Η Πράξη του Φόνου

4,5

Σοκαριστικά ευρηματική καταγραφή μιας σκοτεινής ιστορικής περιόδου αλλά και της ανθρώπινης ανάγκης για εξωραϊσμό –σε επίπεδο χολιγουντιανής θεαματοποίησης– της αποτρόπαιης βίας. Υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ, το οποίο ακολουθήθηκε από το εξίσου συνταρακτικό «Η Όψη της Σιωπής».

Η Πράξη του Φόνου

Υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ, το οποίο ακολουθήθηκε από το εξίσου συνταρακτικό «Η Όψη της Σιωπής».

Η Πράξη του Φόνου - εικόνα 1

Η «Όψη της Σιωπής» είναι ένα υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ του 2014 πάνω στις μαζικές σφαγές που ακολούθησαν την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος στη Ινδονησία το 1965 και το οποίο είδαμε μόλις πρόσφατα στη χώρα μας. Πριν από αυτό όμως ο κάτοικος Κοπεγχάγης Αμερικανός Τζόσουα Οπενχάιμερ γύρισε άλλο ένα πάνω στο ίδιο θέμα, πάλι οσκαρικά υποψήφιο, εξίσου σοκαριστικό και ιδιοφυώς πρωτότυπο (εδώ στην director’s cut εκδοχή των 160΄). ­Συνάντησε αρχιβασανιστές, αρχηγούς ταγμάτων εφόδου και ακροδεξιούς δολοφόνους που εξόντωσαν αμέτρητους κομουνιστές συμπατριώτες τους και χαίρουν τώρα πλήρους ασυλίας και τους έπεισε να περιγράψουν τα ανατριχιαστικά γεγονότα με κινηματογραφικούς όρους!

Έτσι, ενώ ο ένας φαντάζεται τον εαυτό του πρωταγωνιστή σε blaxploitation ταινία του ’70, ο άλλος «σκηνοθετεί» ένα φαντασμαγορικό χολιγουντιανό μιούζικαλ. Το αποτέλεσμα είναι οδυνηρά αποκαλυπτικό τόσο του τρόπου με τον οποίο η Ιστορία γράφεται από τους νικητές όσο και του πόσος σαδισμός μπορεί να κρύβεται στα ανθρώπινα ένστικτα. Εντυπωσιακότερο όλων όμως είναι το πόσο έξυπνα και «ύπουλα» συνδέει αυτό το σπουδαίο ντοκιμαντέρ την αποτρόπαιη βία με τη βαθιά ανάγκη εξωραϊσμού της, ανάγκη που οδηγεί μια ολόκληρη κοινωνία να μετατρέπει διαρκώς την (ιστορική) φρίκη σε (χολιγου­ντιανό) θέαμα.

Μ. Βρετανία, Δανία. 2012. Διάρκεια: 160΄. Διανομή: FILMCENTER ΤΡΙΑΝΟΝ.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Πράξη του Φόνου

The Act of Killing
4,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2012
  • Διάρκεια: 160 '
  • Τζόσουα Οπενχάιμερ

Αρχιβασανιστές και ακροδεξιοί δολοφόνοι περιγράφουν με κινηματογραφικούς όρους τις μαζικές σφαγές που ακολούθησαν την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος στη Ινδονησία το 1965.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.