"Νεφέλες" του Αριστοφάνη: Μια παράσταση για παιδιά και γονείς του σήμερα

Με μια από τις πιο πολυσυζητημένες κωμωδίες του Αριστοφάνη, σε διασκευή για παιδιά και εφήβους, ξεκινά η φετινή περιοδεία της ομάδας The Young Quill.

Νεφέλες Young Quill Ελίνα Γιουνανλή©

Η ομάδα The Young Quill και η σκηνοθέτις Αικατερίνη Παπαγεωργίου από 5 Ιουλίου παρουσιάζουν την αινιγματική και πολυσυζητημένη κωμωδία του Αριστοφάνη "Νεφέλες", σε μία σύγχρονη εκδοχή ειδικά σχεδιασμένη για τα παιδιά και τους εφήβους του σήμερα, σε περιοδεία
Μέσα από τα έργα του ο Αριστοφάνης καυτηριάζει, σατιρίζει και σχολιάζει την επικαιρότητα της εποχής του, πάντα με στόχο την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και τη βελτίωση του κοινωνικού συνόλου. Στις "Νεφέλες”, που πήραν το όνομά τους από τις νεφελώδεις ιδέες της φιλοσοφίας (σύμφωνα με τον Αριστοφάνη, ο Σωκράτης τις θεωρούσε τις θεές που μαζί με το Χάος και τη Γλώσσα αντικαθιστούσαν τους θεούς της πόλης), καταπιάνεται με το θέμα της παιδείας και της δικαιοσύνης

Νεφέλες Young Quill
Ελίνα Γιουνανλή©

Στην προσέγγιση των The Young Quill, το διαχρονικό έργο του μεγάλου κωμωδιογράφου εμπλουτίζεται με θέματα που αφορούν το εδώ και το τώρα, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το σχολείο, η σχέση με την οικογένεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Νεφέλες Young Quill
Ελίνα Γιουνανλή©

Ποια είναι όμως η υπόθεση των σύγχρονων "Νεφελών";

Ο Στρεψιάδης είναι απελπισμένος καθώς πνίγεται στα χρέη και τον κυνηγούν οι δανειστές του. Αν και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο γιό του, Φειδιππίδη, περιμένοντας ότι εκείνος θα σπουδάσει και θα τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει στα προβλήματα του, ο γιος του αρνείται πεισματικά. Ο Φειδιππίδης, ασχολείται μόνο με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ξοδεύει αλόγιστα τα χρήματα του πατέρα του προκειμένου να αγοράζει likes και followers.

Νεφέλες Young Quill
Ελίνα Γιουνανλή©

Ως έτσι, ο Στρεψιάδης με την παρότρυνση του επιστάτη του, Εμπεδοκλή, αποφασίζει να επιστρέψει ο ίδιος στα θρανία. Ξεκινάει τη φοίτηση του στην πολυσυζητημένη σχολή του Σωκράτη, η οποία υπόσχεται στους σπουδαστές της ότι τους μαθαίνει να ανταπεξέρχονται στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Ο Στρεψιάδης θεωρεί ότι εκεί θα μάθει την τέχνη της διπλωματίας και της εξαπάτησης προκειμένου να παραπλανήσει τους δανειστές του.
Λίγο μετά την έναρξη της φοίτησης του, ο Στρεψιάδης αποβάλλεται από τη σχολή, καθώς είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως. Μετά και από αυτό, ο Στρεψιάδης απελπίζεται εντελώς και πέφτει σε αφασία. Τότε, ο Φειδιππίδης αποφασίζει να πάει ο ίδιος στη σχολή του Σωκράτη.

Νεφέλες Young Quill
Ελίνα Γιουνανλή©

Πολύ σύντομα, ο Φειδιππίδης, αντιλαμβάνεται ότι η σχολή του Σωκράτη είναι ένας χώρος ουσιαστικής παιδείας και καλλιέργειας. Σε μαθαίνει όχι μόνο να αντιλαμβάνεσαι, αλλά και να αντιστέκεσαι στις παθογένειες της σύγχρονης εποχής.
Έννοιες όπως η αισχροκέρδεια, η αναξιοκρατία, η κοινωνική ανισότητα και ο ρατσισμός μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Με την αποφοίτηση του, ο Φειδιππίδης έχει μάθει όλα όσα δεν περίμενε ο Στρεψιάδης. Όχι μόνο δεν τον βοηθάει να παραπλανήσει τους δανειστές του, αλλά γίνεται δίκαιος πέρα από κάθε προσδοκία.
Δίνει στον πατέρα του, και σε όλους εμάς, την ελπίδα για μια σύγχρονη εποχή με πίστη σε υψηλές αξίες και ιδανικά, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος.

Νεφέλες Young Quill
Ελίνα Γιουνανλή©

Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Γιαλελής (Στρεψιάδης), Τάσος Λέκκας (Φειδιππίδης), Ορέστης Τζιόβας (Σωκράτης), Γιώργος Μαρτίνος (Εμπεδοκλής), Φάνης Μιλλεούνης (Μαθητής του Σωκράτη), Αφροδίτη Κατσαρού (Νεφέλη Α), Στεφανία Ζώρα (Νεφέλη Β). Τη μετάφραση υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, ενώ από κοινού με την Αικατερίνη Παπαγεωργίου έκαναν τη διασκευή. Τα σκηνικά είναι του Γιάννη Αρβανίτη, τα κοστούμια της Ειρήνης Γεωργακίλα, η μουσική της Σίσσυς Βλαχογιάννη, οι χορογραφίες της Χρυσηίδας Λιατζιβίρη και οι φωτισμοί του Κωστή Μουσικού.

Νεφέλες Young Quill
Ελίνα Γιουνανλή©

Οι σταθμοί της περιοδείας

5 Ιουλίου: Ανοιχτό Κινηματοθέατρο, Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού
22 Ιουλίου: Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, Πεντέλη
23 Ιουλίου: Θέατρο Νταμάρι - Αλίκη Βουγιουκλάκη, Βριλήσσια
26 Ιουλίου: Θέατρο Αττικού Άλσους "Κατίνα Παξινού"
27 Ιουλίου: Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Νέας Μάκρης

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νεφέλες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 75 '

Διασκευή της αινιγματικής κοινωνικοπολιτικής σάτιρας του Αριστοφάνη σε μια σύγχρονη εκδοχή εμπλουτισμένη με θέματα όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το σχολείο, η σχέση με την οικογένεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Ο Στρεψιάδης είναι απελπισμένος καθώς πνίγεται στα χρέη και τον κυνηγούν οι δανειστές του. Αν και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο γιό του, Φειδιππίδη, περιμένοντας ότι εκείνος θα σπουδάσει και θα τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει στα προβλήματα του, ο γιος του αρνείται πεισματικά. Ο Φειδιππίδης, ασχολείται μόνο με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ξοδεύει αλόγιστα τα χρήματα του πατέρα του προκειμένου να αγοράζει likes και followers. Γι’ αυτό ο Στρεψιάδης με την παρότρυνση του επιστάτη του, Εμπεδοκλή, αποφασίζει να φοιτήσει στην πολυσυζητημένη σχολή του Σωκράτη, η οποία υπόσχεται στους σπουδαστές της ότι τους μαθαίνει να ανταπεξέρχονται στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

7ο Bobos Arts Festival: Όλα όσα ετοιμάζει το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, πρωτότυπων παράλληλων δράσεων και ειδικά σχεδιασμένων εργαστηρίων, περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.