Snowpiercer

2

Δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένη κλειστοφοβική περιπέτεια που εξελίσσεται πολλά υποσχόμενη, ολοκληρώνεται όμως εντελώς κοινότοπα.

Snowpiercer

Το 2031 μ.Χ. η Γη έχει περιέλθει σε μια νέα εποχή παγετώνων και οι μόνοι επιζώντες επιβαίνουν στο Snowpiercer, ένα τρένο που κινείται συνεχώς. Μην μπορώντας να ανεχτούν άλλο τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, οι επιβάτες της οικονομικής θέσης εξεγείρονται και προσπαθούν να φτάσουν ως το μπροστινό βαγόνι της μηχανής και να πάρουν τον έλεγχο. Δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένη κλειστοφοβική περιπέτεια που εξελίσσεται πολλά υποσχόμενη, ολοκληρώνεται όμως εντελώς κοινότοπα.

Snowpiercer - εικόνα 1

Στο δημοσιευμένο το 1982 graphic novel «Le Transperceneige» των Ζαν-Μαρκ Ροσέτ και Ζακ Λομπ, η Γη του 2031 μ.Χ. έχει περιέλθει σε μια νέα εποχή παγετώνων και οι μόνοι επιζώντες επιβαίνουν στο Snowpiercer, ένα τρένο που κινείται συνεχώς. Στο πίσω μέρος του και σε βγαλμένες από μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς συνθήκες ζουν οι επιβάτες της οικονομικής θέσης, ενώ στα μπροστινά βαγόνια υπάρχουν η αεικίνητη μηχανή, οι προύχοντες και ο αόρατος για τους υπόλοιπους Γουίλφορντ, ο πολυεκατομμυριούχος κατασκευαστής του σιδηροδρομικού δικτύου και ο άνθρωπος ο οποίος καθοδηγεί αυτήν τη μοντέρνα κιβωτό.
Με ηγέτη τον αποφασισμένο Κέρτις, οι εξαθλιωμένοι επιβάτες των τελευταίων βαγονιών αποφασίζουν να αλλάξουν την τύχη τους, εξεγείρονται βίαια κι επιχειρούν να φτάσουν μέχρι τη μηχανή. Με τη βοήθεια του Κέλι Μάστερσον («Πριν ο Διάβολος Καταλάβει ότι Πέθανες»), ο ευρηματικός Κορεάτης Μπονγκ Τζουν-Χο («Ο Επισκέπτης», «Μητέρα») διασκευάζει το «Le Transperceneige» και στήνει έναν… στενό, αλλά πειστικό οργουελικό μικρόκοσμο, όπου οι σχηματικές κοινωνικές αντιθέσεις υπάρχουν μόνο και μόνο για να δώσουν αφορμή εκκίνησης σε μια σφιχτοδεμένη κλειστοφοβική περιπέτεια.

Snowpiercer - εικόνα 2

Βαγόνι το βαγόνι και σεκάνς τη σεκάνς, η πορεία των εξεγερμένων προς το άγνωστο και την εξουσία περιλαμβάνει μια σειρά από εντυπωσιακές συγκρούσεις και ανατροπές, με κορυφαία τη βυθισμένη στο σκοτάδι φονική αντιπαράθεση με τους οπλισμένους φρουρούς. Ο Τζουν-Χο εντυπωσιάζει με τη βιρτουοζιτέ του και ξέρει να κουμαντάρει την αγωνία και την ένταση. Αυτό το οποίο δεν έχει στα χέρια του είναι μια θεμελιωμένη δραματουργία, στηριζόμενος σε μια χούφτα διάφανων χαρακτήρων κόμικς και μια απλοϊκότατη φιλοσοφικο-πολιτική παραβολή. Άφθονη δράση­, έξυπνο χιούμορ, αλλά λιγοστό συναίσθημα και στοιχειώδεις διά­λογοι (συν ελάχιστα εντυπωσιακά ειδικά εφέ) οδηγούν τελικά σε μια μάλλον απογοητευτική­ κορύφωση, όπου οι εκπλήξεις αποδεικνύονται κάθε άλλο παρά αιφνιδιαστικές, ένας κοινότοπος μονόλογος (σαν του Αρχιτέκτονα στο «Matrix») «εξηγεί» τα αυτονόητα και μια ηρωική έξοδος με μετέωρη κατάληξη ολοκληρώνει αυτήν τη θεαματική, αλλά αβαθή αλληγορική φαντασία.

Ν. Κορέα. 2013. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: VILLAGE FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Snowpiercer

2
  • Περιπέτεια
  • 2013
  • Διάρκεια: 126 '
  • Μπονγκ Τζουν-χο

Το 2031 μ.Χ. η Γη έχει περιέλθει σε μια νέα εποχή παγετώνων και οι μόνοι επιζώντες επιβαίνουν στο Snowpiercer, ένα τρένο που κινείται συνεχώς. Μη μπορώντας να ανεχτούν άλλο τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, οι επιβάτες της οικονομικής θέσης εξεγείρονται και προσπαθούν να φτάσουν ως το μπροστινό βαγόνι της μηχανής και να πάρουν τον έλεγχο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.