Φεστιβάλ Βενετίας: Αποθέωση της χρυσής μετριότητας

Επιδημία βιογραφιών κατακλύζει το φετινό φεστιβάλ, τα μεγάλα ονόματα του οποίου – πλην Λάνθιμου και Χαμαγκούτσι - έχουν μείνει μακριά από τον καλύτερο εαυτό τους.

Coup de Chance «Γυρίσματα της Τύχης»

Η απουσία των Αμερικανών σταρ από το κόκκινο χαλί έχει θαμπώσει τη λάμψη της επετειακής διοργάνωσης του αρχαιότερου διεθνούς φεστιβάλ, αλλά ο απαραίτητος "θόρυβος" που χρειάζεται κάθε σινε-event τέτοιου μεγέθους για να διατηρήσει το μιντιακό στάτους του δεν κόπασε στο ελάχιστο. Ενώ λοιπόν τα φλας των παπαράτσι δεν μπορούν να προμηθεύσουν τα αναμενόμενα πρωτοσέλιδα και κλικς, τα κοσμικά δημοσιεύματα έχουν αντικατασταθεί από άρθρα διαμαρτυρίας για την παρουσία των ταινιών των Γούντι Άλεν, Ρομάν Πολάνσκι (ο ίδιος απών), Λικ Μπεσόν και του new entry στο (fight) κλαμπ Μάικλ Φασμπέντερ στο φετινό πρόγραμμα. Η αντίστοιχη υποδοχή του φεστιβαλικού κοινού ήταν θερμή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αλμπέρτο Μπαρμπέρα υπερασπίστηκε τις (καλλιτεχνικές) επιλογές του, αν και πολλοί άνθρωποι του χώρου συνεχίζουν να δηλώνουν με κάθε τρόπο - η Αριάν Λαμπέντ "έγραψε" πάνω στο σώμα της "όχι άλλες τιμές στους κακοποιητές" - πως το όλο ζήτημα παραμένει επείγον και δεν μπορεί να κρυφτεί εύκολα κάτω από το (κόκκινο) χαλί.

the killer6
"The Killer"

Όταν τα φώτα των αιθουσών σβήνουν, οι απαντήσεις μοιάζουν εξίσου περίπλοκες, μιας και οι κινηματογραφιστές, προσπαθώντας να αναδείξουν την περιπλοκότητα της πραγματικότητας και τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ψυχής, επιλέγουν σχεδόν πάντα για ήρωές τους διφορούμενους χαρακτήρες, με σχεδόν άλυτα διλήμματα. Πολλοί απ' αυτούς πραγματικά πρόσωπα, όπως αυτά τα οποία κατέκλησαν τη φετινή Μπιενάλε, παραδίδοντάς μας εντατικά μαθήματα ιστορίας. Στα μαθήματα σινεμά, πάντως, με το ζόρι έπιασαν τη βάση. Έτσι, μετά τα "Comandante", "Η Γη της Επαγγελίας", "Ferrari" και "El Conde" δυο ακόμα μελωδικά biopics προσπάθησαν να ανεβάσουν τους τόνους. Αντίθετα, η "Priscilla" (Πρίσλεϊ) της Σοφία Κόπολα εξελίχτηκε σε μια απίστευτα άνευρη και πλήρως διάφανη ιστορία θηλυκής ενηλικίωσης, με το αρχικά σπιντάτο "Maestro" του Μπράντλεϊ Κούπερ (προτιμότερος μπροστά από το φακό ως Λέοναρντ Μπερνστάιν), να αυτοπαγιδεύεται σε μια δραματουργική σύγχυση. Ο διάσημος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας απουσιάζει ως καλλιτεχνική φυσιογνωμία, πασαλείφεται ως παθιασμένος για ζωή άνθρωπος και χάνεται κάποια στιγμή από το κάδρο, παραχωρώντας άτσαλα τη θέση του στη σύζυγό του (Κέιτ Μάλιγκαν) Φελίσια Μονταλέγκρε.

