Σον το Πρόβατο: Η Ταινία

4

Πανέξυπνο χιούμορ, απολαυστική περιπέτεια και κινηματογραφική εφευρετικότητα από τους δημιουργούς των «Γουάλας και Γκρόμιτ» και «Οι Κότες το ’σκασαν».

Σον το Πρόβατο: Η Ταινία

Όταν ο Σον, ένα έξυπνο και άτακτο πρόβατο, αποφασίζει να πάρει μια μέρα ρεπό από το βαρετό καθημερινό πρόγραμμά του, θα καταλήξει μαζί με το υπόλοιπο κοπάδι, το τσοπανόσκυλο Μπίτζερ και τον αγρότη-ιδιοκτήτη τους στη χαοτική, επικίνδυνη και γεμάτη εκπλήξεις Μεγάλη Πόλη. Πανέξυπνο χιούμορ, απολαυστική περιπέτεια και κινηματογραφική εφευρετικότητα από τους δημιουργούς των «Γουάλας και Γκρόμιτ» και «Οι Κότες το ’σκασαν».

Σον το Πρόβατο: Η Ταινία - εικόνα 1

Ιδρυθέν το 1972, το βρετανικό animation στούντιο της Aardman έχει προχωρήσει με αργά και προσεκτικά βήματα όλα αυτά τα χρόνια, ξεκινώντας από την τηλεόραση και τις μικρού μήκους ταινίες (όπως η βραβευμένη με Όσκαρ σειρά των «Γουάλας και Γκρόμιτ»), για να περάσει στις μεγάλου μήκους μόλις το 2000 με το ιδιαίτερα επιτυχημένο­ «Οι Κότες το ’σκασαν». Πρωτοποριακό στην τεχνική της πλαστελίνης και του stop motion, μετά τους «Πειρατές!» του 2012 μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την τηλεοπτική επιτυχία του «Shaun the sheep», η οποία άρχισε να προβάλλεται το 2007 από το BBC (τώρα σε 180 χώρες ανά τον κόσμο) και μετρά μέχρι στιγμής 130 επτάλεπτα επεισόδια.
Οι κινηματογραφικές περιπέτειες­ του Σον, ενός έξυπνου όσο και άτακτου προβάτου, ξεκινούν όταν αποφασίζει μια μέρα να πάρει ρεπό από το βαρετό καθημερινό πρόγραμμά του στη φάρμα του Μόζι Μπότομ. Γρήγορα θα καταλήξει μαζί με το υπόλοιπο κοπάδι­, το τσοπανόσκυλο Μπίτζερ και τον αγρότη/ιδιοκτήτη τους στη χαοτική Μεγάλη Πόλη, όπου θα χωριστούν ο ένας από τον άλλον, θα προκαλέσουν ατυχήματα, θα καταλήξουν στο νοσοκομείο και θα μπουν στο στόχαστρο ενός αδίστακτου μπόγια.

Σον το Πρόβατο: Η Ταινία - εικόνα 2

Ξεκινώντας με μια βουκολική­, αλά «Ψηλά στον Ουρανό», νοσταλγική φλας μπακ σκηνή και ­διασκευάζοντας πολλά αγροτικά­ αστεία της τηλεοπτικής σειράς, η βουβή ταινία (ακόμη και οι άνθρωποι συνεννοούνται με άναρθρους ήχους) των Μπάρτον και Στάρζακ μετακομίζει με υψηλές ταχύτητες στην καρδιά ενός αστικού εφιάλτη (ένα δημιουργικά μεταμορφωμένο Λονδίνο), όπου ο «Μίστερ Μπιν» και οι «Γουάλας και Γκρόμιτ» συναντούν το «Μπέιμπ: το Μικρό Γουρουνάκι στη Μεγάλη Πόλη». Σπιντάτες καταδιώξεις, σασπένς, αστείες παρεξηγήσεις και χαριτωμένοι ήρωες συνδυάζονται με κινηματογραφική εφευρετικότητα, η οποία μπολιάζει μια απολαυστική περιπέτεια με πανέξυπνο, cool χιούμορ. Ταυτόχρονα η βρετανική κοινωνική πραγματικότητα (από τα γκέι ζευγάρια μέχρι τις διασημότητες και τα social media) σχολιάζεται με δια­κριτικό σαρκασμό, η χρήση των ήχων και των τραγουδιών είναι ευρηματική και ο Σον αναδεικνύεται σε έναν πρωτότυπο, τρυφερό και αξιαγάπητο κινηματογραφικό ήρωα.

Μ. Βρετανία, Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Σον το Πρόβατο: Η Ταινία

Shaun the Sheep Movie
4
  • Animation
  • 2015
  • Διάρκεια: 85 '
  • Μαρκ Μπάρτον

Όταν ο Σον, ένα έξυπνο και άτακτο πρόβατο, αποφασίζει να πάρει μια μέρα ρεπό από το βαρετό καθημερινό πρόγραμμά του, θα καταλήξει μαζί με το υπόλοιπο κοπάδι, το τσοπανόσκυλο Μπίτζερ και τον αγρότη-ιδιοκτήτη τους στη χαοτική Μεγάλη Πόλη, ζώντας μια επικίνδυνη κι απίστευτη περιπέτεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.