Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

3

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

H Leila kai ta aderfia tis

Από τους διακεκριμένους εκπροσώπους του σύγχρονου ιρανικού σινεμά, το οποίο από τις νεορεαλιστικές αλληγορίες του Αμπάς Κιαροστάμι έχει προχωρήσει στα πειθαρχημένα σεναριακά αστικά δράματα του Ασγκάρ Φαραντί, ο Σαΐντ Ρουσταγί ("Life and a Day", "6.5 Εκτός Ελέγχου") ανατέμνει την τεχερανική πραγματικότητα μέσα από τις περιπέτειες επιβίωσης μιας πολυμελούς οικογένειας. Ο πάτερ φαμίλιας της Ισμαήλ βλέπει τους τέσσερις γιους του να μη μπορούν να βρουν δουλειά και την κόρη του Λέιλα να έχει φτάσει τα 40 της φροντίζοντας μια ζωή τους γονείς και τα αδέλφια της. Παρ' όλα αυτα, έχει μια και μοναδική έννοια. Να κερδίσει την εύνοια των ισχυρών του σογιού του, οι οποίοι πάντα τον περιφρονούσαν, και να αναδειχθεί, ως γηρεότερος όλων, αρχηγός του. Και μια χρυσή ευκαιρία του παρουσιάζεται, αν μπορέσει να κάνει το ακριβότερο δώρο όλων στον επικείμενο γάμο ενός ανηψιού του. Προτιμά λοιπόν να δώσει εκεί όλες τις κρυφές αποταμιεύσεις του κι όχι να βοηθήσει τους γιούς του να αγοράσουν ένα μαγαζί. Η Λέιλα, όμως, έχει το δικό της σχέδιο.

Ο Ρουσταγί απέσπασε το βραβείο κριτικών στο φεστιβάλ Καννών για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ζωντανεύει με ηλεκτρισμένη ένταση στην οθόνη όλες τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας. Γενιές που συγκρούονται μεταξύ τους, ηθικά διλήμματα με πολλαπλές απαντήσεις, αγεφύρωτες ταξικές διαφορές και μια βαθιά ριζωμένη πατριαρχική νοοτροπία η οποία παγιδεύει "θύτες" και "θύματα". Οι ερμηνείες αφοπλίζουν και οι πολλαπλές αντιπαραθέσεις ενορχηστρώνονται δεξιοτεχνικά, κάνοντας κάποια από τα εξομολογητικά "ξεσπάσματα" των χαρακτήρων (όπως η τελική έκρηξη της Λέιλα) να μοιάζουν αχρείαστα και διδακτικά.

Ιράν. 2022. Διάρκεια: 165΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Baradaran-E Leila / Leila's Brothers
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 165 '
  • Σαίντ Ρουστάγι

Στα σαράντα της, η Λέιλα έχει περάσει όλη της τη ζωή φροντίζοντας τους γονείς και τα τέσσερα άνεργα αδέλφια της. Αν και είναι βουτηγμένοι όλοι στα χρέη, ο πατέρας τους σκοπεύει να δώσει τις αποταμιεύσεις του ως γαμήλιο δώρο ενός ανιψιού του, ελπίζοντας να κερδίσει την εύνοια του σογιού του. Η Λέιλα, όμως, έχει το δικό της σχέδιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.