Ο Αυτοκράτορας

2

Ακαδημαϊκό ιστορικό δράμα το οποίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα κι εκμεταλλεύεται το στοιχείο του σασπένς, είναι όμως σεναριακά ισχνό κι εντελώς αφελές ιδεολογικά.

Ο Αυτοκράτορας

Φτάνοντας σε μια ολοσχερώς κατεστραμμένη Ιαπωνία που μόλις έχει συνθηκολογήσει, ο στρατηγός Ντάγκλας ΜακΆρθουρ αναθέτει στον ταξίαρχο Μπόνερ Φέλερς μια εξαιρετικά κρίσιμη αποστολή. Να βρει εντός δέκα ημερών στοιχεία τα οποία ενοχοποιούν ή απαλλάσσουν τον αυτοκράτορα Χιροχίτο από τις κατηγορίες των εγκλημάτων πολέμου, γεγονός που μπορεί να αλλάξει άρδην ολόκληρο το μέλλον της χώρας. Ακαδημαϊκό ιστορικό δράμα το οποίο εκμεταλλεύεται το στοιχείο του σασπένς, είναι όμως σεναριακά ισχνό κι εντελώς αφελές ιδεολογικά.

Ο Αυτοκράτορας - εικόνα 1

Ο Βρετανός Πίτερ Γουέμπερ είναι ένας άνισος σκηνοθέτης, ο οποίος από το κομψό «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» μπορεί να περάσει στο χοντροκομμένο θρίλερ «Hannibal - Η Αρχή», για να φτάσει τώρα σε ένα ιστορικά ενδιαφέρον, αλλά αφελές στις ιδέες του δράμα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Αυτά αφορούν την άρτι συνθηκολογήσασα Ιαπωνία, η οποία υποδέχεται τον στρατηγό Ντάγκλας ΜακΆρθουρ ως ανώτατο διοικητή, υπεύθυνο για την ανοικοδόμηση, τον πολιτικό εκσυγχρονισμό και την οικονομική επανάκαμψή της. Ανάμεσα στα μέλη του επιτελείου του βρίσκεται και ο ταξίαρχος Μπόνερ Φέλερς, στον οποίο ο ΜακΆρθουρ αναθέτει μια ντελικάτη, εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας αποστολή. Να βρει εντός δέκα ημερών στοιχεία τα οποία ενοχοποιούν ή απαλλάσσουν τον αυτοκράτορα Χιροχίτο από τις κατηγορίες των εγκλημάτων πολέμου, κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει άρδην ολόκληρο το μέλλον της καταστραμμένης, αλλά υπερήφανης Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Με βάση το χρονικό του Σίρο Οκαμότο «His majesty’s salvation», η ταινία αναβιώνει μια βομβαρδισμένη και βυθισμένη στο πένθος εξωτική χώρα φλερτάροντας με το ιστορικό φολκλόρ. Έχοντας ζήσει προπολεμικά στην Ιαπωνία, ο Φέλερς της ταινίας δεν συμπεριφέρεται, ευτυχώς, σαν δυτικός τουρίστας, αλλά ως ένας τίμιος Αμερικανός στρατιωτικός που προσπαθεί να κάνει το καθήκον του. Το ίδιο και ο ερμηνευμένος με υποδόρια ειρωνεία από τον άνετο Τόμι Λι Τζόουνς ΜακΆρθουρ – ακόμη πιο κολακευτικό είναι μάλιστα το πορτρέτο του έτοιμου να θυσιαστεί για το καλό των συμπατριωτών του Χιροχίτο. Αυτή η αφελής και κυρίως αναίτια αγιοποίηση τριών δεδηλωμένων μιλιταριστών αφαιρεί από την ταινία τις ψυχολογικές και ιδεολογικές γκρίζες ζώνες που θα βοηθούσαν το δραματικό της βάθος, το οποίο υποφέρει και από την παράλληλη, φανταστική και αδιάφορη ερωτική ιστορία του Φέλερς με τη νεαρή Γιαπωνέζα Άγια. Δεν απομένει λοιπόν παρά η αγχωτική προσπάθεια του ταξίαρχου να βρει αποδείξεις για την αυτοκρατορική ενοχή, έρευνα που δεν της λείπουν η αγωνία και οι ανατροπές, σαφώς το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι αυτού του ακαδημαϊκού ιστορικού δράματος.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Αυτοκράτορας

Emperor
2
  • Δραματική
  • 2012
  • Διάρκεια: 105 '
  • Πίτερ Γουέμπερ

Φτάνοντας σε μια ολοσχερώς καταστραμμένη Ιαπωνία που μόλις έχει συνθηκολογήσει, ο στρατηγός Ντάγκλας ΜακΆρθουρ αναθέτει στον ταξίαρχο Μπόνερ Φέλερς μια ντελικάτη, κρίσιμης σημασίας αποστολή. Να βρει εντός δέκα ημερών στοιχεία τα οποία ενοχοποιούν ή απαλλάσσουν τον αυτοκράτορα Χιροχίτο από τις κατηγορίες των εγκλημάτων πολέμου, γεγονός που μπορεί να αλλάξει άρδην ολόκληρο το μέλλον της χώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.