Η Εμμονή

3

Φλύαρο (γαλλικό γαρ…), αλλά με ντοκιμαντερίστικη δύναμη κι εξαντλητική ακρίβεια στην αναπαράσταση των αληθινών γεγονότων δικαστικό δράμα, το οποίο προσπαθεί να φωτίσει την πλήρη διαδικασία της απονομής δικαιοσύνης.

Η Εμμονή

Τον Φεβρουάριο του 2000 η μητέρα τριών παιδιών Σουζάν Βιγκιέ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Ο σύζυγός της Ζακ θεωρήθηκε ύποπτος για τη δολοφονία της και ύστερα από εννέα χρόνια οδηγήθηκε σε δίκη, στην οποία τελικά αθωώθηκε. Έπειτα από έφεση του εισαγγελέα της Τουλούζ όμως, τον επόμενο χρόνο ορίστηκε καινούργια δικάσιμος.

Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Γάλλος Αντουάν Ρεμπό ζωντανεύει κινηματογραφικά την ιστορία του Βιγκιέ, αναμειγνύοντας μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα. Δημιουργεί έναν φανταστικό χαρακτήρα, τη σεφ και μητέρα ενός αγοριού Νορά, και τη βάζει να ξετυλίγει το μίτο της αφήγησης καθώς κινείται ανάμεσα στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης, όπως ο δικηγόρος Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, τον οποίο πείθει να αναλάβει την υπεράσπιση του Βιγκιέ στη δεύτερη δίκη. Γιατί όμως η Νορά είναι παθιασμένη με την αθωότητα ενός ανθρώπου που γνωρίζει ελάχιστα (η κόρη του κάνει ιδιαίτερα στον γιο της);

Η Εμμονή - εικόνα 1

Η ταινία κρύβει στην πορεία μια μικρή έκπληξη για τη σχέση της με την υπόθεση, αλλά και πάλι η τυφλή εμμονή της ηρωίδας με την αλήθεια παραμένει μέχρι τέλους υπερβολική κι ελαφρά αδικαιολόγητη. Μέσα από τη συμπεριφορά της, η οποία θα της προκαλέσει ένα μικρό ατύχημα αλλά και προβλήματα στη δουλειά και στο σπίτι, ο Ρεμπό θέλει να σχολιάσει το συχνά υψηλότατο τίμημα που έχει η αναζήτηση της αλήθειας. Η Νορά είναι πρόθυμη να θυσιάσει την προσωπική της ζωή για να αθωώσει τον Βιγκιέ και αφιερώνει ατελείωτες ώρες βοηθώντας τον Μορετί, ο οποίος της έχει αναθέσει την απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων 250 ωρών.

Φλύαρη (γαλλική γαρ…), αλλά με ντοκιμαντερίστικη δύναμη κι εξαντλητική ακρίβεια στην αναπαράσταση μιας πολύπλοκης σειράς ενεργειών, η «Εμμονή» φωτίζει με δραματική στιβαρότητα την ορατή και την αθέατη πλευρά της απονομής δικαιοσύνης. Προσπαθεί να κρυφοκοιτάξει πίσω από τους νόμους αλλά και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και να συνδέσει προκαταλήψεις, απτά στοιχεία, συναισθήματα και λογικά συμπεράσματα, αναδεικνύοντας τελικά την όλη διαδικασία σαν ένα σόου, μια μεγάλη, κοινωνικών και μιντιακών παραμέτρων θεατρική παράσταση.

Γαλλία, Βέλγιο. 2018. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Εμμονή

Une Intime Conviction
3
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 110 '
  • Αντουάν Ρεμπό

Κατηγορούμενος για τη δολοφονία της γυναίκας του, η οποία εξαφανίστηκε πριν από χρόνια, ο Ζακ Βιγκιέ οδηγείται σε δίκη και τελικά αθωώνεται. Ο εισαγγελέας όμως ασκεί έφεση και η Νορά, μια γυναίκα η οποία τον γνωρίζει ελάχιστα, κάνει σκοπό της ζωής της να αποδείξει την αθωότητά του. Βρίσκει έναν ικανότατο δικηγόρο και παραμελεί οικογενειακά κι επαγγελματικά καθήκοντα για να τον βοηθήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.