Ένα Ενωμένο Βασίλειο

1,5

Η ιστορία του ηγέτη της Μποτσουάνα Σερέτσε Χάμα μετατρέπεται γρήγορα σε ένα σε ένα αντιρατσιστικό ρομάντζο με εκβιαστικό συναισθηματισμό και μια ισοπεδωτική απλοϊκότητα.

Ένα Ενωμένο Βασίλειο

Η ιστορία του φύλαρχου Σερέτσε Χάμα, ο οποίος γνώρισε στο μεταπολεμικό Λονδίνο τη λευκή Αγγλίδα δακτυλογράφο Ρουθ Γουίλιαμς και την παντρεύτηκε πηγαίνοντας κόντρα στις επιταγές της βασιλικής του καταγωγής, αλλά και στη βρετανική εξωτερική πολιτική, μετατρέπεται γρήγορα σε ένα σε ένα αντιρατσιστικό ρομάντζο με εκβιαστικό συναισθηματισμό και μια ισοπεδωτική απλοϊκότητα.

Ένα Ενωμένο Βασίλειο - εικόνα 1

Πραγματικά δυσκολεύομαι να θυμηθώ άλλον βασιλιά να κλαίει τόσο πολύ στην οθόνη... Τα μάτια του Ντέιβιντ Ογέλοου, στον ρόλο του ηγέτη της Μποτσουάνα Σερέτσε Χάμα, είναι ασταμάτητα υγρά και βουρκωμένα, πότε για τον έρωτά του για τη Ρουθ και πότε για τον έρμο τον λαό που υπεραγαπά – γιατί έτσι δεν συμβαίνει με τους βασιλιάδες; Μετά το κουστουμέ «Belle» (2013) η Αφροαγγλί­δα σκηνοθέτις Άμα Ασάντε επιλέγει να προσεγγίσει γεγονότα του παρελθόντος με εκβιαστικό συναισθηματισμό και μια ισοπεδωτική απλοϊκότητα. Και είναι πραγματικά κρίμα που συμβαίνει αυτό στην ιδιάζουσα αποικιοκρατική περίπτωση της Μποτσουάνα. Η ιστορία του φύλαρχου Σερέτσε Χάμα, ο οποίος γνώρισε στο μεταπολεμικό Λονδίνο την Αγγλίδα δακτυλογράφο Ρουθ Γουίλιαμς και την παντρεύτηκε πηγαίνοντας κόντρα στις επιταγές της βασιλικής του καταγωγής αλλά και στη βρετανική εξωτερική πολιτική, είναι πολυεπίπεδη και άκρως ενδιαφέρουσα.

Ένα Ενωμένο Βασίλειο - εικόνα 2

Από τη μια η Νότια Αφρική, που έχτιζε εκείνη την εποχή το απαρτχαϊντικό βδέλυγμα, δεν επιθυμούσε ένα μη φυλετικά «καθαρό» βασιλικό ζεύγος στα σύνορά της και από την άλλη η Μεγάλη Βρετανία ήθελε να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το προτεκτοράτο της Μπετσουαναλάνδης στα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Το σενάριο του Γκάι Χίμπερτ, που βασίστηκε στο βιβλίο της Σούζαν Γουίλιαμς «Colour Bar», σπρώχνει το πλούσιο πολιτικοϊστορικό περιβάλλον στο περιθώριο για να φέρει μπροστά την ερωτική ιστορία του Σερέτσε και της Ρουθ. Χρόνος υπάρχει λοιπόν για τις αγκαλιές, τα φιλιά, τους χορούς και το κλάμα του ζευγαριού, αλλά όχι για τις συναντήσεις που αφορούσαν την Μποτσουάνα και τον λαό της.

Όσο, μάλιστα, το αντιρατσιστικό ρομάντζο της Άμα Ασάντε βυθίζεται στα αναφιλητά τόσο τα προβλήματα της παραγωγής γίνονται και πιο εμφανή, αφού οι μαζικές συγκεντρώσεις των Μπουτσουανών μοιάζουν με... παρεάκια, οι αγγλικές δυνάμεις κατοχής μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών και το Λονδίνο είναι –για ανεξήγητους λόγους– αραιοκατοικημένο. Αλλά τι τα θέλεις όλα αυτά, όταν έχεις τον έρωτα;

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Ενωμένο Βασίλειο

A United Kingdom
1,5
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 111 '
  • Άμα Ασάντε

Η ιστορία του φύλαρχου Σερέτσε Χάμα, ο οποίος γνώρισε στο μεταπολεμικό Λονδίνο την λευκή Αγγλίδα δακτυλογράφο Ρουθ Γουίλιαμς και την παντρεύτηκε πηγαίνοντας κόντρα στις επιταγές της βασιλικής του καταγωγής, αλλά και στη βρετανική εξωτερική πολιτική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.