«Οι Απάχηδες των Αθηνών»: Ανακαλύψτε την πρώτη άδουσα και ηχητική ταινία στην ιστορία του ελληνικού σινεμά

Ένα ανεκτίμητης αξίας κομμάτι της ιστορίας του εγχώριου κινηματογράφου προβάλλεται για πρώτη φορά συνοδεία ορχήστρας στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

«Οι Απάχηδες των Αθηνών»: Ανακαλύψτε την πρώτη άδουσα και ηχητική ταινία στην ιστορία του ελληνικού σινεμά

Μια ταινία που για καιρό θεωρούταν χαμένη, ένα φιλμ που είχε αγνοηθεί ιστορικά και το οποίο τοποθετεί χρονικά τις ρίζες του ελληνικού κινηματογράφου, αποκαταστάθηκε και προβάλλεται για πρώτη φορά 90 χρόνια μετά την κυκλοφορία της.

Με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», η πρώτη άδουσα και ηχητική ελληνική ταινία «Οι Απάχηδες των Αθηνών» του Δημήτρη Γαζιάδη είναι έτοιμη ξανά για πρεμιέρα στις 15/2 (8 μ.μ.). Το ταξίδι της ταινίας που ξεκίνησε μέσα από τις αποθήκες της Γαλλικής Ταινιοθήκης, όπου ανακαλύφθηκε η σπάνια κόπια που τέθηκε υπό την προστασία του Κώστα Γαβρά, ολοκληρώνεται με την προβολή της στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Δωρεάν μάλιστα και με συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, σε μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη.

Η ταινία βασίζεται στην ομώνυμη οπερέτα των Νίκου Χατζηαποστόλου και Γιάννη Πρινέα, η οποία τις δύο πρώτες σεζόν που παρουσιάστηκε (1921-1922) είχε κάνει θραύση στην Αθήνα, φτάνοντας τις 600 παραστάσεις συνολικά. Στη διασκευή του Γαζιάδη πρωταγωνιστούν θρυλικές μορφές της εποχής όπως οι Πέτρος Κυριακός, Μαίρη Σαγιάνου και ο Πέτρος Επιτροπάκης, ενώ αποτελεί σημαντικό ντοκουμέντο για έναν ακόμα λόγο. Αποτυπώνει ρεαλιστικά την αθηναϊκή καθημερινότητα του 1930, με σκηνές χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, από την Πλάκα και του Ψυρρή μέχρι τα Ανάκτορα Τατοΐου.

«Οι Απάχηδες των Αθηνών»: Ανακαλύψτε την πρώτη άδουσα και ηχητική ταινία στην ιστορία του ελληνικού σινεμά - εικόνα 1
©Αρχείο Στάθη Αρφάνη

Για την αποκατάσταση της ταινίας η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεργάστηκε με την Σελίν Ρουιβό από την Γαλλική Ταινιοθήκη, ενώ οι εργασίες έγιναν στην Μπολόνια και συγκεκριμένα στο εργαστήριο L’Immagine Ritrovata.Την ανασύσταση της μουσικής της ταινίας ανέλαβε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής σε επιμέλεια του Γιάννη Τσαλίκα και έρευνα του Γιάννη Σαπροβολάκη.

Με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας η Ταινιοθήκη διοργανώνει το διήμερο «Η Κρυφή Γοητεία της Αποκατάστασης» (13-14/2) με τέσσερις σπάνιες ταινίες και ένα ξεχωριστό συμπόσιο διεθνών κινηματογραφικών αρχείων.

Διαβάστε εδώ το ιστορικό της αποκατάστασης:

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα

«Ξεφυλλίστε» το πρόγραμμα της ταινίας:

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα

Δείτε το πρόγραμμα του διημέρου:

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.