Μπλε Φεγγάρι

2,5

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Σαν Σεμπαστιάν για ένα ντοκιμαντερίστικα ειλικρινές και σκηνοθετημένο με ένταση, αλλά δραματικά «άψητο» κοινωνικό δράμα φεστιβαλικής κατανάλωσης της ρουμάνικης σχολής.

Ble fegari

Πρωταγωνίστρια και συνσεναριογράφος του τολμηρού "Σονάτα σε Κλειστό Δωμάτιο" (2016) του Άντριαν Σιτάρου, η Αλίνα Γκριγκόρε κάθεται για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη για ένα οικογενειακό δράμα γυναικείας χειραφέτησης στην ίδια κινηματογραφική παράδοση. Αυτή του ρουμάνικου σινεμά, το οποίο ψηλαφίζει με ανεπιτήδευτη επιμονή και θαρραλέο ρεαλισμό μια κοινωνική πραγματικότητα σημαδεμένη από πολιτικά, ψυχολογικά και πολιτισμικά τραύματα.

Η αεικίνητη κάμερα της Γκριγκόρε ακολουθεί κατά πόδας την Ιρίνα, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να φύγει για σπουδές στο Βουκουρέστι, μακριά από τον οικογενειακό κλοιό που την κάνει να ασφυκτιά. Μια σύντομη και περιπετειώδης ερωτική σχέση, όμως, θα περιπλέξει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά της. Πόσο βαθιά φτάνει η ορατή κι αόρατη βία που διατηρεί τις ενδοοικογενειακές (και κοινωνικές) ισορροπίες; Πόσο μεθοδικά καλλιεργεί τις ανισότητες η πατριαρχία και ο επαρχιωτισμός; Οι απαντήσεις (παρα)είναι προφανείς και χαρίζουν το βραβείο καλύτερης ταινίας του Σαν Σεμπαστιάν σε μια ντοκιμαντερίστικα ειλικρινή και σκηνοθετημένη με ένταση, αλλά δραματικά "άψητη" περιπέτεια ενηλικίωσης φεστιβαλικής κατανάλωσης.

Ρουμανία. 2021. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Μπλε Φεγγάρι

Crai Νou / Blue Moon
2,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 85 '
  • Αλίνα Γκριγκόρε

Η Ιρίνα προσπαθεί με κάθε τρόπο να φύγει για σπουδές στο Βουκουρέστι, μακριά από τον οικογενειακό κλοιό που την κάνει να ασφυκτιά. Μια σύντομη και περιπετειώδης ερωτική σχέση, όμως, θα περιπλέξει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.