Εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουαρίου για όλη την οικογένεια στο Μουσείο Κοτσανά

Εκπλήξεις που θα μας μεταφέρουν στη «χώρα των υδάτων», στις αρχαίες ακαδημίες και την τέχνη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και στον κόσμο του έρωτα και της ανταλλαγής.

Μουσείο Κοτσανά εκπαιδευτικές δράσεις

Τα Σαββατοκύριακα του Φλεβάρη στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι) μάς επιφυλάσσουν εκπλήξεις που θα μας μεταφέρουν στη "χώρα των υδάτων", στις αρχαίες ακαδημίες και την τέχνη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και στον κόσμο του έρωτα και της ανταλλαγής, στους αιθέρες και τα μυστικά τους. Και φυσικά, δε θα παραλείψουν να μας εξοπλίσουν με τα απαραίτητα για να προετοιμαστούμε για την υποδοχή της άνοιξης. Το Μουσείο Κοτσανά ξεκινά ένα ταξίδι με έξι μοναδικούς προορισμούς. Εσείς κλείσατε θέση;

" Ταξίδι στη χώρα των υδάτων!" | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών (4, 5/2, 12 μ.μ., διάρκεια 60', κόστος: παιδιά 8 ευρώ)

Ποια είναι η σημασία του νερού σήμερα και ποια ήταν στην αρχαιότητα; 
Το Μουσείο Κοτσανά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων αναδεικνύει την σύνδεση τεχνολογίας και περιβάλλοντος και την σημασία προστασίας των φυσικών μας πόρων μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο εργαστήρι. Θα ανακαλύψετε ποιες αρχαιοελληνικές εφευρέσεις λειτουργούν με νερό, αλλά και πώς το νερό "μεταμορφώνεται" σε κρασί, πώς δίνει μάχες τεχνολογικές με τον αέρα και τη φωτιά και πώς είναι ικανό να ζωντανέψει τα πάντα γύρω μας. Ένα ταξίδι γνωριμίας ανάμεσα στις υδραυλικές αρχαιοελληνικές εφευρέσεις, τους ελληνικούς υγροτόπους και τη ζωή όπου ανθεί εκεί, έρχεται να σας αποκαλύψει συνδέσεις ανάμεσα σε φύση και επιστήμη και να σας οδηγήσει στη σμίλευση του δικού σας συμβόλου οικολογικής ευαισθητοποίησης.

Μουσείο Κοτσανά εκπαιδευτικές δράσεις

"Ταξίδι στις αρχαίες ακαδημίες!" | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών (11 ,12/2, 12 μ.μ., διάρκεια 60', κόστος: παιδιά 8 ευρώ)

Οι αρχαίες πόλεις και ακαδημίες μάς αποκαλύπτονται μέσα από μια διαδρομή με πρώτο σταθμό την Αθήνα και δεύτερο την Αλεξάνδρεια. Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα προσφοράς των γυναικών και των κοριτσιών στην Επιστήμη και στήνει το δικό του εργαστήρι για να αποκαλύψει σπουδαίες προσωπικότητες της Αρχαιότητας και να αναδείξει την έννοια της ισότητας. Ποιες γυναίκες από το μακρινό παρελθόν καθόρισαν την πορεία της επιστημονικής γνώσης μέχρι και σήμερα; Επιστημονικό έργο και προσφορά στην ανθρωπότητα φανερώνουν το δικό τους σύμβολο ενότητας και επιτυχίας. Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Η Υπατία έχει τη δική της απάντηση.

"ΈΡΩΣ" | Θεματική Εμπειρία Επίσκεψης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες (14/2, 5 μ.μ , διάρκεια 60')

Το Μουσείο Κοτσανά εγκαινιάζει έναν ξεχωριστό διάλογο ανάμεσα σε δύο σημεία συνάντησης: απόλαυση και αγάπη συναντούν την αρχαιοελληνική και σύγχρονη θεωρία του ερωτικού πάθους, συμπλέκουν φωνές και εξυμνούν τον έρωτα ως τον αδιάψευστο νικητή της ζωής μας. Κανείς δεν ξεφεύγει απ’ τον μικρό φτερωτό θεό, γιο της Αφροδίτης. Ο έρωτας και οι αναπόφευκτες περιπέτειές του δίνουν ραντεβού στο Μουσείο Κοτσανά και σας καλούν να γνωρίσετε τις ιστορίες νίκης και ήττας που έχουν γεννήσει, τους μύθους, την τέχνη, τα ποιητικά έργα και την πλούσια φιλοσοφία.
Η θεματική εμπειρία επίσκεψης προσφέρεται δωρεάν. Οι επισκέπτες καταβάλλουν μόνο το γενικό αντίτιμο εισόδου στο Μουσείο (5 ευρώ)

