"Τα ψηλά βουνά": Το εμβληματικό έργο έρχεται στη σκηνή του Ακροπόλ

Το παιδικό μυθιστόρημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου που απευθύνεται στα παιδιά όλων των εποχών και ηλικιών παίρνει ζωή σε μια σύγχρονη διασκευή.

Τα ψηλά βουνά ©Patroklos_Skafidas

Τα "Ψηλά βουνά" του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ένα έργο-σταθμός στην ιστορία της
παιδικής λογοτεχνίας που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, ζωντανεύει στην παιδική σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Ιακώβου, τις Κυριακές του Οκτωβρίου και από τον Νοέμβριο κάθε Σάββατο και Κυριακή με τρεις παραστάσεις. 

Τα ψηλά βουνά
©Patroklos_Skafidas
Σμαρώ Κεπαπτσόγλου και Νίκος Γονίδης

Βασισμένη στο πρώτο αναγνωστικό του σχολείου στη δημοτική γλώσσα, το βιβλίο που διαβάζεται εδώ και 100 χρόνια, η παράσταση μας δείχνει μια σύγχρονη σκοπιά στο κλασικό έργο. Ένα έργο άκρως παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό και διδακτικό, που εξυµνεί την ελληνική ύπαιθρο, µε στόχο τη µύηση των παιδιών στη φυσιολατρία και το οµαδικό πνεύµα.

Τα ψηλά βουνά
©Patroklos_Skafidas

Μετά από τις τεράστιες επιτυχίες: "Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα", "Η παιδική ηλικία της
Μαρίας Κάλλας", "Ταξίδι στο κέντρο της γης" κ.ά., η σκηνοθέτιδα Ειρήνη Ιακώβου στρέφει το βλέμμα της στα "Ψηλά βουνά" και παρουσιάζει μια πρωτότυπη σκηνοθετική εκδοχή.

Τα ψηλά βουνά
©Patroklos_Skafidas
Γιώργος Γιαννόπουλος

Το έργο

Τα παιδιά μιας χορωδίας, διαβάζουν το βιβλίο, γοητεύονται τόσο πολύ και αφήνοντας πίσω τα κινητά τους τηλέφωνα, αποφασίζουν να περάσουν ένα καλοκαίρι μακριά από τον πολιτισμό στα ορεινά της Ευρυτανίας, για να ζήσουν ό,τι κι εκείνα τα παιδιά στο βιβλίο του Ζ. Παπαντωνίου. Στην παρούσα δροσερή εκδοχή η σκηνοθεσία προσφέρει αβίαστο διδακτισμό, έτσι ώστε η παράστασή "Τα Ψηλά Βουνά" να μείνει χαραγμένη στη μνήμη των μαθητών.

Ο Ευθύμης Μπαλαγιάννης ερμηνεύει τους ρόλους του Φουντούλη και του Δασοφύλακα είναι χαρακτηριστική. Η παράσταση πλαισιώνεται από νέα και φρέσκα πρόσωπα, με τον Πάνο Κούλη στον ρόλο του Αντρέα, τον Στέλιο Καραγεωργίου στον ρόλο του Φάνη και του κορφολόγου, τον Εμμανουήλ Στεφανουδάκη στον ρόλο του Δημητράκη και του Λάμπρου, τον Νίκο Γονίδη στον ρόλο του Κωστάκη και του Λύκου, τη Σταυρούλα Καμνή στο ρόλο της Αφροδούς, τη Σμαρώ Κεπαπτσόγλου στο ρόλο του χωρικού και της αλεπούς και την Ειρήνη Δημακοπούλου στο ρόλο της γριάς Χαρμαινας. Τέλος, στο ρόλο του Δασκάλου και του αφηγητή ο καρατερίστας Γιώργος Γιαννόπουλος αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι γνωρίζει σε βάθος το θεατρικό γίγνεσθαι. Ο θίασος αποπνέει πνευματική και καλλιτεχνική ενότητα, ενώ εκτελόντας με μεγάλη επιτυχία τις χορογραφίες της Νεφέλης Σταμούλη παρασύρει το κοινό σε ένα ανάλαφρο ταξίδι. 

Τα ψηλά βουνά
©Patroklos_Skafidas
Ευθύμης​​​​ Μπαλαγιάννης

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή παράσταση, γεμάτη μουσικές, που κινείται αριστοτεχνικά ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, το παλαιό και το νέο, υπηρετώντας το διαχρονικό κείμενο του συγγραφέα. Η μουσική του Θωμά Καραχάλιου, τα κοστούμια της Ισμήνης Χαριστήδη, η σκηνογραφία και οι μάσκες του Στέλιου Κουτρούλη και οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχας συνδράμουν στο να μεταφερθούμε σε μια άλλη εποχή, ακολουθώντας όμως και στοιχεία επικαιρότητας.

Τα ψηλά βουνά
©Patroklos_Skafidas

Τα οφέλη της ανάβασης

Η εξόρμησή τους είναι άσκηση ζωής, είναι αναβαθμός για να κατανοήσουν τη φύση και την οργάνωση μιας μικροκοινωνίας, είναι πεδίο για να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους, να κοινωνικοποιηθούν. Μαθαίνουν τη δύσκολη και όμορφη ζωή των βοσκών, την τραχύτητα αλλά και την ομορφιά των βουνών, τις λαϊκές παραδόσεις αλλά και τις προκαταλήψεις των απλών ανθρώπων. Δημιουργούν μια κοινότητα, με καταμερισμό εργασίας, με ρόλους και αρμοδιότητες στον καθένα. Καλλιεργούν την ομαδικότητα και εξυμνούν την συνεργασία. Μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα και διδάσκονται να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής.

Τα ψηλά βουνά
©Patroklos_Skafidas

Το βιβλίο

Ακόμα και σήμερα το βιβλίο διαβάζεται όχι απλά και μόνο ως ένα αναγνωστικό του
περασμένου αιώνα, αλλά ως μια λογοτεχνική κορύφωση τόσο του διαπαιδαγωγικού
λόγου, όσο και της δύναμης της δημοτικής γλώσσας. 
"Τα ψηλά βουνά", έργο που θεωρείται έως σήμερα φαινόμενο μοναδικό για τα ελληνικά παιδαγωγικά δεδομένα, εκδόθηκαν για πρώτη φορά ως αναγνωστικό της τρίτης τάξης του δημοτικού σχολείου, το 1918.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τα ψηλά βουνά

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα

Τα παιδιά μιας χορωδίας διαβάζουν το ομότιτλο βιβλίο και επειδή γοητεύονται τόσο πολύ από αυτό αποφασίζουν να περάσουν ένα ολόκληρο καλοκαίρι στα ορεινά της Ευρυτανίας μακριά από τον πολιτισμό και την τεχνολογία. Στόχος τους είναι να ζήσουν και αυτά τις περιπέτειες και τις όμορφες στιγμές στη φύση που έζησαν και οι ήρωες των «Ψηλών Βουνών». Η εξόρμηση των παιδιών θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη φύση και την οργάνωση μιας μικροκοινωνίας, αλλά και να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. Μαθαίνουν τη ζωή των βοσκών, την τραχύτητα αλλά και την ομορφιά των βουνών και τις λαϊκές παραδόσεις, σε μία παράσταση γεμάτη μουσικές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

7ο Bobos Arts Festival: Όλα όσα ετοιμάζει το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, πρωτότυπων παράλληλων δράσεων και ειδικά σχεδιασμένων εργαστηρίων, περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.