Το Φεστιβάλ Χανίων μπήκε με φόρα στη δεύτερη δεκαετία του

Με νεανικό παλμό και γεμάτες αίθουσες, η κινηματογραφική γιορτή της Κρήτης ολοκλήρωσε με πανηγυρικό τρόπο την 11η διοργάνωσή της.

Festival xanion 2023B

Κάθε χρόνο κάνει κι ένα μεγάλο, αλλά προσεκτικό βήμα μπροστά. Μέσα σε μια δεκαετία το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έχει εξελιχθεί σε θεσμό με προσωπικότητα, νέες ιδέες και σαφή πολιτιστικό προσανατολισμό. Το πρόγραμμα προβολών του ξεκίνησε την Τετάρτη 18 και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, περιλαμβάνοντας περισσότερες από 130 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, εκτός αυτών που έγιναν το πρωί αποκλειστικά για τα σχολεία του νομού. Γιατί η ανάπτυξη της κινηματογραφικής εκπαίδευσης είναι το μεγάλο στοίχημα και η συγκινητική ευαισθησία αυτής της διοργάνωσης, η οποία δίνει ξεχωριστή σημασία στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η οποία μπορεί να διασωθεί μόνο μέσα από τις γενιές που έρχονται. Έτσι, εκτός από τις ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες των απογευματινών προβολών (για αυτή του "Μαζί Ποτέ" επιστρατεύτηκαν μέχρι και… πολιτικά μέσα για μια θέση), η εικόνα των εκατοντάδων μαθητών που πλημμυρίζουν τα πρωινά το Πνευματικό Κέντρο Χανίων ήταν απολαυστική. Παιδιά που βλέπουν σινεμά, αλλά και κάνουν σινεμά, μιας και το φεστιβάλ συνεργάζεται σε ετήσια βάση με τα σχολεία του νομού, εκ των οποίων 13 απ’ αυτά γύρισαν τη δική τους ταινία. Την παρουσίασαν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου πριν την τελετή λήξης, στην οποία παραβρέθηκαν, ανάμεσα σε πλήθος επισήμων, η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Χανίων Γιάννης Γιαννακάκης και ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.

Festival Xanion 2023A
Η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου απονέμει το βραβείο κοινού στον Σωκράτη Καμπουρόπουλο (αριστερά) για το "The Laughing Boy" και αναμνηστικό δίπλωμα στη σκηνοθετική ομάδα των μαθητών του Γυμνασίου Σούδας.

Στο δεκαήμερο που προηγήθηκε δεν ήταν λίγες οι συγκινητικές στιγμές που ξεσήκωσαν το ενθουσιώδες κοινό. Ανάμεσά τους η έναρξη του φεστιβάλ με το "Ρεμπέτικο" του Κώστα Φέρρη, παρουσία του σκηνοθέτη, η μεταμεσονύχτια προβολή του "Όλα Είναι Δρόμος", με τον Παντελή Βούλγαρη να συζητά με τους θεατές μέχρι σχεδόν τα ξημερώματα, το αδιαχώρητο του "Μαζί Ποτέ", με τον τιμώμενο σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν να βγαίνει ζωντανά μέσω zoom και να προλογίζει την ταινία του. Θερμότατο χειροκρότημα και βραβείο κοινού απέσπασαν το ντοκιμαντέρ του Ιρλανδού Άλαν Γκίλσεναν "The Laughing Boy", πάνω στο ομώνυμο ποίημα του Μπρένταν Μπίαν και τη μελοποίησή του ως "Το γελαστό παιδί" από τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και η "Ζάκρος" του Φίλιππου Κουτσαφτή. Ξεχωριστή εμπειρία, τέλος, το ιστορικό ντοκιμαντέρ "Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς" των Βίκη Αρβελάκη και Ματθαίου Φραντζεσκάκη (ο πανταχού παρών διευθυντής του φεστιβάλ), πάνω στη σφαγή του χωριού Κακόπετρο από τους Γερμανούς το 1944, όπου στο τέλος της προβολής του όλοι οι θεατές έβγαιναν βουρκωμένοι.

Κι όλα αυτά συμπληρώθηκαν με εκθέσεις, masterclasses (από τον Ελβετό ντοκιμαντερίστα Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ ως τον πολυβραβευμένο γραφίστα Δημήτρη Αρβανίτη), εκδόσεις και ειδικά αφιερώματα, ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ μέρος του προγράμματος ήταν διαθέσιμο σ’ όλη την Ελλάδα διαδικτυακά στο www.chaniafilmfestival.com.

Fatih Akin xania
Ο Φατίχ Ακίν και η... μαμά του χαιρετούν μέσω zoom το κοινό του "Μαζί Ποτέ".

Βραβεία Κοινού

Animation: "U-Trip" της Μαρία Ναϊντιόνοβα, "Η Μικρασιατική Καταστροφή" του Γιώργου Χατζηβασιλείου
Διεθνής Παραγωγή Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: "Where Have All  the Smiles Gone" της Άνια Στρέλεκ  
Διεθνής Παραγωγή Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: "The Laughing Boy" του Άλαν Γκίλσεναν
Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: "Καλάβρυτα – Γκερνίκα" της Ισμήνης Σακελλαροπούλου, "Vidisova" του Γιώργου Παναγόπουλου
Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: "Ζάκρος" του Φίλλιπου Κουτσαφτή
Ελληνική  Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους: "Short Draft" του Σπυρίδωνα Παπασπύρου
Σπουδαστική Ταινία Μικρού Μήκους: "The Hook" του Πιέτρο Βενιέρ

Ειδικά Βραβεία

Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας
Ταινία Μεγάλου Μήκους: "Το Νησί της Μήδειας – Η Ιδιόρρυθμη Αγάπη" του Σέρτζιο Νάιτζα
Ταινία Μικρού Μήκους: "Παπαρούνες και Πάπιες" της  Χρηστίνας-Καλλιρρόης Γαρμπή

Εκπαιδευτικής Δημιουργίας "Γουόλτερ Λάσαλι" (απονέμεται από το ΕΚΟΜΕ): Στο ντοκιμαντέρ "Πότε θ΄ ανοίξ΄ η Ανατολή", που ακολουθεί το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα εφαρμοσμένης Ιστορίας για τους πρόσφυγες του χθες και του σήμερα.
"Μίκης Θεοδωράκης" (απονέμεται από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη): "Mauthausen / Μαουτχάουζεν" των Παναγιώτη Κουντουρά και Αρίσταρχου Παπαδανιήλ
#ThisisEU - Ευρωπαϊκές Αξίες (απονέμεται από   Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα): "Τίποτα πιο Ιερό Από Ένα Δελφίνι" της Ισαβέλλας Μαργάρα
"Ιστορία και Πολιτισμός της Κρήτης": "ΝΗΖΑ / Ο Όρκος και το Άγραφο  Δίκαιο των Βοσκών στον Ψηλορείτη" του Μανώλη Φοινικιανάκη
"Δικαίωμα στη Ζωή": "Ένας κόσμος, Δύο όψεις" του Ζαχαρία Σπανού, "Μουσικά Διαφορετικοί" του Νίκολας Μοϊσάκις

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.