Τεντ Μπάντι, Ένας Γοητευτικός Δολοφόνος

2

Βιογραφία ενός από τους πλέον διαβόητους serial killers, η οποία προσπαθεί έντιμα, αλλά μάλλον αναποτελεσματικά, να ρίξει φως στη μυστηριώδη, «σατανικά» γοητευτική προσωπικότητά του.

Τεντ Μπάντι, Ένας Γοητευτικός Δολοφόνος

Όταν το 1969 μετακόμισε από τη Γιούτα στο Σιάτλ, η Ελίζαμπεθ Κλέφερ ήταν η νεαρή μητέρα ενός σχεδόν δίχρονου κοριτσιού η οποία ζητούσε μια καινούργια αρχή στη ζωή της. Ο «…Γοητευτικός Δολοφόνος» ξεκινάει από το βράδυ που εκείνη γνώρισε σε ένα μπαρ και ερωτεύτηκε τον Τεντ Μπάντι, έναν από τους πλέον διαβόητους serial killers της πρόσφατης αμερικανικής ιστορίας. Με το ψευδώνυμο Λιζ Κένταλ, η Κλέφερ διηγήθηκε μάλιστα την ιστορία τους στο μπεστ σέλερ «The phantom prince: My life with Ted Bundy», το οποίο αποτελεί και τον σεναριακό οδηγό του δεύτερου φιλμ μυθοπλασίας, μετά το απογοητευτικότατο «Το Βιβλίο των Σκιών: Blair Witch 2», του υποψήφιου για Όσκαρ και πολύπειρου τηλεοπτικά ντοκιμαντερίστα Τζο Μπέρλινγκερ («Metallica: Some Kind of Monster»).

Τεντ Μπάντι, Ένας Γοητευτικός Δολοφόνος - εικόνα 1

Με διαρκή φλας μπακ και φόργουορντ που κοιτούν τον Μπάντι σχεδόν πάντα από τη μεριά της Κλέφερ, μέχρι που το πράγμα αποκτά δημοσιότητα και φτάνουμε στη δίκη της Φλόριντα το 1979, μια σειρά από αυτόνομες σεκάνς συμπληρώνουν σταδιακά το παζλ-πορτρέτο ενός γοητευτικού, χαρισματικού όσο και μυστηριώδη άντρα. Ο Μπέρλινγκερ αποφεύγει τις «υποκειμενικές» κρίσεις, δεν φιλμάρει τον Μπάντι κατ’ ιδίαν και προσπαθεί να φέρει το θεατή στη θέση του παρατηρητή, τροφοδοτώντας τον μόνο με επιβεβαιωμένες πληροφορίες (μέχρι την παραμονή της εκτέλεσής του ο Μπάντι διατεινόταν πως ήταν αθώος). Έτσι, οι απαντήσεις πάνω στην αληθινή φύση ενός κατά συρροήν εγκληματία δεν έρχονται με την αναμενόμενη, prêt-a-porter κοινωνιολογική και ψυχολογική ευκολία, η σχέση του με το περιβάλλον, τις επιθυμίες και το παρελθόν του γίνεται περίπλοκη, το καλό και το κακό συγχέονται με έναν απρόσμενο, ενδιαφέροντα τρόπο. Ωστόσο η ταινία δεν θα κάνει ποτέ το απαιτούμενο βήμα για να βγουν όλα αυτά «μπροστά» και να αποκτήσουν αληθινή κινηματογραφική υπόσταση. Σαν καλοαφηγημένο τηλεοπτικό χρονικό θα ρίξει βάρος στα γεγονότα, θα προσπαθήσει να δικαιώσει την Κλέφερ και θα κρατηθεί μέχρι τέλους σε απόσταση, αφήνοντας τη «σατανικά» σαγηνευτική προσωπικότητα του αληθινού Μπάντι στο σκοτάδι.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Τεντ Μπάντι, Ένας Γοητευτικός Δολοφόνος

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile
2
  • Βιογραφική
  • 2019
  • Διάρκεια: 110 '
  • Τζο Μπέρλινγκερ

Ύστερα από χρόνια σχέσης, η Λιζ Κλέφερ αρχίζει να υποπτεύεται πως ο σύντροφός της Τεντ Μπάντι μπορεί να είναι μπλεγμένος στην υπόθεση εξαφάνισης και δολοφονίας μιας σειράς νεαρών γυναικών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.