Μια διαφορετική προβολή της "Λάμψης" του Κιούμπρικ

Με αφορμή τη μετάφραση ενός διάσημου βιβλίου του Μαρκ Φίσερ, τα θερινά Παναθήναια φιλοξενούν ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό event.

Η Λάμψη

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου "Το αλλόκοτο και το απόκοσμο" του εμβληματικού διανοητή Μαρκ Φίσερ, οι εκδόσεις Αντίποδες διοργανώνουν μια ξεχωριστή κινηματογραφική προβολή της "Λάμψης" (1980) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο θερινό σινεμά Παναθήναια, την Κυριακή 24/9 (20.30).

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου "ο ήχος της απουσίας, τα φαντάσματα του πραγματικού, το στοίχειωμα των σπιτιών (και των ανθρώπων) - να μόνο μερικά από τα πολλά πράγματα που βρήκε ο συγγραφέας, πολιτικός φιλόσοφος, πολιτισμικός κριτικός και μπλόγκερ Μαρκ Φίσερ (1968-2017) στη 'Λάμψη' και τα οποία τον ακολούθησαν για ολη την υπόλοιπη ζωή και διανοητική του διαδρομή". Και έπειτα, η ταινία του Κιούμπρικ "υπήρξε κομβική για την εξέλιξη της σκέψης του Φίσερ, αφού αποτελεί μια από τις αφετηρίες για την ενασχόλησή του με την έννοια του hauntology (στοιχειολογία), ενώ η ανάλυσή του για το φιλμ μέσα από το φροϋδικό unheimlich (ανοίκειο) λειτούργησε ως προπομπός των επεξεργασιών του για το αλλόκοτο και το απόκοσμο".

Την προβολή της "Λάμψης" προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου και μεταφραστής του "Αλλόκοτου και του απόκοσμου", Αλέξανδρος Παπαγεωργίου.

Είσοδος: 6 ευρώ
Τηλέφωνα κρατήσεων:
6946914465 (11:00 με 15:00)
2106425714 (19:00 με 22:00)

Περισσότερες πληροφορίες

Η Λάμψη

The Shining
5
  • Τρόμου
  • 1980
  • Διάρκεια: 146 '
  • Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ένας συγγραφέας μαζί με την οικογένειά του αναλαμβάνουν τη συντήρηση ενός χειμερινού θέρετρου στο οποίο αποκλείονται λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Δυναμική έναρξη στο 6ο Athens Short Film Festival

Πλήθος σινεφίλ γέμισε τις πρώτες προβολές της διοργάνωσης για να απολαύσει μικρού μήκους σινεμά από όλο τον κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
01/12/2023

Το αριστουργηματικο "Στάλκερ" του Αντρέι Ταρκόφσκι στο Δαναό

Η σπουδαία ταινία του Ρώσου σκηνοθέτη προβάλλεται στο πλαίσιο του "Fundamentals of Cinema" για μία αξέχαστη φορά.

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και η σχέση του με το σινεμά

Θυμόμαστε τις φορές που το σινεμά εμπνεύστηκε από την πένα του εμβληματικού συγγραφέα ο οποίος πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μεταμορφώνεται στη "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη

Συναντήσαμε την εμβληματική ηθοποιό, η οποία μοιράστηκε μαζί μας την πολύτιμη εμπειρία της κινηματογραφικής μεταφοράς του κλασικού μυθιστορήματος που σκηνοθετεί η Εύα Νάθενα.

Φόνισσα

Η αριστουργηματική νουβέλα του Παπαδιαμάντη διασκευάζεται σαν ένας καφκικός, έμφυλα και κοινωνικά προσδιορισμένος υπαρξιακός εφιάλτης. Υποβλητική ατμόσφαιρα, συγκροτημένη σκηνοθεσία και μια πληθωρική ερμηνεία από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Πεσμένα Φύλλα

Λιτά, αλλά πολύχρωμα πλάνα, σινεφιλία, χιούμορ, πολλά πολλά τραγούδια και η πιο μελαγχολική αλλά και αισιόδοξη ιστορία αγάπης: μια χαμηλόφωνη σινε-μπαλάντα για όλες τις φθινοπωρινές καρδιές.

Παιχνίδια Θανάτου

Ανερμάτιστη ταινία υπερφυσικού τρόμου, στην οποία δεν λειτουργούν ούτε οι στοιχειώδεις συμβάσεις του είδους.