Λιγοστές ήταν μέχρι στιγμής και οι ισχυρές συγκινήσεις των "καθαρών" μυθοπλασιών, από τις οποίες το εκτός συναγωνισμού "The Palace" του Ρομάν Πολάνσκι, μια εκτός ελέγχου κακόγουστη φάρσα σε σενάριο Γέρζι Σκολιμόφσκι (ορκίζομαι πως διάβασα στα credits Σεφερλικόφσκι), εξελίχτηκε σε τρανταχτή απογοήτευση. Ο Γούντι Άλεν, τουλάχιστον, στα "Γυρίσματα της Τύχης" απλά διασκεύασε στο πιο ανάλαφρο, γαλλόφωνο και ανώδυνο το αριστουργηματικό "Match Point" του, την ώρα που η περιπέτεια εκδίκησης του Ντέιβιντ Φίντσερ "The Killer" (ευκολάκι για το σκηνοθέτη του "Zodiac") χαλάρωσε απολαυστικά τους φεστιβαλιστές. Ό,τι δηλαδή ζητά κανείς από ένα σπουδαίο σκηνοθέτη που κάνει τη βόλτα του από το Netflix, φροντίζοντας να αναβαθμίσει με τρεις τέσσερις ευφυείς ιδέες ένα αξιοπρεπές σενάριο ταινίας είδους (από τον Άντριου Κέβιν Γουόκερ του "Seven").

evil does not exist 11
"Ο Διάβολος δεν Υπάρχει"

Λίγο πριν την τελική ευθεία λοιπόν, δυο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους ταινίες έχουν σαφώς ξεχωρίσει, κουβαλώντας την υπογραφή δημιουργών που δεν μας έχουν ποτέ απογοητεύσει. Πρώτα το σαρωτικό "Poor Things" του Γιώργου Λάνθιμου και τώρα το εσωτερικών ρυθμών και υπόγειας έντασης "Ο Διάβολος δεν Υπάρχει" του οσκαρικού Ριουσούκε Χαμαγκούτσι ("Drive my Car"). Ένα υπνωτιστικό οικολογικό παραμύθι με πικρό επιμύθιο – η καθημερινότητα μιας ιαπωνικής κωμόπολης διαταρράσεται από το μεγαλεπήβολο σχέδιο δημιουργίας ενός "glamorous camping" - το οποίο μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο και έναν τρόπο ζωής που χάνονται, απορροφημένοι από μια απάνθρωπα εκσυγχρονισμένη πραγματικότητα.

Ευχαριστούμε την  Aegean Airlines  για την υποστήριξή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα highlights του Animasyros 2023

Καθώς ετοιμάζουμε βαλίτσες για τη μεγάλη γιορτή του animation στην Ερμούπολη, σταχυολογούμε όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/09/2023

Μια διαφορετική προβολή της "Λάμψης" του Κιούμπρικ

Με αφορμή τη μετάφραση ενός διάσημου βιβλίου του Μαρκ Φίσερ, τα θερινά Παναθήναια φιλοξενούν ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό event.

Ράδιο Μετρονόμ

Μια ιστορία αγάπης και μια άλλη ενηλικίωσης δίνουν τα χέρια σε ένα βραβευμένο στις Κάννες κοινωνικό δράμα στην παράδοση της στιβαρής, ρεαλιστικής ρουμάνικης σχολής.

Κάρμεν

Η ιστορία του Προσπέρ Μεριμέ αναζητείται στα βάθη μιας ποζάτης και αυτάρεσκης μείξης βιντεοκλίπ, μοντέρνου μιούζικαλ και παλιομοδίτικου μελοδράματος.

Οι Αναλώσιμοι 4

Η φτήνια της παραγωγής, ο σεναριακός αχταρμάς και η αφηγηματική αναληθοφάνεια βγάζουν μάτι, μιας και η συνταγή της χαβαλεδίτζιδικης κλοτσοπατινάδας με πατίνα βιντεοκασέτας των 80s έχει καταντήσει πλέον ανυπόφορα βασανιστική.

Το Βιβλίο των Θαυμάτων

Δακρύβρεχτο μελό γεμάτο πραγματολογικές, συναισθηματικές και κινηματογραφικές αφέλειες, επιτηδευμένο από το πρώτο έως το τελευταίο πλάνο.

Γελώντας στο Αφγανιστάν

Το γέλιο μπορεί να σώσει τον κόσμο; Ένα ουμανιστικό σινε-χρονικό που δεν φοβάται να "λερώσει τα χέρια του" αναζητάει τις απαντήσεις της ιστορίας, της πολιτικής και της τέχνης.