Καλή Σύζυγος

2,5

Ένα στρωτό αντιπολεμικό δράμα από το οποίο ξεχωρίζει η ερμηνεία της Σέρβας κορυφαίας ηθοποιού Καράνοβιτς.

Καλή Σύζυγος

Ένα στρωτό αντιπολεμικό δράμα από το οποίο ξεχωρίζει η ερμηνεία της Σέρβας κορυφαίας ηθοποιού Καράνοβιτς.

Καλή Σύζυγος - εικόνα 1

Η Μιριάνα Καράνοβιτς είναι μια εμβληματική ερμηνευτική μορφή στη Σερβία, καθώς έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες επιτυχίες του Εμίρ Κουστουρίτσα («Underground»), ενώ έχει συμμετάσχει σε κροάτικες και βοσνιακές αντιπολεμικές παραγωγές («Σεράγεβο σ’ Αγαπώ»). Εδώ η γεννημένη στο Βελιγράδι ηθοποιός κάνει σκηνοθετικό ντεμπούτο με ένα κοινωνικό δράμα το οποίο εξετάζει το μεταπολεμικό τραύμα της χώρας της μέσα από τα μάτια του άμαχου γυναικείου πληθυσμού. Η πρωταγωνίστρια Μιλένα –την υποδύεται η ίδια– αποτελεί υπόδειγμα συζύγου και μάνας, που στηρίζει τον άντρα και τα τρία παιδιά της.

Η τυχαία ανακάλυψη όμως σοκαριστικού οπτικού υλικού θα τη φέρει μπροστά σε ενοχλητικές αλήθειες, τις οποίες δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει. Το δράμα της Καράνοβιτς κάνει σαφές ότι το μικρόβιο της βίας δεν θάφτηκε μαζί με τους αμάχους στους ομαδικούς τάφους της Σρεμπρένιτσα, αλλά μεταφέρθηκε και στη μεταπολεμική πραγματικότητα. Έχοντας ξεκάθαρη φεμινιστική οπτική (οι γυναίκες είναι τα θύματα), προφανείς συμβολισμούς (ο καρκίνος που πρέπει να αφαιρεθεί) και μια υπερβολικά στρωτή σκηνοθετική προσέγγιση (μόνο τα «κουνημένα» γκρο δίνουν παλμό), το θηλυκό αντιπολεμικό δράμα, πέρα από την ερμηνεία της σπουδαίας πρωταγωνίστριάς του, δεν αιφνιδιάζει.

Σερβία. 2016. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Καλή Σύζυγος

Dobra Zena
2,5
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 94 '
  • Μιριάνα Καράνοβιτς

Η μεσήλικη Μιλένα αποτελεί υπόδειγμα συζύγου και μάνας, καθώς υποστηρίζει τον άντρα και τα τρία παιδιά της. Η τυχαία ανακάλυψη όμως σοκαριστικού οπτικού υλικού θα τη φέρει μπροστά σε ενοχλητικές αλήθειες, τις οποίες δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.