Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν την παραληρηματική "Χαμένη Λεωφόρο" στο Cinobo Όπερα

Μία από τις πιο αινιγματικές ταινίες του Ντέιβιντ Λιντς παρουσιάζεται για μία βραδιά στο ανανεωμένο σινεμά του κέντρου.

Lost Highway 1

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι ασφυκτικά γεμάτες προβολές των Νυχτών Πρεμιέρας στο πλέον κλειστό Ιντεάλ, τη σκυτάλη φιλοξενίας τους παίρνει πλέον το ανανεωμένο Cinobo Όπερα στο οποίο πρόκειται να προβληθεί μια από τις πιο αινιγματικές ταινίες των '90s.

Ο λόγος για την παραληρηματική "Χαμένη Λεωφόρο" (1997) του Ντέιβιντ Λιντς, η οποία προβάλλεται ανήμερα των γενεθλίων του (20/1) σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Σχετικά με την ταινία σχολιάζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας:

"Σινεμά ως χειρονομία καθαρής μαγείας, άλωση του υποσυνείδητου μέσα από την εμπειρία παρακολούθησης μιας ταινίας, σκηνοθεσία που χειραγωγεί τα τεχνικά μέσα της στην υπηρεσία μιας απόλυτης μυσταγωγίας, διαβολική ικανότητα του κινηματογραφικού μέσου να δημιουργεί παραισθησιογόνες και σκοτεινές αντανακλάσεις της πραγματικότητας: Για την πιο περιπετειώδη μεριά του κοινού, η 'Χαμένη Λεωφόρος' είναι όλα τα παραπάνω. Για την πιο φρόνιμη και παραδοσιακή μερίδα, είναι η σχεδόν ακατανόητη ιστορία ενός σαξοφωνίστα ο οποίος φυλακίζεται κατηγορούμενος για τον φόνο της γυναίκας του και, κλεισμένος στο κελί του, μεταμορφώνεται άξαφνα κάποιο βράδυ σε έναν άγνωστο νεαρό.

Lost Highway 2

Ο Λιντς ζητά από τους θεατές του να υποδεχτούν αυτό το αφηγηματικό παράδοξο, να αγκαλιάσουν την απότομη ρήξη με τη λογική και να αποκωδικοποιήσουν μόνοι τα αινίγματα που επιφυλάσσει η πλοκή. Παράλληλα όμως επιθυμεί και επιτυγχάνει την απόλυτη υποβολή τους μέσα από μια διήγηση τρόμου που κλείνει το μάτι στο πώς ολόκληρο το σινεμά τρυπώνει στο ασυνείδητο καθενός μας και η οποία κατορθώνει να αναπαραστήσει με όρους φιλμικούς μια κατάσταση βγαλμένη από τις σελίδες των βιβλίων της ψυχανάλυσης.

Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, η 'Χαμένη Λεωφόρος' παραμένει καθ΄όλη τη διάρκειά της ένας πυκνός εφιάλτης από τον οποίο έχεις τουλάχιστον την ανακουφιστική σκέψη ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να ξυπνήσεις. Όμως η αξέχαστη φιγούρα του δαιμονικού Ρόμπερτ Μπλέικ, οι κίτρινες λωρίδες σε μια νυχτερινή άσφαλτο προς το άγνωστο, το ανησυχητικό σκοτάδι στον διάδρομο ενός διαμερίσματος ή ένα απομονωμένο σπίτι που τινάζεται στον αέρα για να επιστρέψει αμέσως μετά στην αρχική του μορφή είναι εικόνες που δεν σβήνονται εύκολα από το μυαλό. Συνοδεύουν τον θεατή μετά την έξοδό του από την αίθουσα. Και τον ακολουθούν επίμονα καθώς επιστρέφει στον έξω κόσμο".

Πληροφορίες

Ημ/νία: Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024
Κινηματογράφος: CINOBO OΠΕΡΑ 1 | Ακαδημίας 57
Ώρα έναρξης: 23.30
Τιμή εισιτηρίου: 7€

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Cinobo Όπερα

Ακαδημίας 57

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.