29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Πανάξια Χρυσή Αθηνά στο "How To Have Sex"

Η ταινία που συζητήθηκε όσο καμία άλλη απέσπασε το μεγάλο βραβείο του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Δείτε αναλυτικά τους νικητές.

How to Have Sex «How to Have Sex»

Η ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος που συζητήθηκε, δικαίως, όσο καμία άλλη, απέσπασε τη Χρυσή Αθηνά του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας (27/9-9/10). Ο λόγος για το ορμητικό ντεμπούτο της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ με τίτλο "How To Have Sex", το οποίο έχει ως κεντρικές ηρωίδες μια παρέα νεαρών κοριτσιών που ταξιδεύει στα Μάλια για διακοπές. Εκεί, όμως, μαζί με τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα τις περιμένει μια απότομη προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα της πρόωρης ενηλικίωσης.

Η θαρραλέα ταινία της Γουόκερ ψηλαφεί αιχμηρά τις έννοιες της συναίνεσης, των προσωπικών ορίων και του τραύματος, περισσότερο από όλα όμως ευστοχεί στον τρόπο που κινηματογραφεί τις σκοτεινότερες πτυχές της σεξουαλικότητας. Πιο συγκεκριμένα, το πώς για μια θηλυκότητα η έκφραση ερωτικής επιθυμίας μπορεί να μετατραπεί αιφνιδιαστικά και άθελά της σε κάτι απειλητικό, αν όχι επικίνδυνο για την ίδια. Παράλληλα, από το βλέμμα της Γουόκερ δε ξεφεύγουν οι λαϊκές καταβολές των ηρώων της, με την ταξική διάσταση των βιωμάτων τους να προσθέτει μια γήινη ειλικρίνεια στην ταινία που μιλά δίχως να κραυγάζει για κάτι επώδυνα οικείο όσο και καθημερινό. Σημειώστε εδώ πως το "How To Have Sex" πρόκειται να κυκλοφορεί 2 Νοεμβρίου στις αίθουσες.

20.000 Species of Bees
©Gariza Films, Inicia Films
"20.000 Είδη Μελισσών"

Γυναίκες δημιουργοί επικράτησαν και στις υπόλοιπες κατηγορίες των βραβείων. Καλύτερη σκηνοθέτρια αναδείχθηκε η Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν για τα "20.000 Είδη Μελισσών", ενώ η Λούνα Κάρμουν απέσπασε το βραβείο σεναρίου ("Μην Πετάξεις Τίποτα"). Ειδική μνεία απέσπασε το συγκινητικά αυτοβιογραφικό "Σχιστά Μάτια" του Άντονι Σιμ, αλλά και η "Θεωρία του Σύμπαντος" (Τιμ Κρούγκερ). Έπειτα, χωρίς να το περιμένει κατά δήλωσή του, ο Πιέρ-Φιλίπ Σεβινί έφυγε από την Αθήνα έχοντας αγκαλιά το βραβείο κοινού και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για το κοινωνικό δράμα "Ρισελιέ". Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες, ως καλύτερο ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε η "Μητέρα του Ψεύδους" (Ασμε Ελ Μουντίρ) και καλύτερη μικρού μήκους το ποιητικό "Φως εκ Φωτός" του ταλαντούχου Νεριτάν Ζιντζιρία.

Φως εκ Φωτός
"Φως εκ Φωτός"

Τα βραβεία των 29ων Νυχτών Πρεμιέρας 2023:

Διεθνές Διαγωνιστικό
Κριτική επιτροπή: Γκάι Λοτζ (κριτικός κινηματογράφου, πρόεδρος), Poka-Yio (εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων), Αναΐς Εμερί (διευθύντρια του Geneva International Film Festival), Κρίστελ Γιουνές (συνιδρύτρια της Bee On Set Productions), Σιαμάκ Ετεμάντι (σκηνοθέτης και παραγωγός).

Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας: How To Have Sex (Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ)
Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών: Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν ("20.000 Είδη Μελισσών"
Βραβείο Σεναρίου: Λούνα Κάρμουν ("Μην Πετάξεις Τίποτα")
Ειδική Μνεία: Σχιστά Μάτια (Άντονι Σιμ)
Ειδική Μνεία: Θεωρία του Σύμπαντος (Τιμ Κρούγκερ)
Βραβείο Κοινού: Ρισελιέ (Πιερ-Φιλίπ Σεβινί)
Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ): Ρισελιέ (Πιερ-Φιλίπ Σεβινί)

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ
Κριτική επιτροπή: Καρίν Ρίβκιντ Σεγκάλ (καλλιτεχνική διευθύντρια του Docaviv FF, πρόεδρος), Στεφάν Καντέα (δημοσιογράφος), Αποστολία Παπαϊωάννου (παραγωγός), Σοφία Παπαϊωάννου (δημοσιογράφος), Γιάν Ρόφκαμπ (παραγωγός).

Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: Η Μητέρα του Ψεύδους (Άσμε Ελ Μουντίρ)
Ειδική Μνεία: Queendom (Άνια Γκαλντάνοβα)
Ειδική Μνεία: 20 Μέρες στη Μαριούπολη (Μστισλάβ Τσέρνοφ)

Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους "Ελληνικές Μικρές Ιστορίες":
Κριτική επιτροπή: Άγγελος Φραντζής (σκηνοθέτης και σεναριογράφος, πρόεδρος), Ορφέας Αυγουστίδης (ηθοποιός), Μαριλένα Καραμολέγκου (εκδότρια εκδ. Δώμα), Πόλυ Λυκούργου (κριτικός κινηματογράφου), Βίκυ Μίχα (παραγωγός).

Χρυσή Αθηνά Βραβείο Καλύτερης Ταινίας: "Φως εκ Φωτός" (Νεριτάν Ζιντζιρία)
Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: "Ανορθόδοξος" Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος
Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Μανώλης Μαυρής ("Midnight Skin")
Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου: Τομ Φλόιντ ("Η Πορνογραφική Συλλογή του Κάφκα")
Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Καραφίλ Σένα ("Διάβαση")
Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Σοφία Σιμώνη ("Days of a Lilac Summer")
Ειδική Μνεία: Θυμωμένο Ψάρι (Κωνσταντίνος Χαλιάσας)
Βραβείο Ωνάση: Η Πορνογραφική Συλλογή του Κάφκα (Αριστοτέλης Μαραγκός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.