Ένας Πύργος στην Ιταλία

2

Εμπνεόμενη από τον τσεχοφικό «Βυσσινόκηπο», η Μπρούνι Τεντέσκι μετατρέπει την οικογενειακή και προσωπική της ιστορία σε ένα ενδιαφέρον υφολογικά, αλλά απόλυτα άνισο κινηματογραφικά ανάλαφρο δράμα.

Ένας Πύργος στην Ιταλία

Για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, η αρχοντική οικογένεια των Ρόσι Λέβι σκέφτεται να αρχίσει να εκποιεί την περιουσία της, κάτι που δημιουργεί προστριβές ανάμεσα στα μέλη της. Ένα απ’ αυτά, η Λουίζ, γνωρίζει την ίδια στιγμή έναν πολύ νεαρότερό της ηθοποιό, με τον οποίο ερωτεύονται παράφορα. Εμπνεόμενη από τον τσεχοφικό «Βυσσινόκηπο», η Μπρούνι Τεντέσκι μετατρέπει την οικογενειακή και προσωπική της ιστορία σε ένα ενδιαφέρον υφολογικά, αλλά απόλυτα άνισο κι αναποφάσιστο κινηματογραφικά ανάλαφρο δράμα.

Ένας Πύργος στην Ιταλία - εικόνα 1

Κόρη του πλούσιου βιομήχανου και συνθέτη όπερας Αλμπέρτο Μπρούνι Τεντέσκι και αδερφή της Κάρλα Μπρούνι, η 50χρονη Βαλέρια ξεχώρισε αρχικά με την ευαίσθητη ερμηνεία της στο «Ξέχασέ με» της Νοεμί Λβοβσκί το 1994, ακολουθώντας μια πολύγλωσση διεθνή καριέρα ηθοποιού («5 Φορές το 2», «Μόναχο», «Ζήτω η Ελευθερία»). Περνώντας πίσω από την κάμερα, συνεργάζεται πάντα στο σενάριο με τη φίλη της Λβοβσκί και πραγματεύεται λίγο πολύ σταθερά προσωπικές ιστορίες («Il Est Plus Facile pour un Chameau…», «Θεατρίνες»), οι οποίες γίνονται ιδιαίτερα αυτοβιογραφικές σε αυτόν τον υφολογικά ενδιαφέροντα, αλλά απόλυτα άνισο «Πύργο στην Ιταλία».
Στο κέντρο ενός οικογενειακού δράματος, που περιλαμβάνει τη σκέψη των αριστοκρατικών Ρόσι Λέβι να αρχίσουν να εκποιούν την περιουσία τους λόγω οικονομικών δυσκολιών, όπως και το πρόβλημα υγείας του γιου Λουντοβίκ, ο οποίος είναι φορέας του AIDS (όπως και ο θανών το 2006 αδερφός της Βαλέρια Βιρτζίνιο), υπάρχει μια παράφορη, ανορθόδοξη και αστεία ερωτική ιστορία, αυτή της αδερφής του Λουντοβίκ, της Λουίζ, κι ενός πολύ νεαρότερού της ηθοποιού, τον οποίο ερμηνεύει ο επί εξαετία σύντροφος της σκηνοθέτιδας Λουί Γκαρέλ.

Ένας Πύργος στην Ιταλία - εικόνα 2

Προσθέτοντας ότι τη μητέρα της οικογένειας ερμηνεύει η πιανίστρια Μαρίζα Μπορίνι, μητέρα της Τεντέσκι, καταλαβαίνει κάποιος πως αυτό το family reality show κουβαλά επάνω του πολλές αλήθειες, τις οποίες ευτυχώς αντιμετωπίζει με ανάλαφρη, συχνά απόλυτα ειρωνική διάθεση (ακόμη και στο χαρακτήρα της αλλοπαρμένης πρωταγωνίστριας). Ο τσεχοφικός «Βυσσινόκηπος» και η βισκοντική περιγραφή ενός τέλους εποχής (ταξικού, αισθητικού και κοινωνικού) αποτελούν τις άμεσες αναφορές. Αναφορές «πειραγμένες», καθώς είναι στιγμές κατά τις οποίες κωμικοί και δραματικοί τόνοι δένουν αρμονικά, υπάρχουν όμως φορές που η διήγηση ξεφεύγει στη φάρσα και η πλοκή στην υπερβολή, εμποδίζοντας την ταινία να παγιώσει ένα ενιαίο και αποτελεσματικό κινηματογραφικό στιλ. Επιπλέον το προβληματικό, αργόσυρτο και δύσκαμπτο εσωτερικό τάιμινγκ ρίχνει ένα βαρύ πέπλο σοβαροφάνειας σε αυτό το μελαγχολικά αισιόδοξο φιλμ, το οποίο θα μπορούσε να είναι και αληθινά διασκεδαστικό.

Γαλλία, Ιταλία. 2013. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας Πύργος στην Ιταλία

Un Chateau en Italie
2
  • Δραματική κομεντί
  • 2013
  • Διάρκεια: 104 '
  • Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι

Για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, η αρχοντική οικογένεια των Ρόσι Λέβι σκέφτεται να αρχίσει να εκποιεί την περιουσία της, κάτι που δημιουργεί προστριβές ανάμεσα στα μέλη της. Ένα απ’ αυτά, η Λουίζ, γνωρίζει την ίδια στιγμή έναν πολύ νεαρότερό της ηθοποιό, τον οποίο ερωτεύεται παράφορα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.