Η Ώρα των Φούρνων

2,5

Στρατευμένο χρονικό που αναλύει μαρξιστικά την ταραγμένη περίοδο 1945-70, υπερασπίζεται την αμφιλεγόμενη φιγούρα του Χουάν Περόν και ονειρεύεται μια προλεταριακή εξέγερση που δεν ήρθε ποτέ.

H_ora_ton_fournon2

Η "Ώρα των Φούρνων" δανείζεται τον τίτλο της από τη φράση του Κουβανού επαναστάτη Χοσέ Μαρτί, την οποία επανέλαβε ο Τσε Γκεβάρα, "είναι η ώρα για τους φούρνους και δεν θα φανεί παρά μόνο φως". Κινηματογραφικό παιδί του καιρού της, αντανακλά ξεκάθαρα το επαναστατικό πνεύμα της δεκαετίας του ’60, αναλύοντας με μαχητική διάθεση τη μεταπολεμική πολιτική πραγματικότητα στην Αργεντινή και τη σχέση της με εκείνη της Λατινικής Αμερικής και των διεθνών αντιαποικιακών κινημάτων.

Οι Οκτάβιο Γκετίνο και Φερνάντο Σολάνας (γνωστός μας από τα κατοπινά "Το Τανγκό του Έρωτα" και "Ο Νότος") χωρίζουν την τετράωρη ταινία τους σε τρία μέρη και ξεκινούν αναλύοντας με μαρξιστική αφοσίωση την ταραγμένη περίοδο 1945-70, εστιάζοντας στην αμφιλεγόμενη φιγούρα του Χουάν Περόν, τον οποίο υπερασπίζονται ως τον μοναδικό πολιτικό που, παρά τις αντιφάσεις του, αντιστάθηκε στη λαίλαπα της νεοαποικιοκρατίας με εθνική συνείδηση και χειροπιαστά, έστω και προσωρινά, αποτελέσματα. Το υπόλοιπο στρατευμένο χρονικό προσφέρει λίγο-πολύ γνωστές πληροφορίες και συγκινεί (μελαγχολικά πλέον) με τον επαναστατικό οίστρο του, οραματιζόμενο μια προλεταριακή εξέγερση που δεν ήρθε ποτέ.

Α/Μ. Αργεντινή. 1968. Διάρκεια: 244΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ώρα των Φούρνων

La Hora de los Hornos
2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 1968
  • Διάρκεια: 244 '
  • Οκτάβιο Γκετίνο

Η μεταπολεμική πολιτική πραγματικότητα στην Αργεντινή και η σχέση της με εκείνη της Λατινικής Αμερικής και των διεθνών αντιαποικιακών κινημάτων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.