Kismet

2,5

Διεθνής τηλεοπτική συμπαραγωγή με άποψη και πρωτότυπη προσέγγιση σε ένα πολιτιστικό αλλά και κοινωνικό φαινόμενο.

Kismet

Οι λόγοι της επιτυχίας και η επίδραση των τούρκικων σίριαλ στον αραβικό κόσμο, στα Βαλκάνια και, φυσικά, στη χώρα μας. Διεθνής τηλεοπτική συμπαραγωγή με άποψη και πρωτότυπη προσέγγιση σε ένα πολιτιστικό αλλά και κοινωνικό φαινόμενο.

Kismet - εικόνα 1

Κοντεύουν δέκα χρόνια από την πρώτη τουρκική εισβολή στην ελληνική τηλεόραση και τον έρωτα της Ναζλί (Μπακλαβατζίογλου!) με τον δικό μας Νίκο στα «Σύνορα της αγάπης». Έκτοτε οι σαπουνόπερες της γείτονος έφτασαν μέχρι το να καταλάβουν ακόμη και το prime time των τηλεοπτικών προγραμμάτων μας, και όχι μόνο. Η επιτυχία τους απλώνεται σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και στα Βαλκάνια, επηρεάζοντας αθόρυβα μια σιω­πηλή κοινωνική πραγματικότητα.
Η δημοσιογράφος και σκηνοθέτις Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου ανέλαβε να διερευνήσει τις αιτίες αυτού του φαινομενικά απλού και ιλαρού, αλλά στην πραγματικότητα περίπλοκου πολιτιστικού φαινομένου για χάρη μιας διεθνούς τηλεοπτικής παραγωγής στην οποία συμμετέχουν ακόμη και το Arte με το Al Jazeera. Πολλά­ ευρήματα είναι προφανή (η επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες, ο εξωτισμός), οι ελληνικές μαρτυρίες μάλλον περιττές, αλλά η σχέση του «προοδευτικού» τούρκικου τηλε- μικρόκοσμου με αυτόν των μουσουλμανικών χωρών είναι αποκαλυπτική και άκρως ενδιαφέρουσα. Εκεί ρίχνει και το βάρος της η καλο­-μονταρισμένη αφήγηση, η οποία δένει σφιχτά συνεντεύξεις, ρεπορτάζ και χαρακτηριστικές τηλεοπτικές εικόνες.
Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 66΄. Διανομή: CINEDOC.

Περισσότερες πληροφορίες

Kismet

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2013
  • Διάρκεια: 57 '
  • Νίνα - Μαρία Πασχαλίδου

Οι λόγοι της επιτυχίας και η επίδραση των τούρκικων σίριαλ στον αραβικό κόσμο, στα Βαλκάνια και, φυσικά, στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.