Καλπάζοντας με το Όνειρο

4

Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για ένα ανθρώπινο δράμα ημιτονίων στα όρια του ντοκιμαντέρ πάνω στο αμερικανικό όνειρο, στα πολιτισμικά στερεότυπα, στις έννοιες της μοίρας και της αρρενωπότητας.

Καλπάζοντας με το Όνειρο

Ανερχόμενο αστέρι του ροντέο, ο νεαρός Μπράντι τραυματίζεται σοβαρά, γεγονός που τον αναγκάζει να σταματήσει την ιππασία και να αναζητήσει νέο νόημα στη ζωή του. Όσο κι αν προσπαθεί όμως, δεν μπορεί να μείνει μακριά από τα άλογα και αυτό που τόσο έμαθε να αγαπά. Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για ένα ανθρώπινο δράμα ημιτονίων στα όρια του ντοκιμαντέρ πάνω στο αμερικανικό όνειρο, στα πολιτισμικά στερεότυπα, στις έννοιες της μοίρας και της αρρενωπότητας.

Καλπάζοντας με το Όνειρο - εικόνα 1

Tο Πάιν Ριντζ είναι μια εν πολλοίς βραχώδης έκταση της Νότιας Ντακότα­, ­μέρος ενός τεράστιου καταυλισμού των ινδιάνων Σιου, στην οποία το 2015 η γεννημένη στο Πεκίνο­ και σπουδαγμένη σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη Κλόι Ζάο γύρισε την πρώτη της ταινία. Το «Songs My Brothers Taught Me», πάνω στη σχέση­ δύο νεαρών ινδιάνων αδερφών, διακρίθηκε τόσο στο Φεστιβάλ Σάντανς όσο και σε εκείνο των Κανών (προβλήθηκε και στις Νύχτες Πρεμιέρας), ακριβώς όπως και η γυρισμένη στην ίδια περιοχή δεύτερη ταινία της, η οποία απέσπασε το βραβείο του τμήματος Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών και τη δική μας Χρυσή Αθηνά.

Το «Καλπάζοντας με το Όνειρο» είναι στην πραγματικότητα ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, καθώς αφηγείται με διακριτικά δημιουργικό τρόπο την αληθινή ιστορία του Μπράντι Ζαντρό, της οικογένειας και της παρέας του. Μόνο το οικογενειακό όνομα των τριών πρωταγωνιστών έχει αλλάξει από Ζαντρό σε Μπλάκμπερν (η αδερφή του ήρωα Λίλι έχει πράγματι σύνδρομο Άσπεργκερ), με τον νεαρό Μπράντι, ανερχόμενο αστέρι του ροντέο, να τραυματίζεται σοβαρά, γεγονός που τον αναγκάζει να σταματήσει την ιππασία και να αναζητήσει νέο νόημα στη ζωή του. Όσο κι αν προσπαθεί όμως, δεν μπορεί να μείνει μακριά από αυτό που τόσο έμαθε να αγαπά.

Καλπάζοντας με το Όνειρο - εικόνα 2

Με αργό, τρυφερά τελετουργικό και συνάμα σκληρά ειλικρινή τρόπο η Ζάο περιγράφει μια Αμερική στην οποία ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Εκεί ο μύθος και οι αξίες της Άγριας Δύσης παραμένουν ζωντανές, αντικαθιστώντας τις έννοιες του αμερικανικού ονείρου­ και του success story που κυριαρχούν στην καθημερινότητα των δύο ακτών. Τι θέση­ έχει σε αυτόν τον κόσμο ένας άντρας χωρίς άλογο, χωρίς όπλο, χωρίς τελικά κάποια αρσενική σημειολογία; Μετατρέποντας τα πολιτισμικά στερεότυπα της Americana και το γραφικό όσο και άγονο τοπίο σε (συμ)πρωταγωνιστές, η Ζάο απαντά σοφά μέσα από ένα ανθρώπινο δράμα ημιτονίων πως παντού και πάντα «άντρας» –με την έννοια του κυρίαρχου της μοίρας του– θα είναι αυτός που παίρνει τις σωστές, διαφορετικές για τον καθέναν αποφάσεις.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Καλπάζοντας με το Όνειρο

The Rider
4
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 104 '
  • Κλόι Ζάο

Ανερχόμενο αστέρι του ροντέο, ο νεαρός Μπράντι τραυματίζεται σοβαρά, γεγονός που τον αναγκάζει να σταματήσει την ιππασία και να αναζητήσει νέο νόημα στη ζωή του. Όσο κι αν προσπαθεί όμως, δεν μπορεί να μείνει μακριά από τα άλογα και αυτό που τόσο έμαθε να αγαπά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.