"Bodies Are Cool"

Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΠΟΥΑ για παιδιά καταρχήν, για μεγάλους εννοείται, για όσες και όσους αναζητούν εύσχημους τρόπους για να μιλήσουν για το οικουμενικό αίτημα για ισότητα και αποδοχή.

oλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω

Καθώς περνούν τα χρόνια και τα παιδιά μου μεγαλώνουν, θυμώνω που συνεχίζω να καταφεύγω σε βιβλία που μιλούν για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή. Θυμώνω που αυτά τα βιβλία είναι ακόμα επίκαιρα και απαραίτητα· θυμώνω που νιώθω την ανάγκη να τα τοποθετώ στη βιβλιοθήκη των μικρών αγοριών για να υπάρχουν ως αναφορά (σε έναν κόσμο που η αποδοχή του άλλου εξακολουθεί να μην είναι αυτονόητη) – βιβλιογραφία απαραίτητη για το παρόν και το μέλλον τους. Η μέρα που θα αφήναμε πίσω κάθε μορφή ρατσισμού φαίνεται πώς δεν ήρθε ποτέ. Ή τελοσπάντων αργεί.

"Είμαστε όλοι ίσοι και όλοι διαφορετικοί", λέει με όλους τους τρόπους και με μια συναρπαστική εικονογράφηση η Αμερικανίδα συγγραφέας και εικονογράφος Tyler Feder που ασχολείται μέσα από το έργο της "με τις μεγάλες ιδέες, τον φεμινισμό και την ποπ κουλτούρα" - όπως μάς συστήνεται η ίδια. 

Και ευτυχώς, θα προσθέσουμε, αφού δημιουργεί εικόνες και λέξεις που που θέλεις να βλέπεις και να διαβάζεις. Έναν ύμνο στη διαφορετικότητα και στην αποδοχή. Μια δραματική υπενθύμιση για σεβασμό και ισότητα, όσο κι αν μου δημιουργεί αγανάκτηση η αναγκαιότητά της. Τουλαχιστον το "Bodies Are Cool" που διαβάζουμε σε μετάφραση Φίλιππου Μανδηλαρά ως "Όλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω" είναι ελκυστικό και έξυπνο· βαθύ ροζ και συγκλονιστικά πολύχρωμο·από τα βιβλία εκείνα που τραβάς από το ράφι του βιβλιοπωλείου και με ανακούφιση φέρνεις στο σπίτι. 

Αφού πρέπει ακόμα να καταπιανόμαστε με αυτά τα περιεχόμενα, ε, ας διαβάζουμε τουλάχιστον βιβλία με ουσία και γοητεία: "Το δικό μου σώμα, το δικό σου σώμα, κάθε μεγάλο, μικρό, μακρύ, κοντό μας σώμα, είναι μοναδικά πανέμορφο σαν κάθε σώμα".

"Όλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω" της Tyler Feder , μετάφραση Φίλιππος Μανδηλαράς, Εκδόσεις Πουά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

7ο Bobos Arts Festival: Όλα όσα ετοιμάζει το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, πρωτότυπων παράλληλων δράσεων και ειδικά σχεδιασμένων εργαστηρίων, περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.