Ο κινηματογράφος Άστυ προβάλλει δύο ουκρανικές ταινίες

Η Δύναμη της Αλήθειας

Ως ελάχιστη κίνηση αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό ο οποίος ζει με τη φρίκη του πολέμου, ο κινηματογράφος Άστυ προγραμματίζει την προβολή δύο ταινιών από την Ουκρανία στις 3-9 Μαρτίου.

Στις 17.00 θα παίζεται η "Δύναμη της Αλήθειας" (2018) του διακεκριμένου σκηνοθέτη Σεργκέι Λόζνιτσα. Η ταινία τοποθετείται στην περιοχή του Ντονμπάς και απεικονίζει τις προσπάθειες του εθνικού στρατού να ανακτήσει τις πόλεις που ελέγχουν αυτονομιστικές συμμορίες, την ώρα που οι απλοί πολίτες επιχειρούν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Όπως γράφαμε στην κριτική του "α": "Ένα πένθιμο κολάζ βινιετών γυρισμένων με κυνικό ρεαλισμό, το οποίο μπορεί να μην αποφεύγει ορισμένες ευκολίες, εκφέρει όμως ένα καίριο καυστικό σχόλιο για την απαξίωση της ζωής που συνοδεύει ο 'αθόρυβος' πόλεμος διαρκείας".

Έπειτα, στις 19.00, ακολουθεί το "Ταξίδι στην Κριμαία" (Ναριμάν Αλίεφ, 2019). Η υπόθεση αφορά το Μουσταφά ο οποίος, έχοντας χάσει τον μεγάλο του γιο στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, αποφασίζει να πάρει τη σορό του και να τη θάψει στον τόπο που γεννήθηκε, την Κριμαία. Στο πλάι του νεότερου γιου του ξεκινάει ένα μακρύ κι επικίνδυνο ταξίδι. Σύμφωνα με την κριτική του "α", πρόκειται για ένα "οπτικά συναρπαστικό road movie μινιμαλιστικής πλοκής, πιστό σ’ έναν αφηγηματικό ρεαλισμό ο οποίος αποτυπώνει όχι μόνο την περίπλοκη σχέση δυο γενιών, αλλά κι εκείνη μιας ολόκληρης γεωγραφικής περιοχής με τους ανθρώπους της και την ιστορική κληρονομιά τους".

Περισσότερες πληροφορίες

Άστυ

Κοραή 4 (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.