Το Χρώμα του Ροδιού

5

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Το Χρώμα του Ροδιού

Ύστερα από τρεις ταινίες οι οποίες κινούνταν στα υποδεδειγμένα πλαίσια του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, ο Αρμένιος Σεργκέι Παρατζάνοφ θα υπογράψει το "Στις Σκιές των Ξεχασμένων Προγόνων" (1965). Μια φολκλορικά πολυδιάστατη και οπτικά σαγηνευτική διασκευή του "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" που ενόχλησε το σοβιετικό καθεστώς, το οποίο θα γινόταν έξαλλο με το "Χρώμα του Ροδιού" τέσσερα χρόνια αργότερα, λογοκρίνοντάς το και απαγορεύοντας την προβολή του (κατόπιν ο σκηνοθέτης του θα φυλακιστεί, κατηγορούμενος ως κλέφτης και ομοφυλόφιλος!).


Η αφηγηματική τόλμη του "Χρώματος…" εντυπωσιάζει μέχρι σήμερα, καθώς η βιογραφική προσέγγισή του στον ποιητή και μουσικό του 18ου αιώνα Αρουθίν Σαγιαντίν, γνωστού ως Σάγιατ Νόβα, αποτελείται από την υπνωτιστική (χωρίς πλοκή και διαλόγους) εναλλαγή ταμπλό βιβάν, εμπνευσμένων από την αρμένικη πολιτιστική κληρονομιά. Μια λυρική σύνθεση ύψιστης εικαστικής αρμονίας, η οποία διαπλέκει εθνογραφικά, φροϊδικά (οι ανδρόγυνες παρουσίες), θρησκευτικά και ιστορικά σύμβολα, αρνούμενη κάθε ορθολογική προσέγγιση. Αποτελεί ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο αποκλειστικά με τη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Σοβιετική Ένωση. 1969. Διάρκεια: 79΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Το Χρώμα του Ροδιού

Sayat Nova
5
  • Σινεφίλ
  • 1969
  • Διάρκεια: 75 '
  • Σεργκέι Παρατζάνοφ

Η ζωή και το έργο του Αρμένιου ποιητή και μουσικού του 18ου αιώνα Αρουθίν Σαγιαντίν, γνωστού ως Σάγιατ Νόβα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα των "Ιστοριών Καλοσύνης" ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα σκηνοθέτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
30/05/2024

Ιστορίες Καλοσύνης

Ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, απόλυτα weird εαυτό του. Εσωστρεφής και ψυχρά αποστασιοποιημένος, καταφέρνει να περιγράψει ίσως λίγο φλύαρα, αλλά ευρηματικά κι απολαυστικά μια ανησυχητικά παράλογη πραγματικότητα.

Furiosa: A Mad Max Saga

Απολύτως ικανοποιητικό σε επίπεδο ανελέητης δράσης και ακαταμάχητου dieselpunk θεμάτος, λιγότερο χορταστικό όμως ως αφήγηση, το πρίκουελ αποτελεί μια διογκωμένη αν και τίμια προσθήκη σε ένα franchise που παραμένει αξιόπιστο.

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.

Γιάννης Σπανός: Πίσω απ' τη Μαρκίζα

Εξομολογήσεις και πληροφορίες συνθέτουν μια περισκοπική όσο και κινηματογραφικά λιτή προσέγγιση στο έργο ενός μελωδικού, απρόβλεπτου και σεμνότατου μουσικού δημιουργού.