ξεχάσει τον μεγάλο έρωτά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Άννα Ρεζάν μας μιλά για το ιστορικό ντοκιμαντέρ της "Οι Δικοί μου Άνθρωποι"

Η εβραϊκής καταγωγής ηθοποιός και σκηνοθέτιδα περιγράφει την προσπάθειά της να γυρίσει ένα κινηματογραφικό χρονικό που ξεκινάει ως οικογενειακό πορτρέτο και καταλήγει σε μια κατάθεση ιστορικής μνήμης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
23/01/2026

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (22-28/01)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κάποια πράγματα που ίσως δε γνώριζες για το "Άμνετ"

Όπου και να οφείλεται το hype γύρω από την ταινία, που έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες, εμείς συγκεντρώσαμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι' αυτήν.

Οι ελληνικές ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά μετά τον "Καποδίστρια"

Αυτές είναι οι ταινίες Ελλήνων δημιουργών που μπορείτε να δείτε τώρα ή σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες, οργανώνοντας τη διαδρομή σας με την υπηρεσία Multiple Stops του Uber Taxi.

Οι "Αμαρτωλοί" συνέτριψαν το ρεκόρ οσκαρικών υποψηφιοτήτων

Οι υποψηφιότητες για τα 98α βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επεφύλαξαν λιγοστές, αλλά ηχηρότατες εκπλήξεις, με το αλληγορικό θρίλερ φαντασίας του Ράιαν Κούγκλερ να καταρρίπτει κάθε προηγούμενη επίδοση, διεκδικώντας 16 Όσκαρ.

"Η Εσχάτη των Ποινών": Ο Κρις Πρατ μας μιλάει για την δικαστή τεχνητής νοημοσύνης Μέρσι

Το "α" εξασφάλισε ένα αποκλειστικό κλιπ από το νέο θρίλερ του Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ που κυκλοφορεί στους κινηματογράφους σήμερα, 22/1.

OPEN CALL: Οι υποβολές του Φεστιβάλ Δράμας ανοίγουν για το 2026

Ο αγαπημένος θεσμός καλεί νέους δημιουργούς να καταθέσουν τις ταινίες μικρού μήκους τους για το φετινό φεστιβάλ.