Jackie

3,5

Ο σκηνοθέτης του «No» βιογραφεί αντισυμβατικά, «εσωτερικά» και… ύπουλα μια αμφιλεγόμενη διασημότητα αναρωτώμενος πάνω στη φήμη, την εξουσία, την αλήθεια και τη μυθοποιημένη εικόνα της.

Jackie

Μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του άντρα της, του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι, η πρώην πρώτη κυρία δίνει μια εξομολογητική συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο και ανακαλεί στη μνήμη της τις τελευταίες χαοτικές ημέρες. Ο σκηνοθέτης του «No» βιογραφεί αντισυμβατικά, «εσωτερικά» και… ύπουλα μια αμφιλεγόμενη διασημότητα αναρωτώμενος πάνω στη φήμη, την εξουσία, την αλήθεια και τη μυθοποιημένη εικόνα της. Βραβείο σεναρίου στη Βενετία και τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Jackie - εικόνα 1

Ο Χιλιανός Πάμπλο Λαραΐν, ο κορυφαίος αυτήν τη στιγμή Λατινοαμερικανός σκηνοθέτης, έχει υπογράψει μια σειρά πολιτικών ταινιών άμεσα συνδεδεμένων με την πρόσφατη Ιστορία της χώρας του («Tony Manero», «Post Mortem», «No») οι οποίες­, όπως και η βιτριολική απέναντι στην καθολική εκκλησία «Μυστική­ Λέσχη», βασίζονται σε πραγματικά­ γεγονότα. Ακολουθώντας την ίδια τακτική, γύρισε πέρυσι δύο βιογραφικά δράματα, με την ύστερη «Jackie» (βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας) να φτάνει νωρίτερα από τον «Νερούδα» (πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών των Κανών) στις ελληνικές αίθουσες. Το τελευταίο φιλμ του Λαραΐν, λοιπόν, είναι και το πρώτο­ του στην αγγλική γλώσσα, κάτι που δεν αλλάζει στο ελάχιστο την αντισυμβατική ματιά με την οποία ο 40χρονος δημιουργός κοιτάζει στα μάτια την ηρωίδα του, ένα από τα διασημότερα pop icons του δημόσιου βίου τον αιώνα που πέρασε.

Jackie - εικόνα 2

Θέλοντας να μιλήσει για τη διασημότητα, τη γοητεία και το τίμημα της εξουσίας αλλά και το πόσο πιο φωτογενής είναι ο μύθος από την αλήθεια («Ρrint the legend»), ο Λαραΐν δεν θα μπορούσε να επιλέξει καλύτερο αφηγηματικό όχημα από την Τζάκι Κένεντι. Έναν χαρακτήρα αγαπητό όσο και αμφιλεγόμενο, λαμπερό μα και τραγικό, τον αστραφτερότερο εκφραστή της εποχής όπου τα πάντα περνούν μέσα από την εικόνα. Μόνο που η «Jackie» δεν είναι η ακαδημαϊκή εξιστόρηση της μεταμόρφωσης της Νεοϋορκέζας καλλονής Ζακλίν Μπουβιέ σε πρώτη κυρία­ των ΗΠΑ και κατόπιν σε Τζάκι Ο. Το περίτεχνο σενάριο του Νόα Οπεγχάιμερ (των sci-fi «Λαβύρινθος» και «Η Τριλογία της Απόκλισης: Αφοσίωση»!) εστιάζει στη συνέντευξη της Τζάκι Κένεντι σε έναν δημοσιογράφο (ο Θίοντορ Γουάιτ του «Life», χωρίς να κατονομάζεται) μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του συζύγου της στο Ντάλας στις 22/11/1963.

Μέσα από αυτήν τα πρόσφατα γεγονότα ξετυλίγονται στη μνήμη της πρώην πρώτης κυρίας, η οποία από ατσαλάκωτη προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου μετατράπηκε αίφνης στη διασημότερη χήρα του πλανήτη. Με τη βοήθεια μιας εξαιρετικής, υποψήφιας για Όσκαρ, Νάταλι Πόρτμαν, η οποία τονίζοντας εύστοχα τα δραματικά κομμάτια του ρόλου δίνει βάθος σε έναν χαρακτήρα που θα μπορούσε να περάσει ως υπερφίαλα ρηχός, ο Λαραΐν αντανακλά στην παγιδευμένη στο μύθο της Τζάκι μια ολόκληρη εποχή και μια ολόκληρη χώρα. Πιστός στο ανθρώπινο στοιχείο και σε ένα πένθος που είναι αυστηρά προσωπικό και την ίδια στιγμή εθνικό, ακόμη και παγκόσμιο, περιγράφει με συμπόνια όσο και σαρκασμό, με καθαρό βλέμμα και χωρίς λαϊκίστικη καταγγελτική διάθεση, έναν πολιτισμό που από την πολιτική μέχρι τις οικογενειακές σχέσεις μετατρέπει τα πάντα σε θέαμα (αριστουργηματική η τηλεοπτική εκπομπή πάνω στον ανακαινισμένο Λευκό Οίκο). Ακόμη και τον ίδιο το θάνατό του.

ΗΠΑ, Χιλή, Γαλλία. 2016. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Jackie

3,5
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 100 '
  • Πάμπλο Λαραΐν

Μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του άντρα της, του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι, η πρώην πρώτη κυρία δίνει συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο και ανακαλεί στη μνήμη της τις τελευταίες χαοτικές ημέρες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.