Μια διαφορετική προβολή της "Λάμψης" του Κιούμπρικ

Με αφορμή τη μετάφραση ενός διάσημου βιβλίου του Μαρκ Φίσερ, τα θερινά Παναθήναια φιλοξενούν ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό event.

Η Λάμψη

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου "Το αλλόκοτο και το απόκοσμο" του εμβληματικού διανοητή Μαρκ Φίσερ, οι εκδόσεις Αντίποδες διοργανώνουν μια ξεχωριστή κινηματογραφική προβολή της "Λάμψης" (1980) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο θερινό σινεμά Παναθήναια, την Κυριακή 24/9 (20.30).

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου "ο ήχος της απουσίας, τα φαντάσματα του πραγματικού, το στοίχειωμα των σπιτιών (και των ανθρώπων) - να μόνο μερικά από τα πολλά πράγματα που βρήκε ο συγγραφέας, πολιτικός φιλόσοφος, πολιτισμικός κριτικός και μπλόγκερ Μαρκ Φίσερ (1968-2017) στη 'Λάμψη' και τα οποία τον ακολούθησαν για ολη την υπόλοιπη ζωή και διανοητική του διαδρομή". Και έπειτα, η ταινία του Κιούμπρικ "υπήρξε κομβική για την εξέλιξη της σκέψης του Φίσερ, αφού αποτελεί μια από τις αφετηρίες για την ενασχόλησή του με την έννοια του hauntology (στοιχειολογία), ενώ η ανάλυσή του για το φιλμ μέσα από το φροϋδικό unheimlich (ανοίκειο) λειτούργησε ως προπομπός των επεξεργασιών του για το αλλόκοτο και το απόκοσμο".

Την προβολή της "Λάμψης" προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου και μεταφραστής του "Αλλόκοτου και του απόκοσμου", Αλέξανδρος Παπαγεωργίου.

Είσοδος: 6 ευρώ
Τηλέφωνα κρατήσεων:
6946914465 (11:00 με 15:00)
2106425714 (19:00 με 22:00)

Περισσότερες πληροφορίες

Η Λάμψη

The Shining
5
  • Τρόμου
  • 1980
  • Διάρκεια: 146 '
  • Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ένας συγγραφέας μαζί με την οικογένειά του αναλαμβάνουν τη συντήρηση ενός χειμερινού θέρετρου στο οποίο αποκλείονται λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.