5 σπουδαίες συγγραφείς στη μεγάλη οθόνη

Η Κίρα Νάιτλι υποδύεται τη σημαντική συγγραφέα Κολέτ στην ομότιτλη ταινία του Γουός Γουέστμορλαντ, θυμίζοντάς μας ακόμη πέντε περιπτώσεις που το σινεμά έδωσε σάρκα και οστά σε κορυφαίες γυναίκες των γραμμάτων.

5 σπουδαίες συγγραφείς στη μεγάλη οθόνη

Η Κίρα Νάιτλι υποδύεται τη σημαντική συγγραφέα Κολέτ στην ομότιτλη ταινία του Γουός Γουέστμορλαντ, θυμίζοντάς μας ακόμη πέντε περιπτώσεις που το σινεμά έδωσε σάρκα και οστά σε κορυφαίες γυναίκες των γραμμάτων.

#1 Σιντονί-Γκαμπριέλ Κολέτ, Κίρα Νάιτλι («Colette», 2018)

5 σπουδαίες συγγραφείς στη μεγάλη οθόνη - εικόνα 1

Μια πολυσχιδής προσωπικότητα του γαλλικού πολιτισμού, η Κολέτ, στιγμάτισε τη λογοτεχνία των αρχών του 20ού αιώνα, ενώ ασχολήθηκε επίσης με την υποκριτική και τη δημοσιογραφία. Στην ταινία η Νάιτλι την υποδύεται στην αρχή της καριέρας της, όταν ακόμη υπέγραφε τα βιβλία της με το όνομα του συζύγου της Γουιλί.

#2 Άιρις Μέρντοκ, Τζούντι Ντεντς («Iris», 2001)

5 σπουδαίες συγγραφείς στη μεγάλη οθόνη - εικόνα 2

Μία από τις καλύτερες αγγλόφωνες συγγραφείς του 20ού αιώνα, η πολυβραβευμένη Ιρλανδέζα ξεκίνησε την καριέρα της ως καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της Τζον Μπέιλι με τον οποίο έζησαν μαζί μέχρι το θάνατό της το 1999. Στην ταινία η Ντεντς ενσαρκώνει τη Μέρντοκ στα τελευταία χρόνια της ζωής της, όταν έπασχε από Αλτσχάιμερ.

#3 Σίλβια Πλαθ, Γκουίνεθ Πάλτροου («Σίλβια», 2003)

5 σπουδαίες συγγραφείς στη μεγάλη οθόνη - εικόνα 3

Η ταινία της Κριστίν Τζεφς απεικονίζει την χρόνια μάχη της Πλαθ με την κατάθλιψη αλλά και την ταραχώδη σχέση της με τον ποιητή Τεντ Χιούζ, με την Πάλτροου να δίνει μια εκπληκτική και εις βάθος ερμηνεία.

#4 Βιρτζίνια Γουλφ, Νικόλ Κίντμαν («Οι Ώρες», 2002)

5 σπουδαίες συγγραφείς στη μεγάλη οθόνη - εικόνα 4

Στην ταινία που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μάικλ Κάνιγχαμ παρακολουθούμε τη Γουλφ να εμπνέεται το κορυφαίο μυθιστόρημά της «Η κυρία Ντάλογουεϊ» αλλά και το πώς αυτό επηρεάζει δύο γυναίκες σε διαφορετικές εποχές στο μέλλον. Η ταινία του Στίβεν Ντάλντρι μας χάρισε μαγικές κινηματογραφικές στιγμές, ένα συγκινητικό σάουντρακ από τον Φίλιπ Γκλας κι ένα Όσκαρ στην αγνώριστη Νικόλ Κίντμαν στον ρόλο της Βιρτζίνια Γουλφ.

#5 Χάνα Άρεντ, Μπάρμπαρα Σούκοβα («Hannah Arendt», 2012)

5 σπουδαίες συγγραφείς στη μεγάλη οθόνη - εικόνα 5

Η εβραϊκής καταγωγής Γερμανίδα φιλόσοφος που αποδόμησε την έννοια του ολοκληρωτισμού ήρθε αντιμέτωπη με μια εμπειρία που τη στιγμάτισε το 1961 και απεικονίζεται στην ταινίας της Μαργκαρέτε βον Τρότα. Ήταν οι δίκες του ναζί Άντολφ Άιχμαν, τις οποίες κάλυψε με άρθρα στο «New Yorker», όπου θεμελίωσε την έννοια της «κοινοτοπίας του κακού».


Δείτε το τρέιλερ του «Colette»:

Περισσότερες πληροφορίες

Colette

2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 111 '
  • Γουός Γουέστμορλαντ

Η ζωή της Γαλλίδας συγγραφέως Κολέτ, συμβόλου της γυναικείας χειραφέτησης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.