Δίδυμοι Θρύλοι

3

Ένας διπλός Τομ Χάρντι εντυπωσιάζει σε μια δυναμική, παλαιάς κοπής γκανγκστερική περιπέτεια, η οποία λειτουργεί πειστικά και ως ψυχολογικό δράμα με κριτική κοινωνική ματιά.

Δίδυμοι Θρύλοι

Ένας διπλός Τομ Χάρντι εντυπωσιάζει σε μια δυναμική, παλαιάς κοπής γκανγκστερική περιπέτεια, η οποία λειτουργεί πειστικά και ως ψυχολογικό δράμα με κριτική κοινωνική ματιά.

Δίδυμοι Θρύλοι - εικόνα 1

Οι δίδυμοι αδελφοί Ρέτζιναλντ και Ρόναλντ Κρέι αποτελούν όχι μόνο τις πλέον διαβόητες φιγούρες του βρετανικού οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και κομμάτι της λονδρέζικης μυθολογίας της swinging δεκαετίας του ’60. «Ήταν τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας», γράφει ο Ρόνι στην αυτοβιογραφία του. «Οι Beatles και οι Rolling Stones κυριαρχούσαν στην ποπ μουσική, η Carnaby Street ήταν η βασίλισσα της μόδας κι εμείς ήμασταν οι άρχοντες του Λονδίνου». Γραφικοί στη συμπεριφορά τους, μπλεγμένοι σε σκάνδαλα με πολιτικούς και φίλοι διασημοτήτων της showbiz που επισκέπτονταν τακτικά τα νυχτερινά μαγαζιά τους (από την Τζόαν Κόλινς ως τον Τζορτζ Ραφτ και την Τζούντι Γκάρλαντ), οι Κρέι συνοδεύονται από αμέτρητες ιστορίες που χάνονται στην αχλή του μύθου, καθώς ένας στους δύο Λονδρέζους είχε τότε να αφηγηθεί κι ένα περιστατικό που είχε ζήσει ή ακούσει σε σχέση με τα τρομερά αδέλφια.

Επιχειρώντας να αφηγηθεί τη γλαφυρή διαδρομή τους από το φτωχικό Ιστ Εντ στην κορυφή της γκανγκστερικής ελίτ, ο Μπράιαν Χέλγκελαντ δανείζεται ένα γνωστό, μα αποτελεσματικό τρικ. Τα γεγονότα της ιστορίας περιγράφει και σχολιάζει η σύζυγος του Ρέτζι, Φράνσις Σι, η οποία μας επιφυλάσσει ένα έξυπνο plot twist στο φινάλε, ενισχύοντας έτσι την άποψη ότι μπροστά μας έχουμε μια από τις πολλές εκδοχές της αλήθειας και όχι την απόλυτη, χολιγουντιανού στιλ εικόνα της. Έμπειρος σεναριογράφος («Μυστικό Ποτάμι» του Κλιντ Ίστγουντ, «Ρομπέν των Δασών» του Ρίντλεϊ Σκοτ), βραβευμένος με Όσκαρ για το «Λος Άντζελες: Εμπιστευτικό», αλλά και ενδιαφέρων σκηνοθέτης («Ανοιχτοί Λογαριασμοί» με τον Μελ Γκίμπσον), ο Χέλγκελαντ γνωρίζει καλά το νουάρ και την αστυνομική/γκανγκστερική περιπέτεια.

Δίδυμοι Θρύλοι - εικόνα 2

Με ένα μονοπλάνο πεντέμισι λεπτών, που συνοδεύει τους Ρέτζι και Φράνσις όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στο κλαμπ, μας κλείνει το μάτι στα «Καλά Παιδιά» του Σκορσέζε, αλλά εδώ, πολύ σοφά, υιοθετεί ένα δυναμικό, εξίσου ρεαλιστικό και «στεγνό» ύφος που ταιριάζει απόλυτα στη βρετανική παράδοση τους είδους («Συλλάβετε τον Κάρτερ», «Βρόμικο Σαββατοκύριακο»), με τον φωτογράφο του Μάικ Λικ Ντικ Πόουπ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Τομ Κόνροϊ να αναβιώνουν πειστικά ένα σκοτεινά ατμοσφαιρικό Λονδίνο του ’60.

Μαζί κι έναν κόσμο οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής, όπου «αριστοκράτες και κακοποιοί έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους», όπως περιγράφει η Φράνσις. Στο κέντρο όλων αυτών στέκονται βέβαια οι δίδυμοι Κρέι του Τομ Χάρντι, ο οποίος, με ένα διπλό ρεσιτάλ ερμηνείας, ξεδιπλώνει όλες τις διαστάσεις της περίπλοκης, αντιφατικής ψυχολογίας και σχέσης τους, βοηθώντας τον Χέλγκελαντ να αναδείξει τη διάσταση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος και του ανθρώπου που για να πετύχει πρέπει να τα βάλει με τον ίδιο του τον εαυτό.

Μ. Βρετανία. 2015. Διάρκεια: 131΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Δίδυμοι Θρύλοι

Legend
3
  • Γκανγκστερική
  • 2015
  • Διάρκεια: 131 '
  • Μπράιαν Χέλγκελαντ

Η ιστορία των Ρέτζι και Ρόνι Κρέι, δίδυμων αδελφών οι οποίοι ξεκίνησαν από ιδιοκτήτες ενός νυχτερινού κλαμπ και εξελίχθηκαν σε αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’60.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.