Οδός Μαλασάνια 32

2

Όλα τα κλισέ των στοιχειωμένων σπιτιών επιστρατεύονται σε ένα ελάχιστα πειστικό αν και ατμοσφαιρικό θρίλερ, το οποίο στο φινάλε αποφασίζει να γίνει πολιτικοκοινωνική αλληγορία.

Οδός Μαλασάνια 32

Μετά την προπέρσινη κωμωδία τρόμου «Matar a Dios», την οποία συνυπέγραψε σεναριακά και σκηνοθετικά με τον Κάγιε Κάσας, ο 35χρονος Άλμπερτ Πιντό στέκεται για πρώτη φορά μόνος του πίσω από την κάμερα για κάτι λίγο σοβαρότερο. Μια ιστορία φαντασμάτων η οποία εξελίσσεται ένα χρόνο μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο και την εγκαθίδρυση της σύγχρονης ισπανικής δημοκρατίας. Το 1976 λοιπόν, η οικογένεια Ολμέδο αφήνει πίσω το χωριό της για να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή στην πόλη και αγοράζει ένα διαμέρισμα στον τρίτο όροφο μιας παλιάς πολυκατοικίας της Μαδρίτης. Το ευρύχωρο σπίτι μοιάζει ιδανικό ξεκίνημα για το καθένα από τα έξι μέλη της, όλα τους, όμως, κουβαλούν μαζί τους ένα παρελθόν το οποίο δυσκολεύονται να ξεχάσουν. Όπως άλλωστε και το ίδιο το διαμέρισμα, το οποίο γρήγορα αρχίζει να γίνεται απειλητικό απέναντι στους καινούργιους ενοίκους του, με πρώτο θύμα τον μικρό Ράφα, ο οποίος εξαφανίζεται μυστηριωδώς.

Αν και η πλοκή της δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτήν μιας κοινότοπης ιστορίας στοιχειωμένου σπιτιού, η «…Μαλασάνια» αφήνει αρχικά υποσχέσεις για κάτι πιο πρωτότυπο. Αλλά η υποβλητική ατμόσφαιρα, το ιστορικό περιβάλλον, η παλιομοδίτικη, στιβαρή αφήγηση ή το παράλληλο νέο ξεκίνημα των χαρακτήρων και της ισπανικής πραγματικότητας γρήγορα ξεχνιούνται για χάρη μιας σειράς εύκολων, διαδοχικών jump scares βγαλμένων από το πιο πολυχρησιμοποιημένο horror manual.

Οδός Μαλασάνια 32 - εικόνα 1

Φώτα που αναβοσβήνουν και πόρτες που ανοιγοκλείνουν κατά βούληση, άσκοπη περιπλάνηση σε λαβυρινθώδη υπόγεια, νυχτερινοί θόρυβοι, αντικείμενα που χάνονται κι επανεμφανίζονται ανεξήγητα, μέχρι την τελική φαντασματο-αναμέτρηση και την καθυστερημένη αποκάλυψη της τραυματικής αλήθειας που, ξαφνικά κι αδικαιολόγητα, δίνει στην ταινία μια απότομη στροφή προς την πολιτικοκοινωνική αλληγορία. Αντίθετα, όμως, από τη «Ραχοκοκαλιά του Διαβόλου», για παράδειγμα, τρόμος και παραβολή δυσκολεύονται εδώ να συνυπάρξουν πειστικά και αρμονικά, παγιδεύοντας αυτό το κατασκευαστικά στιβαρό, πιστό στην ισπανική παράδοση τρομακτικό θρίλερ σε μια υπερφορτωμένη πλοκή, με μια σειρά από φθαρμένα κλισέ και μερικά μπανάλ τελικά συμπεράσματα.

Ισπανία. 2020. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Οδός Μαλασάνια 32

Malasaña 32
2
  • Τρόμου
  • 2020
  • Διάρκεια: 104 '
  • Άλμπερτ Πιντο

Αφήνοντας πίσω το χωριό της για να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή στην πόλη, η οικογένεια Ολμέδο αγοράζει το 1976 ένα παλιό διαμέρισμα στη Μαδρίτη. Αυτό όμως έχει τη δική του, άγνωστη τρομακτική ιστορία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.