Ο Φόβος

3,5

Η τελευταία συνεργασία Ροσελίνι - Μπέργκμαν είναι ένα στιλίστικο, νουάρ οικογενειακό δράμα με μελοδραματικές σεναριακές ευκολίες, αλλά δυναμική σκηνοθεσία και διεισδυτική ματιά στη μεταπολεμική γερμανική κοινωνία.

Ο Φόβος

Η τελευταία συνεργασία Ροσελίνι - Μπέργκμαν είναι ένα στιλίστικο, νουάρ οικογενειακό δράμα με μελοδραματικές σεναριακές ευκολίες, αλλά δυναμική σκηνοθεσία και διεισδυτική ματιά στη μεταπολεμική γερμανική κοινωνία.

Ο Φόβος - εικόνα 1

Η τελευταία από τις πέντε ταινίες που γύρισαν μαζί οι Ροσελίνι και Μπέργκμαν έχει και πάλι για πρωταγωνίστρια μια γυναίκα εγκλωβισμένη σε μια (συζυγική) πραγματικότητα που την αλλοτριώνει και την κάνει να ασφυκτιά. Μόνο που εδώ ο Ιταλός σκηνοθέτης, βασισμένος σε μια νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ, κάνει ένα ακόμα βήμα μακρύτερα από το νεορεαλιστικό στιλ των «Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη» και «Στρόμπολι», προσπαθώντας να αφηγηθεί ένα οικογενειακό δράμα με το ύφος ενός χιτσκοκικού νουάρ.

Υπογραμμίζοντας έντονα το συναίσθημα του φόβου το οποίο καταλαμβάνει την Ιρένε Βάγκνερ, μια πλούσια και πετυχημένη γυναίκα, παντρεμένη με έναν διακεκριμένο επιστήμονα, παρακολουθεί το πώς εκείνη αποφασίζει να τερματίσει τον παράλληλο δεσμό με τον εραστή της, αλλά μια άγνωστη αρχίζει να την εκβιάζει, απειλώντας πως θα αποκαλύψει την αλήθεια στον άντρα της. Έντονες φωτοσκιάσεις, απειλητικά νυχτερινά πλάνα, που έρχονται σε αντίθεση με την ηλιόλουστη, ειδυλλιακή εξοχή, και μια εσωτερική ένταση που κορυφώνεται σταδιακά συνθέτουν έναν ψυχολογικό εφιάλτη με κάποιες μελοδραματικές σεναριακές ευκολίες, αλλά δυναμική σκηνοθεσία και διεισδυτική ματιά στη μεταπολεμική γερμανική κοινωνία (οι ήρωες σαν μακρινά θύματα του πολέμου), μετατρέποντάς τον σε μια άτυπη συνέχεια του αριστουργηματικού «Γερμανία, Έτος Μηδέν» (1948) του ίδιου σκηνοθέτη.

Α/Μ. Ιταλία, Γερμανία. 1954. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Φόβος

La Paura
3,5
  • Δραματική
  • 1954
  • Διάρκεια: 82 '
  • Ρομπέρτο Ροσελίνι

Η Ιρένε Βάγκνερ είναι μια πλούσια γυναίκα, παντρεμένη με έναν διακεκριμένο επιστήμονα. Γεμάτη φόβο και τύψεις, αποφασίζει να τερματίσει τον παράλληλο δεσμό με τον εραστή της, αλλά μια άγνωστη αρχίζει να την εκβιάζει, απειλώντας πως θα αποκαλύψει την αλήθεια στον άντρα της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.