Τα Cahiers du Cinema γιορτάζουν τα 700 τεύχη τους

Το θρυλικό γαλλικό κινηματογραφικό έντυπο γιορτάζει, επιχειρώντας να καταγράψει τη σχέση προσωπικής συγκίνησης και μεγάλης οθόνης μέσα από τη μαρτυρία 140 ανθρώπων του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Τα Cahiers du Cinema γιορτάζουν τα 700 τεύχη τους

Το σινεμά, «με μια λέξη; Συναίσθημα», λέει ο σκηνοθέτης Σάμιουελ Φιούλερ στον «Τρελό Πιερό» του Ζαν – Λικ Γκοντάρ και τα γαλλικά Cahiers du Cinema, το θρυλικότερο κινηματογραφικό έντυπο, επιχείρησαν να καταγράψουν τη σχέση προσωπικής συγκίνησης και μεγάλης οθόνης μέσα από τη μαρτυρία 140 ανθρώπων του παγκόσμιου κινηματογράφου. «Γεννημένα» τον Απρίλιο του 1951, τα Cahiers συμπλήρωσαν τον προηγούμενο μήνα 63 χρόνια ζωής και 700 τεύχη. Έτσι, για την επετειακή τους έκδοση ζήτησαν από διάσημους σκηνοθέτες, τεχνικούς, ηθοποιούς, θεωρητικούς και λογοτέχνες να εξομολογηθούν τη συγκινητικότερη στιγμή που τους χάρισαν οι κινηματογραφικές εικόνες. Με τον Πέδρο Αλμοδόβαρ να διαλέγει τη «Νύχτα Πρεμιέρας» του Κασσαβέτη, τον Μάρτιν Σκορσέζε το φινάλε του «Πολίτη Κέιν», τον Ντέιβιντ Λιντς το «Μια Θέση στην Καρδιά» του Ρόμπερτ Μπεντον και τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ το «Μετά τα Μεσάνυχτα» του Νίκολας Ρεγκ, το αφιέρωμα είναι γεμάτο από τις πιο απροσδόκητες επιλογές σκηνών και ταινιών. Οι εκπλήξεις μάλιστα πολλαπλασιάζονται αν προσθέστε πως ανάμεσα στους «καλεσμένους» φιγουράρουν ονόματα όπως ο Αμερικανός σκηνοθέτης του «Κάτι Τρέχει με τη Μαίρη» Μπόμπι Φαρέλι (επιλογή του τα «Σαγόνια του Καρχαρία»), ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ («Melancholia») και η Αυστριακή νομπελίστα Ελφρίντε Γιέλινεκ («Δεσμώτης του Ιλίγγου»).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.