«Μουλάν»: Το τολμηρό πείραμα της Disney με τη διανομή

Η κυκλοφορία του live-action συμπίπτει με μια αμφιλεγόμενη απόφαση του θρυλικού στούντιο. Η «Μουλάν» κάνει αποκλειστική πρεμιέρα στο Disney+, όπου αυτό εκπέμπει, σε μια απόπειρα να διασώσει την πανάκριβη επένδυσή της.

«Μουλάν»: Το τολμηρό πείραμα της Disney με τη διανομή

Οταν ξεκίνησε η πανδημία, τρεις ήταν οι ταινίες στις οποίες πόνταρε η αγορά για να σωθεί το καλοκαίρι: το «Tenet» του Κρίστοφερ Νόλαν, το υπερηρωικό σίκουελ «Wonder Woman 1984» της Πάτι Τζένκινς και, το μαντέψατε, η live-action μεταφορά της αγαπημένης «Μουλάν» του 1998 διά χειρός Νίκι Κάρο («Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου»). Η ταινία της Τζένκινς μεταφέρθηκε για την 1η Οκτωβρίου, το «Tenet» κυκλοφόρησε με τον αναμενόμενο πάταγο στα τέλη του Αυγούστου, ενώ η πορεία της «Μουλάν» ήταν διαφορετική στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Η Disney έβλεπε την τύχη της πολυδάπανης παραγωγής των 200 εκατομμυρίων δολαρίων να πλέει σε επικίνδυνα νερά, καθώς το άνοιγμα των περισσότερων κινηματογράφων στις ΗΠΑ καθυστερούσε ενώ παράλληλα το στούντιο έχασε περίπου 5 δισ. από την παύση των παράλληλων δραστηριοτήτων του, όπως τα θεματικά πάρκα που διατηρεί ανά τον κόσμο. Τότε έπεσε στο τραπέζι μια ιδέα που ίσως να αποτελεί εικόνα από το άμεσο μέλλον του κινηματογράφου.

Κάν’ το όπως η Universal

«Μουλάν»: Το τολμηρό πείραμα της Disney με τη διανομή - εικόνα 1

Ο ανταγωνιστής της Disney αποφάσισε την περασμένη άνοιξη, αντί να περιμένει τις εξελίξεις, να τις προλάβει και προχώρησε σε μια κίνηση-ματ: Κυκλοφόρησε το animation «Ευχούληδες 2: Παγκόσμια Περιοδεία» (Γουόλτ Ντορν, 2020) σε video on demand, την ώρα που προβαλλόταν σε ελάχιστα σινεμά και drive-in, προκαλώντας την οργή των αιθουσαρχών. Παρ’ όλα αυτά, μπήκαν στα ταμεία τουλάχιστον 77 εκατ. δολάρια, ποσό ανέλπιστο σε συνθήκες πανδημίας. Πλην των υψηλών εσόδων, το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της τακτικής βρίσκεται αλλού· η ψηφιακή πρεμιέρα ενός τίτλου φέρνει στα στούντιο το 100% των εσόδων, την ώρα που μια συμβατική κυκλοφορία θα τα υποχρέωνε σε διαμοιρασμό 50-50% με τους διανομείς. Η πανδημία αποδεικνύεται λοιπόν ευκαιρία για τις εταιρείες παραγωγής, ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει εις βάρος των σκοτεινών αιθουσών...

Επομένως η Disney είχε χειροπιαστό παράδειγμα να ακολουθήσει σε περίπτωση που οι κινηματογράφοι παρέμεναν κλειστοί και τα έσοδα συνέχιζαν να μειώνονται. Στους αντίποδες, τα νούμερα των συνδρομητών στην ψηφιακή πλατφόρμα Disney+ αυξάνονταν δραματικά, ξεπερνώντας τον Αύγουστο τα 60 εκατομμύρια, γεγονός που ώθησε τους ιθύνοντες να πάρουν μια τολμηρή απόφαση. Στις χώρες όπου λειτουργεί η πλατφόρμα, η «Μουλάν» να λανσαριστεί αποκλειστικά online, με τιμή διήμερης ενοικίασης στα 30 δολάρια, κι οπουδήποτε αλλού –όπως στην Ελλάδα– να προβληθεί κανονικά στους κινηματογράφους. Έτσι όχι μόνο θα αυξάνονταν οι χρήστες του Disney+ αλλά και οι ελπίδες να επιτευχθεί ο οικονομικός στόχος. Σ' αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το στούντιο στοχεύει σε δυσθεώρητα ποσά στο box office, του επιπέδου του 1 δισ. που συγκέντρωσε το έτερο live-action «Αλαντίν» (Γκάι Ρίτσι, 2019).

«Παιχνίδι με τη φωτιά»

«Μουλάν»: Το τολμηρό πείραμα της Disney με τη διανομή - εικόνα 2

Αυτήν τη φράση χρησιμοποίησε μια Γερμανίδα διανομέας αντιδρώντας στην απόφαση της Disney να αγνοήσει τους κινηματογράφους και να κυκλοφορήσει τη «Μουλάν» στην πλατφόρμα της. Αλλού η δυσαρέσκεια εκφράστηκε εντονότερα, όπως στη Γαλλία, όπου ένας αιθουσάρχης διέλυσε με ρόπαλο τα διαφημιστικά της ταινίας, ενώ οι Άγγλοι διανομείς περιέγραψαν την κίνηση ως ένα «άντε γ*****υ» στον κλάδο τους. Υπερβολή; Ίσως. Ας μην ξεχνάμε, ωστόσο, πως η Disney μετά και την εξαγορά της Fox κατέχει τεράστιο κομμάτι της κινηματογραφικής ψυχαγωγίας, τίτλους σύγχρονους αλλά και πολλών δεκαετιών πίσω, επομένως κάθε κίνησή της αναμένεται να έχει μαζικό αντίκτυπο στην αγορά. Όπως η ανεπίσημη προς το παρόν απόφαση της εταιρείας να αναστείλει την κυκλοφορία νέων 4K Blu-Ray, κάτι που προοδευτικά θα αναδείξει από τη μία το Disney+ ως μοναδική επιλογή για τη θέαση των ταινιών της και από την άλλη θα περιορίσει αισθητά την ποικιλία στην οποία θα έχει πρόσβαση το κοινό.

Παρ’ όλα αυτά, για την ώρα τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Όσον αφορά την περίπτωση της «Μουλάν», πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Disney Μπομπ Τσάπεκ είναι ξεκάθαρος: «Πρόκειται για κάτι που θα κάνουμε μία και μοναδική φορά». Πόσο καιρό όμως χρειάζεται το προσωρινό για να γίνει μόνιμο;

Περισσότερες πληροφορίες

Μουλάν

Mulan
2
  • Περιπέτεια
  • 2020
  • Διάρκεια: 115 '
  • Νίκι Κάρο

Μια ατρόμητη νεαρή Κινέζα αποφασίζει να μεταμφιεστεί σε άντρα και να υπερασπιστεί την τιμή της οικογένειάς της στη μάχη ενάντια σε επικίνδυνους εισβολείς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.