European Toni! Τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας στον «Erdmann»

Σε μια τελετή με συχνές-πυκνές πολιτικές αναφορές, η γερμανική δραμεντί «Toni Erdmann» σάρωσε τα βραβεία, αποτελώντας πια και επίσημα την απόλυτη arthouse πρωταγωνίστρια της σεζόν.

European Toni! Τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας στον «Erdmann»

Σε μια τελετή με συχνές-πυκνές πολιτικές αναφορές, η γερμανική δραμεντί «Toni Erdmann» σάρωσε τα βραβεία, αποτελώντας πια και επίσημα την απόλυτη arthouse πρωταγωνίστρια της σεζόν.

European Toni! Τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας στον «Erdmann» - εικόνα 1
Η Μάρεν Άντε και το τιμ του «Toni Erdmann» στη σκηνή

Για πού το έβαλε λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση; Το καυτό ερώτημα που απασχολεί κάθε κάτοικο της Γηραιάς Ηπείρου, δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο τον ευρωπαϊκό κινηματογραφικό χώρο. Γι’ αυτό και στην τελετή απονομής των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που έγινε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, πραγματική πρωταγωνίστρια ήταν η… πολιτική συγκυρία.

Το Brexit, η άνοδος της ακροδεξιάς –ειδικότερα στην οικοδέσποινα χώρα Πολωνία-, ο χειρισμός του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και οι κοινωνικές ανισότητες που ταλαιπωρούν την Ένωση (το «Toni Erdmann» και το «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» μιλούν γι’ αυτά) ακούστηκαν περισσότερο από τις ίδιες τις ταινίες το πολιτικά φορτισμένο σαββατόβραδο. Εξάλλου, το σινεμά έχει μια δυναμική (σταθερά διαλεκτική) σχέση με την κοινωνία που το παράγει.

Τώρα στα καθαρά κινηματογραφικά ζητήματα, το «Toni Erdmann», η ταινία που είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες –συνολικά έξι- υποψηφιότητες, ήταν αυτή που σάρωσε τις διακρίσεις. Τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας πήγαν στην γερμανική δραμεντί, που είχε δείξει από τον απόηχο (και όχι από τα βραβεία) των Κανών ότι πρόκειται για την arthouse ταινίας της χρονιάς.

Η Μάρεν Άντε έγινε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις που κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, αφήνοντας εκτός νυμφώνος μεγαθήρια του ευρωπαϊκού σινεμά, όπως ο Κεν Λόουτς, ο Πολ Βερχόφεν και Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Από εκεί και πέρα το βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας πήγε στο γλυκόπικρο σουηδικό φιλμ «Ο Κύριος Όβε», ενώ αυτό του ντοκιμαντέρ –όπως ήταν αναμενόμενο- στο «Φωτιά στη Θάλασσα» του Τζιανφράνκο Ρόζι.

Αναλυτικά τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία
«Toni Erdmann» της Μάρεν Άντε

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Κωμωδία
«O Κύριος Οβε» του Χάνες Χολμ

Σκηνοθεσία
Μάρεν Αντε για το «Toni Erdmann»

Γυναικείος Ρόλος
Σάντρα Χίλερ για το «Toni Erdmann»

Αντρικός Ρόλος
Πίτερ Σιμόνιτσεκ για το «Toni Erdmann»

Σενάριο
Μαρεν Αντε για το «Toni Erdmann»

Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη – Βραβείο Fipresci
«The Happiest Day in the Life of Olli Maki» του Γιούχο Κουοσμάνεν

Βραβείο Κοινού
«Body» της Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα

Ντοκιμαντέρ
«Φωτιά στη Θάλασσα» του Τζιανφράνκο Ρόζι

Κινούμενα Σχέδια
«My Life as a Zucchini» του Κλοντ Μπαρά

Μικρού Μήκους
«9 Days - From My Window In Aleppo» των Τόμας Βρόγκε, Φλουρ βαν ντερ Μιούλεν και Ισά Τούμα

Φωτογραφία
Καμίλα Χελμ Κντούντσεν για το «Land of Mine»

Μοντάζ
Αν Έστερουντ & Γιάνους Μπιλέσκοβ Γιάνσεν για το «Το Κοινόβιο»

Μουσική
Ιλια Ντεμούτσκι για το «Ο Μαθητής»

Σκηνογραφία
Άλις Νόρμινγκτον για το «Οι Σουφραζέτες»

Κουστούμια
Στέφανι Μπίκερ για το «Land of Mine»

Κομμώσεις και Μέικ-Απ
Μπάρμπαρα Κρόιτσερ για το «Land of Mine»

Ήχος
Ραντοσλάβ Όχνιο για το «11 Minutes»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.