Fear and Desire

2,5

Οι αφέλειες και τα προβλήματα παραγωγής του low budget ντεμπούτο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ δεν μπορούν να κρύψουν τη σκηνοθετική ιδιοφυΐα του.

Fear and Desire

Παγιδευμένοι πίσω από τις εχθρικές γραμμές, τέσσερις στρατιώτες προσπαθούν να επιστρέψουν σε φιλικό έδαφος. Οι αφέλειες και τα προβλήματα παραγωγής του low budget ντεμπούτο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ δεν μπορούν να κρύψουν τη σκηνοθετική ιδιοφυΐα του.

Fear and Desire - εικόνα 1

Σε ηλικία μόλις 24 ετών, με δανεικά και όσα χρήματα είχε βγάλει ως συνεργαζόμενος φωτογράφος με το περιοδικό «Look», ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ ξεκινά την περιπέτεια της παραγωγής και της σκηνοθεσίας της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, στην οποία υπογράφει επίσης τη φωτογραφία και το μοντάζ. Πρόκειται για μια αλληγορική πολεμική περιπέτεια («αφορά έναν πόλεμο που δεν υπάρχει σε κανένα βιβλίο Ιστορίας», μας ανακοινώνει η αρχική αφήγηση off), βασισμένη σε σενάριο του κατοπινού βραβευμένου με Τόνι και Πούλιτζερ συγγραφέα Χάουαρντ Σάκλερ, όπου τέσσερις παγιδευμένοι πίσω από τις εχθρικές γραμμές στρατιώτες προσπαθούν να επιστρέψουν σε φιλικό έδαφος. Η δραματική πλοκή, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στο σκληρό ρεαλισμό και στις διαχρονικές φιλοσοφικές αλήθειες, παραδίδεται σε αρκετές αφέλειες, ενώ οι αμήχανες ερμηνείες επιτείνουν τα ορατά προβλήματα της παραγωγής. Ακόμη κι έτσι όμως η σκηνοθετική βιρτουοζιτέ του νεαρού auteur είναι αδύνατο να παραμείνει αφανής, συνδυάζοντας ποιητικές εικόνες με σκηνές γεμάτες ένταση, υποβάλλοντας μια έντονα απειλητική ατμόσφαιρα και μετατρέποντας μια απλή άσκηση ύφους σε μίνι υπαρξιακή οδύσσεια. Ο ίδιος ο Κιού­μπρικ, βέβαια, δεν αγάπησε ποτέ αυτό το καθαρά σινεφίλ αξίας πρωτόλειο και προσπάθησε να εξαφανίσει κάθε κόπια του. Δυσεύρετη για χρόνια, η ταινία αποκαταστάθηκε ψηφιακά και κυκλοφόρησε σε DVD μόλις πέρυσι, ενώ προβάλλεται για πρώτη φορά σε κανονική ­διανομή στη χώρα μας.

ΗΠΑ. Α/Μ. 1953. Διάρκεια: 62΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Fear and Desire

2,5
  • Πολεμική
  • 1953
  • Διάρκεια: 62 '
  • Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Παγιδευμένοι πίσω από τις εχθρικές γραμμές, τέσσερις στρατιώτες προσπαθούν να επιστρέψουν σε φιλικό έδαφος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.