Ντερσού Ουζαλά

3,5

Ξενόγλωσσο Όσκαρ για έναν λυρικό και οπτικά συναρπαστικό ύμνο στον οριστικά χαμένο «ανθρωπισμό σε φυσική κατάσταση».

Ντερσού Ουζαλά

Ένας τοπογράφος-εξερευνητής του ρωσικού στρατού γνωρίζεται με έναν Ασιάτη κυνηγό στη Σιβηρία των αρχών του 20ού αιώνα και εντυπωσιάζεται από την ειλικρινή, μυσταγωγική όσο και τραυματική σχέση του τελευταίου με τη φύση. Ξενόγλωσσο Όσκαρ για έναν λυρικό και οπτικά συναρπαστικό ύμνο στον οριστικά χαμένο «ανθρωπισμό σε φυσική κατάσταση».

Ντερσού Ουζαλά - εικόνα 1

Ο συγκινητικός ουμανισμός του Ακίρα Κουροσάβα, ο οποίος διατρέχει ολόκληρο το έργο του Ιάπωνα κορυφαίου σκηνοθέτη, συναντά τον άμετρο θαυμασμό του για την οπτικά μεγαλόπρεπη και ηθικά αδιάφορη φύση στην πρώτη ευρωπαϊκή ταινία του, βασισμένη στις μαρτυρίες του τοπογράφου/συγγραφέα Βλαντιμίρ Αρσένιεφ. Το λιτό στόρι του βραβευμένου με ξενόγλωσσο Όσκαρ φιλμ αφορά τη σχέση του Σοβιετικού επιστήμονα με έναν Ασιάτη κυνηγό στη Σιβηρία των αρχών του προηγούμενου αιώνα, μέσα από την οποία ένας θαυμαστός και αόρατος κόσμος, αυτός της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, αναδεικνύεται ως ουτοπικός, χαμένος παράδεισος. Τα μαγευτικά χιονισμένα τοπία υποβάλλουν μια μυσταγωγική, σχεδόν μεταφυσική ατμόσφαιρα, ο ντοκιμαντερίστικος ρεαλισμός του Κουροσάβα όμως προσγειώνει δεξιοτεχνικά τον αλαφροΐσκιωτο χαρακτήρα του σε μια γήινη κοινωνική πραγματικότητα – σκληρή όσο και βαθιά ποιητική.

Σοβιετική Ένωση, Ιαπωνία. 1975. Διάρκεια: 144΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ντερσού Ουζαλά

DERSU USALA
3,5
  • Δραματική
  • 1975
  • Διάρκεια: 144 '
  • Ακίρα Κουροσάβα

Ένας τοπογράφος-εξερευνητής του ρωσικού στρατού γνωρίζεται με έναν Ασιάτη κυνηγό στη Σιβηρία των αρχών του 20ού αιώνα και εντυπωσιάζεται από την ειλικρινή, μυσταγωγική όσο και τραυματική σχέση του τελευταίου με τη φύση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 6 Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/08/2026

Ραντεβού στην Αγία Παρασκευή αυτό το ΠΣΚ για ταινίες με ελεύθερη είσοδο

Το κινηματογραφικό ραντεβού των ΒΠ έχει τρεις ταινίες για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο!

83ο Φεστιβάλ Βενετίας: Η χρονιά των εκπλήξεων;

Λίγα μεγάλα ονόματα και πολλές υποσχόμενες εκπλήξεις περιλαμβάνει το line-up της φετινής κινηματογραφικής Μπιενάλε (2–12/9), στην οποία θα κάνουν πρεμιέρα και δυο ελληνικές ταινίες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (06-12/08)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Οι 10 καλύτεροι ρόλοι της Σαρλίζ Θερόν, στη σωστή σειρά

Με αφορμή τα σημερινά γενέθλια της χολιγουντιανής σταρ, κατατάσσουμε σε σειρά προτίμησης τις πιο εμβληματικές ερμηνείες της καριέρας της.

Απόψε βλέπουμε το "500 ημέρες με τη Summer" στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η αυλή της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης γίνεται απόψε θερινό σινεμά, φιλοξενώντας τη δωρεάν προβολή της αγαπημένης ταινίας "500 Ημέρες με τη Summer".

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 6 Αυγούστου.