67ο Φεστιβάλ Κανών: τα φετινά highlights

Κορυφαίοι δημιουργοί, ανάμεσά τους και ο δικός μας Πάνος Κούτρας, θα βρεθούν από τις 14 μέχρι τις 25/5 στην Κρουαζέτ με τις καινούργιες τους ταινίες, και θα ανεβάσουν ανοιξιάτικα το κινηματογραφικό θερμόμετρο στη γαλλική Ριβιέρα. Ξεχωρίζουμε τα highlights της φετινής διοργάνωσης, μιας από τις ανταγωνιστικότερες των τελευταίων χρόνων.

67ο Φεστιβάλ Κανών: τα φετινά highlights

Κορυφαίοι δημιουργοί, ανάμεσά τους και ο δικός μας Πάνος Κούτρας, θα βρεθούν από τις 14 μέχρι τις 25/5 στην Κρουαζέτ με τις καινούργιες τους ταινίες, και θα ανεβάσουν ανοιξιάτικα το κινηματογραφικό θερμόμετρο στη γαλλική Ριβιέρα. Ξεχωρίζουμε τα highlights της φετινής διοργάνωσης, μιας από τις ανταγωνιστικότερες των τελευταίων χρόνων.

67ο Φεστιβάλ Κανών: τα φετινά highlights - εικόνα 1
«The Captive»

Το ελληνικό σινεμά θα δώσει και φέτος το «παρών» στην κορυφαία κινηματογραφική διοργάνωση, συμπληρώνοντας μια χρυσή πενταετία αναγέννησης. Ο Πάνος Κούτρας («Στρέλλα», «Αληθινή Ζωή») συμμετέχει στο 67ο Φεστιβάλ Κανών με το καινούργιο του φιλμ «Xenia», καθώς η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του θα προβληθεί στο Ένα Κάποιο Βλέμμα, ένα γούρικο τμήμα για το ελληνικό σινεμά αν θυμη­θούμε και την επιτυχία του «Κυνόδοντα» το 2009.

67ο Φεστιβάλ Κανών: τα φετινά highlights - εικόνα 2
«Xenia»

Πρωταγωνιστές στο πολυαναμενόμενο road drama είναι ο Ντάνι και ο Οδυσσέας, 16 και 18 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι στην Ελλάδα για να εντοπίσουν τον πατέρα τους, ο οποίος τους είχε εγκαταλείψει όταν ήταν σε μικρή ηλικία. Απώτερος σκοπός τους είναι να τους αναγνωρίσει επίσημα­ για να αποκτήσουν την ελληνική­ υπηκοότητα, ενώ η συμμετοχή τους σε ένα talent show φαντάζει­ ως η μοναδική ελπίδα για να ζήσουν το δικό τους «ελληνικό όνειρο». Στην Κρουαζέτ θα βρεθεί εν τω μεταξύ άλλη μία ελληνική ταινία, η βραβευμένη στη Δράμα sci fi αλληγορία «Memory Reloaded» των Πάνου Παππά και Δέσποινας Χαραλάμπους, η οποία συμμετέχει στο τμήμα Short Film Corner του φεστιβάλ.

67ο Φεστιβάλ Κανών: τα φετινά highlights - εικόνα 3
«Maps to the Stars»

Πέρα από τις ελληνικές συμμετοχές, στην 67η διοργάνωση του κορυφαίου κινηματογραφικού θεσμού θα παρελάσει η αφρόκρεμα του παγκόσμιου σινεμά. Την αυλαία σηκώνει το «Grace of Monaco», η βιογραφία της Γκρέις­ Κέλι με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν, που κάνει πρεμιέρα στην Κρουαζέτ ύστερα από διάφορες αναβολές και πλούσιο παρασκήνιο. Δύο ιερά τέρατα της βρετανικής κινηματογραφίας που έχουν βραβευτεί με Χρυσό Φοίνικα, ο Μάικ Λι και ο Κεν Λόουτς, θα βρεθούν στις Κάνες με τις νέες ταινίες τους, το «Mr Turner» και το «Jimmy’s Hall» αντίστοιχα.

