Τρομακτικές Ιστορίες στο Σκοτάδι

2,5

Σε ρόλο σεναριογράφου και παραγωγού, ο Γκιγέρμο ντελ Τόρο («Η Μορφή του Νερού») υπογράφει ένα στιβαρό μα κλισεδιάρικο θρίλερ τρόμου, το οποίο διανθίζει με αναφορές στην πολιτική αλλά και τη δύναμη της αφήγησης.

Τρομακτικές Ιστορίες στο Σκοτάδι

Πολιτική και τρόμος περιδιαβαίνουν χέρι χέρι το κινηματογραφικό σύμπαν του οσκαρικού Γκιγέρμο ντελ Τόρο, ο οποίος υπηρετεί το σινεμά είδους με ένα δικό του ευρωπαϊκό twist. Στις ταινίες του φρανκικά φαντάσματα κυκλοφορούν σε παιδικούς εφιάλτες («Στη Ραχοκοκαλιά του Διαβόλου», «Ο Λαβύρινθος του Πάνα»), ένα πείραμα των ναζί γεννάει έναν απρόσμενο υπερασπιστή του καλού («Hellboy») και οι συλλογικές φοβίες της ψυχροπολεμικής Αμερικής παίρνουν τερατώδη σάρκα και οστά («Η Μορφή του Νερού»).

Σε αυτό το πνεύμα η σειρά βιβλίων του Άλβιν Σβαρτς «Scary stories to tell in the dark», τρεις συλλογές διηγημάτων με πωλήσεις σχεδόν οκτώ εκατομμυρίων αντιτύπων, προσφέρει υλικό που ταιριάζει απόλυτα με τη φαντασία του Μεξικανού δημιουργού, ο οποίος συνέγραψε τη σεναριακή διασκευή και ανέλαβε ρόλο παραγωγού στη μεταφορά μόνο ενός μικρού μέρους τους στη μεγάλη οθόνη.

Τοποθετώντας τη δράση στο 1968 και στην καλιφορνέζικη κωμόπολη του Μιλ Βάλεϊ, η ταινία ενσωματώνει διαφορετικά αφηγήματα του Σβαρτς πάνω στις περιπέτειες μιας ομάδας εφήβων να απαλλαγούν από ένα καταραμένο βιβλίο, το οποίο ζωντανεύει τις φρικιαστικές ιστορίες που γράφει μόνο του. Σε ποιον ανήκε; Τι ρόλο παίζει η έρημη έπαυλη των Μπέλοους, εύπορης οικογένειας κι εκ των ιδρυτών της πόλης;

Τρομακτικές Ιστορίες στο Σκοτάδι - εικόνα 1

Η προσεγμένη παραγωγή υποβάλλει μια πειστικά τρομακτική ατμόσφαιρα, με σκηνές οι οποίες διαχειρίζονται εύστοχα το σασπένς, σερβίρουν τα απαραίτητα jump scares κι επιβάλλουν την απαιτούμενη εφιαλτική αίσθηση. Την ίδια στιγμή τίποτα δεν ξεφεύγει από το χολιγουντιανό manual, καθώς οι «Ιστορίες…» δεν ξεχνούν στιγμή πως απευθύνονται στο –έστω πιο ευαισθητοποιημένο– εφηβικό κοινό των πολυκινηματογράφων και δεν κρύβουν, με ένα ανοιχτό φινάλε, τη διάθεσή τους να μετατραπούν σε επιτυχημένο τρομο-franchise. Έτσι παραμένουν πιστές στα γνώριμα κλισέ και κρατούν διακριτικές τις αναφορές τους στη δύναμη της αφήγησης ιστοριών να επεμβαίνει και να διαμορφώνει την πραγματικότητα όσο και στη σκοτεινή πλευρά των εφηβικών επιθυμιών, του αμερικανικού ονείρου και της πολιτικής πραγματικότητας του τέλους των ’60s.

ΗΠΑ, Καναδάς. 2019. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Τρομακτικές Ιστορίες στο Σκοτάδι

Scary Stories to Tell in the Dark
2,5
  • Τρόμου
  • 2019
  • Διάρκεια: 108 '
  • Αντρέ Έβρενταλ

Σε μια αμερικανική κωμόπολη του 1968 ένα καταραμένο βιβλίο, το οποίο ζωντανεύει τις ιστορίες που γράφει μόνο του, πέφτει στα χέρια μιας παρέας εφήβων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.