Ήμασταν στην Rock 'n' Roll τελετή έναρξης του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Σε ένα κατάμεστο Ολύμπιον μιας ταιριαστής ανοιξιάτικης μέρας, ξεκίνησε την Παρασκευή 3/3 η σπουδαιότερη ντοκιμαντερίστικη ελληνική γιορτή.

Ήμασταν στην Rock 'n' Roll τελετή έναρξης του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Σε ένα κατάμεστο Ολύμπιον μιας ταιριαστής ανοιξιάτικης μέρας, ξεκίνησε την Παρασκευή 3/3 η 19η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Κινηματογραφιστές, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, και φυσικά οι διευθυντές του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό (Γενική Διευθύντρια) και Ορέστης Ανδρεαδάκης (Διευθυντής) εγκαινίασαν το δεκαήμερο προβολών με έναν περιεκτικό λόγο, δίνοντας το στίγμα των φετινών ενοτήτων.

Ήμασταν στην Rock 'n' Roll τελετή έναρξης του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - εικόνα 1
Οι δυο διευθυντές του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό (Γενική Διευθύντρια) και Ορέστης Ανδρεαδάκης (Διευθυντής) στην σκηνή του Ολύμπιον κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ακολούθησε η ταινία έναρξης "Οι Rolling Stones Ολέ Ολέ Ολέ!: Ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική", του Πολ Ντάγκντεϊλ σε παραγωγή της έμπειρης στα ροκ ντοκιμαντέρ Eagle Rock Entertainment. Όπως προδίδει ο τίτλος της, η ταινία ακολουθεί τους Rollings Stones κατά την περιοδεία της Λατινικής Αμερικής που κορυφώθηκε στην ιστορική πλέον δωρεάν συναυλία της Κούβας.

Εξαρχής, ο Ντάγκντεϊλ εξισώνει την απόκοσμη αίσθηση της ζωντανής σκηνικής παρουσίας του συγκροτήματος, με το τελετουργικό μιας ακρόασης δίσκου τους. Το εκπληκτικό εναρκτήριο πλάνο, αποτυπώνει το αφηγηματικό πλαίσιο του ντοκιμαντέρ: ο προσωπικός χώρος μετατρέπεται σε στάδιο χιλιάδων θεατών, ο οποίος είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας. Οι Stones κυριαρχούν στη σκηνή, με την εμπειρία πενήντα on stage χρόνων που τους προσφέρει μια μοναδική άνεση και χημεία, επιβεβαιώνοντας το rock'n'roll γενετικό τους υλικό. Όλοι τους σχεδόν μόνιμα χαμογελαστοί, κοιτούν το κοινό που άλλοτε δακρύζει, άλλοτε ουρλιάζει, αλλά πάντα τραγουδά κάθε στίχο.

Ήμασταν στην Rock 'n' Roll τελετή έναρξης του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - εικόνα 2
Η ταινία έναρξης έδειξε την rolling... τρέλα που επικρατεί στην Λατινή Αμερική

Είναι αλήθεια πως αν κανείς δεν έχει ποτέ του κλάψει σε μια συναυλία, πιθανότατα να μην καταλάβει τη δύναμη που έχουν μπάντες σαν τους Stones στον κόσμο. Η ταινία αφιερώνει σημαντικό κομμάτι της στις τοπικές κοινωνίες, άκρατα συνδεδεμένες με το rock 'n' roll, όπως η άντεργκραουντ κουλτούρα των Rollingas στην Αργεντινή. Αυτή η μουσική, ξεπερνώντας τα όρια του πενταγράμμου ξεχειλίζει από εξέγερση και άρνηση συμμόρφωσης σε οποιαδήποτε φόρμα. Επομένως, μια συναυλία εκεί συμβολίζει την απελευθέρωση.


Στην περίπτωση της Κούβας λοιπόν, η εμφάνιση των Rolling Stones αποτέλεσε κομμάτι της εθνικής πολιτικής, η οποία συνοδεύτηκε από την επίσκεψη του τότε Προέδρου των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα. Παρά τις οργανωτικές δυσκολίες, η συναυλία έγινε. Πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές βρέθηκαν στην Αβάνα, τρεις γενιές ανθρώπων συναντήθηκαν για ένα γεγονός που δε θα ξεχάσουν ποτέ...

Ανταπόκριση: Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25-31/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
26/12/2025

Γιάννης Σμαραγδής για τον "Καποδίστρια": "Δεν επιλέγουμε εμείς τα πρόσωπα, αλλά αυτά εμάς"

Με αφορμή την πρεμιέρα της ιστορικής βιογραφίας "Καποδίστριας", το "α" συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη στο ανακαινισμένο Athinaion Experience για μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης.

"Ο Έρωτας Γράφεται": Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος μας μιλάει για τη νέα ρομαντική κομεντί

Φωτογραφίες από τα παρασκήνια και ένα ημερολόγιο γυρισμάτων μας δίνουν μία γεύση από την ταινία, η οποία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους σήμερα.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 25 Δεκεμβρίου.

Είναι το 'Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει' η κορυφαία χριστουγεννιάτικη ταινία;

Όλα όσα κάνουν το "Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει" το πιο απολαυστικό φιλμ των ημερών.

Father Mother Sister Brother

Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας για ένα μινιμαλιστικό σινε-κομψοτέχνημα και μια ειρωνική, γλυκόπικρη ματιά στα μυστικά και ψέματα που συντηρούν το εύθραυστο σύγχρονο οικογενειακό οικοδόμημα. | Powered by Uber.

Καποδίστριας

Ο Σμαραγδής, η Wikipedia και ακόμα ένα αγιογραφικό πορτρέτο μιας επιφανούς προσωπικότητας της ελληνικής ιστορίας, χρωματισμένο με έντονη θρησκευτικότητα, ξέχειλο πατριωτισμό και μελοδραματικό μανιχαϊσμό. | Powered by Uber.