67ο Φεστιβάλ Κανών: τα φετινά highlights - εικόνα 4
«Foxcatcher»

Το γαλλόφωνο σινεμά –που παίζει ούτως ή άλλως εντός έδρας– έχει για ακόμη μία φορά την τιμητική­ του… Τα γαλλόφωνα και αγαπημένα αδέρφια του φεστιβάλ Ζαν-Πιέρ­ και Λικ Νταρντέν επιστρέφουν σε αυτό με το καινούργιο κοινωνικό τους δράμα «Two Days, One Night», ενώ ο οσκαρικός θριαμβευτής Μισέλ Χαζαναβίσιους («The Artist») ταξιδεύει με το ολοκαίνουργιο δράμα του «The Search» στην ταραγμένη Τσετσενία. Ο Ολιβιέ Ασαγιάς­ («Carlos») θα βρεθεί στις Κάνες με το «Clouds of Sils Maria» (στο οποίο πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός), ενώ το enfant terrible του καναδικού σινεμά Ξαβιέ Ντολάν θα παρουσιάσει το νέο ιδιότυπο δράμα του «Mommy». Την ίδια στιγμή ο κινηματογραφικός θρύλος που ακούει στο όνομα Ζαν-Λικ Γκοντάρ (ηλικίας 83 ετών, παρακαλώ­) θα συμμετάσχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα με το «Goodbye to Language»!

67ο Φεστιβάλ Κανών: τα φετινά highlights - εικόνα 5
«Jimmy's Hall»

Επίσης το φιλμ για τη ζωή του διάσημου σχεδιαστή μόδας «Saint Laurent» του Μπερτράν Μπονελό, το οποίο πέρασε από σαράντα κύματα, κάνει επιτέλους πρεμιέρα στην Κρουαζέτ. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (πέρα από τον Ντολάν), από την άλλη, δύσκολα θα εγκαταλείψουν φέτος τη γαλλική Ριβιέρα χωρίς βραβείο: ο ακούραστος 71χρονος σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ χαρτογραφεί τη σκοτεινή πλευρά του Χόλιγουντ με το «Maps to the Stars», ενώ ο αγαπημένος Αμερικανός σταρ Τόμι Λι Τζόουνς, μετά­ τις «Τρεις Ταφές του Μελκιάδες Εστράδα» (2005), θα παρουσιάσει το καινούργιο του γουέστερν «The Homesman», στο οποίο και πρωτα­γωνιστεί. Το βασισμένο σε αληθινά γεγονότα «Foxcatcher» του Μπένετ Μίλερ φημολογείται ότι θα είναι ένα από τα δυνατά οσκαρικά χαρτιά της φετινής σεζόν, ενώ ο Καναδός Ατόμ Εγκογιάν επιστρέφει στις Κάνες με το ολοκαίνουργιο θρίλερ «The Captive».

67ο Φεστιβάλ Κανών: τα φετινά highlights - εικόνα 6
«The Homesman»

Επίσης, στο φεστιβάλ θα βρεθούν δύο από τα κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου καλλιτεχνικού σινεμά: ο Τούρκος στιλίστας Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν («Κάποτε στην Ανατολία») με το «Winter Sleep» και ο Ρώσος βιρτουόζος Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ («Επιστροφή») με το «Leviathan». Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που μιλούν για τον Φοίνικα που χρωστάει το Φεστιβάλ Κανών στον δεξιοτέχνη Τσεϊλάν... Αυτό βέβαια θα το αποφασίσει η κριτική επιτροπή, της οποίας ηγείται φέτος η Νεοζηλανδή σκηνοθέτης Τζέιν Κάμπιον­, η μοναδική γυναίκα που έχει φύγει­ νικήτρια από την Κρουζέτ με τα «Μαθήματα Πιάνου» το 1993. Το «α» θα βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά στις Κάνες (14-25/5), με τον Χρήστο Μήτση να μας ενημερώνει για όλα τα καυτά κινηματογραφικά νέα του κορυφαίου φεστιβάλ του κόσμου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.