Βατικανό: Απόρρητοι Φάκελοι

Η χειρότερη ταινία τρόμου από καταβολής… Χόλιγουντ.

Βατικανό: Απόρρητοι Φάκελοι

Όταν η 27χρονη Άντζελα επιστρέφει στο σπίτι από το νοσοκομείο έπειτα από έναν ελαφρύ τραυματισμό, η ολοένα και πιο παράξενη συμπεριφορά της ανησυχεί τον πατέρα, το αγόρι της αλλά κι έναν παπά, ο οποίος υποψιάζεται πως μπορεί να είναι δαιμονισμένη. Η χειρότερη ταινία τρόμου από καταβολής… Χόλιγουντ.

Βατικανό: Απόρρητοι Φάκελοι - εικόνα 1

«Για 2.000 χρόνια το Βατικανό συγκεντρώνει ντοκουμέντα για τη δράση του κακού. Ο θεός ας λυπηθεί την ψυχή τους», λέει το tagline της ταινίας, η οποία πρέπει να διατηρεί περίοπτη θέση στο εν λόγω αρχείο. Ίσως η χειρότερη ταινία τρόμου από καταβολής… Χόλιγουντ, το κινηματογραφικό σύμφυρμα του Μαρκ Ντέβερλιν –που μαζί με τον Μπράιαν Τέιλρ έχουν υπογράψει σινε-αραβουργήματα όπως τα «Crank», «Gamer» και «Ghost Rider: Το Πνεύμα της Εκδίκησης»– δεν είναι απλώς μια ξεπατικωτούρα του «Εξορκιστή» τυλιγμένη στο φτηνό τρικ του found footage, αλλά κάτι πολύ πιο απαράδεκτο. Η βασική σεναριακή ιδέα είναι αυτή μιας δαιμονισμένης κοπέλας, το ανεξήγητο possession της οποίας παρακολουθούμε μαζί με τον παλαιών αρχών πατέρα της, το φιλόστοργο αγόρι της κι έναν παπά στα πρώτα δύο τρίτα της ταινίας.

Τίποτε απ’ όσα συμβαίνουν μέχρι τότε δεν πείθει για την αληθοφάνειά του, με το δήθεν μαγνητοσκοπημένο υλικό να μπλέκεται με ελεύθερη κινηματογράφηση, την εικόνα να αλλάζει αναίτια φωτισμούς και ύφος και τις τρομακτικές σκηνές να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Στην τρίτη πράξη όμως, όταν εμφανίζεται χωρίς κανένα λόγο και το Βατικανό, τα πράγματα εκτοξεύονται πλέον στο γκροτέσκο, μέσα από μια κλισέ, κωμικοτραγική και… άλλα αντ’ άλλων σκηνή εξορκισμού. Τη χαριστική βολή δίνει ένα απότομο, βλακωδώς εκκρεμές φινάλε, ίσως το χειρότερο από καταβολής… κινηματογραφικής κάμερας.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Βατικανό: Απόρρητοι Φάκελοι

The Vatican Tapes
  • Τρόμου
  • 2015
  • Διάρκεια: 91 '
  • Μαρκ Νέβελντιν

Όταν η 27χρονη Άντζελα επιστρέφει στο σπίτι από το νοσοκομείο έπειτα από έναν ελαφρύ τραυματισμό, η ολοένα και πιο παράξενη συμπεριφορά της ανησυχεί τον πατέρα, το αγόρι της αλλά κι έναν παπά, ο οποίος υποψιάζεται πως μπορεί να είναι δαιμονισμένη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.