"Καθαρές Πόλεις": Το ντοκιμαντέρ του επιτυχημένου θεατρικού της Στέγης ρίχνει φως στις ζωές μεταναστριών

Διαδικτυακή πρεμιέρα για τη σπονδυλωτή ταινία τεσσάρων σκηνοθετών, μετά την προβολή της στις 27ες «Νύχτες Πρεμιέρας» και το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Καθαρές Πόλεις Δανέζη

Μετά την τεράστια απήχηση της παράστασης "Καθαρή Πόλη" των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, 4 σκηνοθέτες καταγράφουν με τον τρόπο τους τις ιστορίες των πρωταγωνιστριών του θεατρικού, καθώς και άλλων γυναικών, σε 4 πόλεις-σταθμούς. Το υβριδικό ντοκιμαντέρ "Καθαρές Πόλεις" εστιάζει στα άγνωστα πρόσωπα που καθαρίζουν τις πόλεις του κόσμου αποκαλύπτοντας τις ζωές μιας ομάδας μεταναστριών. Μετά την προβολή του στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το φιλμ κάνει πρεμιέρα και διαδικτυακά στο YouTube κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, την Κυριακή 27 Μαρτίου στις 9 μ.μ. .

Σκόπια, Σαράγεβο, Μονπελιέ και Κωνσταντινούπολη είναι οι στάσεις των "Καθαρών Πόλεων", όπου, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του θεατρικού, ακολουθούμε τις πρωταγωνίστριες αλλά και άλλες μετανάστριες καθαρίστριες, οι οποίες μιλάνε για τη ζωή τους, τον ρατσισμό, τους κινδύνους του φασισμού, τη γυναικεία μετανάστευση και τη σεξουαλική κακοποίηση. Οι σκηνοθέτες εμπλέκουν τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα έχοντας ως σημείο εκκίνησης την παράσταση των Αζά και Τσινικόρη.

Οι "Καθαρές Πόλεις"

Πρώτο μέρος – Σκόπια (Μαρίνα Δανέζη)

Μαρίνα Δανέζη

Η παράσταση "Καθαρή Πόλη" κάνει στάση στη Βόρεια Μακεδονία. Εκεί, η βραβευμένη ντοκιμαντερίστρια Μαρίνα Δανέζη ("Στέκια", "Κλεινόν Άστυ") συναντάει τις 5 πρωταγωνίστριες της παράστασης: Mabel, Rositsa, Fredalyn, Drita και Valentina. Με φόντο τα Σκόπια, η κάμερα της Δανέζη καταγράφει τις προσωπικές ιστορίες τους, αποκαλύπτοντας τις συνθήκες ζωής πίσω στην πατρίδα τους, τις αιτίες που τις οδήγησαν στην Ελλάδα και τις προσδοκίες τους όταν έφτασαν στη χώρα.

Συντελεστές
Σενάριο & Σκηνοθεσία: Μαρίνα Δανέζη 
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κλαούντιο Μπολιβάρ 
Β΄ Κάμερα: Δημήτρης Ζιβόπουλος 
Ηχοληψία: Λευτέρης Καμπαλώνης 
Μοντάζ: Ανδρέας Γιαννακόπουλος 
Μίξη Ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης 
Διεύθυνση Παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης 
Εκτέλεση Παραγωγής: Laika Productions

Δεύτερο μέρος – Σαράγεβο (Κώστας Μάνδυλας)

Κώστας Μάνδυλας

Επόμενη στάση η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Θέατρου MESS. Ο Μάνδυλας συνομιλεί με τον έναν από τους δύο σκηνοθέτες της "Καθαρής Πόλης", Πρόδρομο Τσινικόρη. Ο θεατρικός σκηνοθέτης αναλύει την αρχική ιδέα που ενέπνευσε την παράσταση και τη συνεργασία του με μη επαγγελματίες ηθοποιούς.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Μάνδυλας
Κάμερα: Παναγιώτης Μανωλίτσης, Κώστας Μάνδυλας
Ηχολήπτης: Αλέκος Σακελλαρίου
Super 8 Film: Κώστας Μάνδυλας
Εκτέλεση Παραγωγής: Αναστασία Μουμτζάκη
Παραγωγή: Production House Greece

Τρίτο μέρος – Μονπελιέ (Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου)

Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου

Γυρισμένο σε φιλμ Super 8, το τρίτο μέρος του ντοκιμαντέρ ακολουθεί τις πρωταγωνίστριες της παράστασης ενώ αυτές μένουν για λίγες μέρες σε ένα μεγάλο σπίτι με κήπο, στη Γαλλία. Πριν ανέβουν στην σκηνή, διηγούνται αναμνήσεις από τη ζωή τους και επιχειρούν να απαντήσουν στο αιώνιο ερώτημα "Τι είναι αγάπη;".

Συντελεστές 
Κείμενο, Κάμερα & Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου
Executive Producer: Αγγελική Αριστομενοπούλου 
Μοντάζ: Άρτεμις Αναστασιάδου
Σχεδιασμός Ήχου & Μιξάζ: Περσεφόνη Μήλιου
Βοηθός Κάμερας: Στέλιος Μωραϊτίδης
Οργάνωση Παραγωγής: Ειρηλένα Τσάμη
Υπηρεσίες Μοντάζ: Massive Productions
Παραγωγή Βίντεο & Συνεντεύξεις: Αγγελική Αριστομενοπούλου 

Εμφανίστηκαν: Mabel Mosana, Rositsa Pandalieva, Fredalyn Resurreccion
Drita Shehi, Valentina Ursache

Το κείμενο βασίστηκε στις συνεντεύξεις των Mabel Mosana, Rositsa Pandalieva, Fredalyn Resurreccion, Drita Shehi, Valentina Ursache

Τέταρτο μέρος – Κωνσταντινούπολη (Χρήστος Σαρρής)

Χρήστος Σαρρής

Στην τερματική στάση της περιοδείας ο Head of Creative της ψηφιακής σκηνής της Στέγης Χρήστος Σαρρής σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας καθαρίστριας, εσωτερικής μετανάστριας από μια επαρχιακή πόλη της Τουρκίας. Αν και αρχικά η πορεία της ηρωίδας θυμίζει τις ιστορίες των χαρακτήρων της παράστασης, η ζωή της αλλάζει ριζικά μετά από μία κομβική απόφαση.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Alexander Asplint
Α΄ Κάμερα: Δημήτρης Ζιβόπουλος
Ηχοληψία & Μίξη Ήχου: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Δέσποινα Σιφνιάδου
Μοντάζ: Δημήτρης Ζιβόπουλος 
Επιλογή λόγου: Μελπομένη Μαραγκίδου
Μετάφραση από τουρκικά: Γιάννης Πανουργιάς
Χρωματική επεξεργασία: Μάνθος Σάρδης 
Συντονισμός Post-production: Έλενα Χωρέμη, Σμαράγδα Δογάνη 
Fixer: Mert Gürel
Casting Agent: Giovanni Ajans
Ενοικίαση Κινηματογραφικού Εξοπλισμού: RentPhotoVideo, DK Video Productions

Εμφανίστηκαν: Arife Göksu, Selma Kodon, Edanur Göksu, Mithatcan Göksu, Mabel Mosana
Rositsa Pandalieva, Fredalyn Resurreccion, Drita Shehi, Valentina Ursache

Δείτε το τρέιλερ για τις "Καθαρές Πόλεις"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.