Το Θαύμα

3

Δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένο, γεμάτο σασπένς και πολυσήμαντες αναφορές δράμα μυστηρίου, το οποίο χάνει πόντους μόνο όταν καταφεύγει σε εύπεπτες αλήθειες.

to_thavma1

Αν και η εποχή που το ρουμάνικο σινεμά πρωταγωνιστούσε στον arthouse κινηματογράφο δεν έχει ακριβώς παρέλθει –πρόσφατη εξάλλου είναι η Χρυσή Άρκτος στο "Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό" (2021) του Ράντου Ζούντε–, οι φρέσκες κινηματογραφικές προτάσεις μας έρχονται μάλλον σπάνια από τη βαλκανική χώρα. Ωστόσο, μια μικρή ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κάνει ο Μπογκντάν Τζόρτζε Απέτρι.

Δεύτερο μέρος μιας crime τριλογίας αυτόνομων κεφαλαίων, που ξεκίνησε με το "Unidentified" (2020), το "Θαύμα" στρέφεται γύρω από μια νεαρή μοναχή, η οποία φεύγει κρυφά από το μοναστήρι της για ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Τότε ένας αποφασισμένος αστυνομικός αναλαμβάνει την υπόθεση, αγνοώντας ότι τον περιμένουν διαδοχικές εκπλήξεις.

to_thavma2

Ο Απέτρι, κρύβοντας τις πραγματικές αλλά και αμφίσημες προθέσεις των ηρώων, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει διακριτικά τα στοιχεία της υπόθεσης, δημιουργεί μια άκρως υποβλητική ατμόσφαιρα με κοφτερή ένταση. Παράλληλα, ξεδιπλώνει τα ηθικά διλήμματα που διαπνέουν όχι μόνο τους καθαυτό χαρακτήρες, αλλά και ολόκληρη τη ρουμανική κοινωνία, η οποία βιώνει μια παρατεταμένη κρίση ταυτότητας από την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου και εξής. Από τη μία, υπάρχει η χώρα που κοιτά προς τη Δύση, έχοντας πίστη στους θεσμούς και στην υπεραξία του έμπρακτου ορθολογισμού (ο αστυνόμος που εφαρμόζει νόμο και τάξη). Από την άλλη, υπάρχει η Ρουμανία των Βαλκανίων, της στενής επαφής με την εκκλησία (μια μοναχή είναι αδύνατο να είναι ένοχη για οτιδήποτε) και του φλερτ με την παρανομία για να… βγει η δουλειά ("γκρίζα" ηθική πυξίδα ντετέκτιβ).

Το πληθωρικό σε αναφορές και σασπένς δράμα αρθρώνεται εύγλωττα από τον Απέτρι, ο οποίος χειρίζεται δεξιοτεχνικά "σκοτεινούς" χαρακτήρες σε μια συνθήκη εκτυφλωτικού φωτός. Εκεί που χάνει πόντους ο δημιουργός είναι σε μια σκηνοθετική επιλογή της τελευταίας πράξης, όπου η μπάλα πετιέται στην εξέδρα. Διατυπώνοντας, όμως, ασφαλή συμπεράσματα για μια υπόθεση που κατά τα άλλα σφίγγει το στομάχι, το φιλμ χάνει ένα μέρος της δημιουργικής του τόλμης.

Ρουμανία. 2022. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Θαύμα

Miracol
3
  • Αστυνομική
  • 2022
  • Διάρκεια: 118 '
  • Μπογκντάν Τζορτζε Απέτρι

Μια νεαρή μοναχή φεύγει κρυφά από το μοναστήρι της για να αντιμετωπίσει ένα προσωπικό της ζήτημα, αλλά εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ένας αποφασισμένος αστυνομικός αναλαμβάνει την υπόθεση, αγνοώντας ότι τον περιμένουν μια σειρά από διαδοχικές εκπλήξεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.