Carousel

3

Ο Ζόλταν Φάμπρι καταφέρνει με το στιλιζάρισμά του και δύο αξεπέραστες σεκάνς-σπουδή να δώσει στο έργο του κινηματογραφική υπεραξία.

Carousel

Πρόκειται για μια από τις ταινίες-ορόσημα του μαγιάρικου σινεμά, κυρίως λόγω της συμμετοχής της στο Φεστιβάλ Κανών το 1956, η οποία ουσιαστικά έστρεψε τα βλέμματα για πρώτη φορά μεταπολεμικά στον ουγγρικό κινηματογράφο. Η ιστορία του δράματος επικεντρώνεται σε έναν απαγορευμένο έρωτα, που πάει κόντρα στις συντηρητικές κοινωνικές νόρμες της επαρχιακής Ουγγαρίας.

Η Μάρι και ο Μάτε ζουν και δουλεύουν μαζί στην κολεκτίβα του χωριού. Ο πατέρας της πρώτης όμως, ο Ίστβαν, αποφασίζει να αποχωρίσει από αυτήν και αρραβωνιάζει την κόρη του με τον νέο του συνεταίρο Φάρκας. Η Μάρι δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τα σχέδια των άλλων για εκείνη, ενώ ο πεισματάρης Μάτε ορκίζεται να κάνει τα πάντα για να παντρευτεί τη γυναίκα της ζωής του. Και η σύγκρουση του νέου με το παλιό είναι πλέον αναπόφευκτη…

Carousel - εικόνα 1

Μπορεί ο Ζόλταν Φάμπρι να παίρνει κάποιες αποστάσεις από τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό, τη φόρμα που «υποχρεώνονταν» να ακολουθήσουν οι σκηνοθέτες του ανατολικού μπλοκ εκείνην την εποχή, όμως το σενάριό του (το έγραψε μαζί με τον Λάζλο Νάντασι) περιέχει προπαγανδιστικές κι εξόφθαλμα διδακτικές προεκτάσεις. Το απλοϊκό λαβ στόρι μπλέκει άγαρμπα με το φλέγον εκείνη την εποχή ζήτημα της κολεκτιβοποίησης, με χαρακτήρες που διαπνέονται από μια μανιχαϊστική λογική και πλοκή που είναι προβλέψιμη.

Παρότι το σενάριο μοιάζει πλέον παρωχημένο, ο Ζόλταν Φάμπρι καταφέρνει με το στιλιζάρισμά του, το αϊζενσταϊνικό μοντάζ του, αλλά κυρίως με δύο αξεπέραστες σεκάνς-σπουδή να δώσει στο έργο του κινηματογραφική υπεραξία. Οι εναέριες λήψεις του καρουζέλ, που συμβολίζουν την απόλυτη ελευθερία, και ο ηλεκτρισμένος χορός των δύο εραστών, που προκαλεί ζάλη στον θεατή, αποτελούν μοναδικά δείγματα της βιρτουοζιτέ του Φάμπρι καθώς προάγγελο των ριζοσπαστικών καλλιτεχνικών ρευμάτων που κυριάρχησαν στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού την επόμενη δεκαετία.

Ουγγαρία. 1955. Α/Μ. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Carousel

Körhinta / Merry-go-round
3
  • Δραματική
  • 1956
  • Διάρκεια: 90 '
  • Ζόλταν Φάμπρι

Η Μάρι αρραβωνιάζεται χωρίς να το θέλει με τον συνεταίρο του πατέρα της, την ίδια στιγμή που ο άνθρωπος τον οποίο αγαπά, ο πεισματάρης Μάτε, τη διεκδικεί με κάθε τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.