Δείτε τα σποτ του 64ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δια χειρός Θανάση Νεοφώτιστου

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης βρίσκεται πίσω από τα κλιπ που συνοδεύουν τις προβολές της διοργάνωσης.

tiff64_spot1

Ένας από τους πολυβραβευμένους και ανερχόμενους εγχώριους δημιουργούς, ο Θανάσης Νεοφώτιστος, ανέλαβε τη σκηνοθεσία των σποτ του προσεχούς 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-12/11).

Με την πιο πρόσφατη μικρού μήκους ταινία του, το "AirHostess-737", ο Νεοφώτιστος απέσπασε 22 βραβεία σε 80 διεθνή φεστιβάλ, εκ των οποίων εκείνα του Τορόντο, του Σάντανς, του Λοκάρνο και του Κλερμόν Φεράν. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, για τα σποτ του φεστιβάλ που έχει ως κεντρική θεματική τα φαντάσματα ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από τις Μοίρες της αρχαίας μυθολογίας και το πώς συνυφαίνονται με τη διαδικασία και τα στάδια δημιουργίας μιας κινηματογραφικής ταινίας: τη γέννηση της αρχικής ιδέας, το χτίσιμο της ιστορίας και το μοντάζ που δίνει στην ταινία την τελική της μορφή.

tiff64_spot2

Ακολουθεί το σκηνοθετικό σημείωμα του Νεοφώτιστου:

"Το Σινεμά είναι η Μοίρα μας

Κλωθώ είναι να μπορείς από υλικά αυτού του κόσμου,
να συνθέσεις την αρχή του επόμενου. 
Λάχεσις είναι να αγωνιάς κάθε στιγμή για τον ρυθμό,
αυτόν που επιτρέπει στη ζωή τη ροή. 
Άτροπος είναι να δεχτείς στωικά την πιο σπουδαία και άδικη ευθύνη, 
να ορίσεις μια στιγμή και να την πεις τέλος.

Αυτές είναι οι τρεις Μοίρες για εμάς. Μία έμπνευση που δημιουργήθηκε προσπαθώντας να κρατήσω το νόημα για τη ζωτική σημασία του σινεμά στη ζωή μας και μια χαλαρή σύνδεση με την έννοια του "φαντάσματος”, ως κάτι που υπάρχει χωρίς την επιλογή μας και μας επηρεάζει σημαντικά. Έτσι, αυτές οι υπέροχες μυθολογικές οντότητες που είχαν την τεράστια τύχη και ευθύνη να ορίζουν τις τύχες των ανθρώπων, για εμάς εκπροσωπούν και τα τρία στάδια της δημιουργίας μιας ταινίας. Η Κλωθώ γεννάει την ιδέα. Η Λάχεσις με συναισθήματα φτιάχνει την ιστορία. Και η Άτροπος, στη διαδικασία του μοντάζ, ψάχνει την σημαντικότερη στιγμή για να ‘κόψει’ την ταινία".

Δείτε τα σποτ του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

Κλωθώ

Λάχεσις

Άτροπος:

Οι τρεις Μοίρες (full version):


Διαβάστε όλα τα νεότερα για το 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".