Μουσείο Κοτσανά εκπαιδευτικές δράσεις

"Ο Αρματοποιός επιστρέφει!" | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών & οικογένειες (18, 19/2, 12 μ.μ., διάρκεια 60', κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Οι περίτεχνες πανοπλίες της μυκηναϊκής εποχής αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης της αρματοποιίας. Σφυριά και αμόνια επιστρατεύονται για να μας αποκαλύψουν, πώς οι σπουδαίοι τεχνίτες της αρχαιότητας κατάφεραν να μεταμορφώσουν μπρούτζινα κομμάτια σε ανατομικούς αμυντικούς μηχανισμούς όμοιους με έργα τέχνης. Η χρονοκάψουλα ανοίγει και το ταξίδι στο χρόνο ξεκινά. Αφετηρία είναι το 1500 π.Χ. και η Μυκηναϊκή Εποχή. Μεταφερθείτε σε σημαντικά ανάκτορα, όπως αυτά των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Πύλου, εκεί που οι διενέξεις μεταξύ των πόλεων-κρατών και των ισχυρών ανάκτων επέβαλαν την ανάγκη δημιουργίας πανοπλιών, όπως αυτή του δυνατού Αγαμέμνονα, του φοβερού Μενέλαου και του πολυμήχανου Οδυσσέα. 

Μουσείο Κοτσανά εκπαιδευτικές δράσεις

"Φτιάχνω Μάρτη...μαρτάκια...μαρτενίτσα" | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών & οικογένειες (25/2, 26/2, 12 μ.μ., διάρκεια 60', κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Δημιουργήστε τα δικά σας χειροποίητα μαρτάκια ….για να μην σας "κάψει" ο ήλιος. Θα μάθετε για το έθιμο της πρώτης μέρας του Μάρτη και πώς γιορτάζεται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στις γειτονικές μας χώρες. 

Μουσείο Κοτσανά εκπαιδευτικές δράσεις

"Υδραυλικά Πετούμενα και χαρταετός στην Αρχαία Ελλάδα" | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών (Καθαρά Δευτέρα, 27/2, 12 μ.μ. διάρκεια 60', κόστος: παιδιά 8 ευρώ)

Οι τεχνολογίες του αέρα, του νερού και της φωτιάς δίνουν ραντεβού την Καθαρά Δευτέρα στο Μουσείο Κοτσανά για μια πτήση διαφορετική από τις άλλες. Όχημά σας ο χαρταετός σε μια ιπτάμενη διαδρομή στο παρόν και το παρελθόν, στο δυτικό και ανατολικό πολιτισμό. 
Η αρχαιοελληνική σαΐτα ακούει στο όνομα "Περιστερά" και "Αετός" και σας καλεί να γνωρίσετε το παιγνιώδες πέταγμά της. Η προέλευσή της αφηγείται ιστορίες φαντασίας, τέχνης και μηχανικής και  τα στοιχεία του νερού, της φωτιάς και του αέρα σας οδηγούν από τη γη στον ουρανό, παρέα με τον δικό σας "αρχαιοελληνικό χαρταετό"! 

Προτείνεται τηλεφωνική προκράτηση θέσεων, καθώς οι ομάδες θα είναι ολιγομελείς. Τηλ. 211 411 0044 | Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση σύμφωνα με τους κανόνες διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής υγείας: 15 άτομα | Ώρα προσέλευσης: 15’ πριν την έναρξη των δράσεων.            

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το θέατρο συναντά την επιστήμη στο "The Science of CSI: Έγκλημα στο εργαστήριο"

Οι "Science Reactors" επιστρέφουν στην "Άτρακτο" και προσεγγίζουν με χιούμορ την επιστήμη σε μια παράσταση με ελεύθερη είσοδο που συνδυάζεται με εργαστήριο εγκληματολογίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/03/2023

Είδαμε την "Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι" του Ηλία Καρελλά

Ο Ηλίας Καρελλάς, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τέχνης του θεάτρου σκιών­ σήμερα, έχει βρει τον τρόπο να μιλάει στα παιδιά για δύσκολα θέματα, όπως διαπιστώνουμε από την φετινή του παράσταση που ανεβάζει στη σκηνή του Θεάτρου Κάππα το έργο του Μάικ Κένι για τον πόλεμο, τη διαφορετικότητα, το ρατσισμό, τις μαθησιακές δυσκολίες και τη φύση.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για κάθε ηλικία στα παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης

Οι νέες εκπαιδευτικές δράσεις της ΕΠΜΑΣ αφορούν παιδιά από 18 μηνών έως ενήλικες.

"Ζωγράφισε κι εσύ τι ονειρεύεται η Καρυάτιδα" στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος προσκαλούν παιδιά ηλικίας 5 – 12 ετών και τους γονείς τους να ζωγραφίσουν σε μια ανοιχτή γιορτή συμμετέχοντας στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής #3.191 km project.

Οι "Αισωπομαχίες" του Μικρού Νότου συνεχίζονται

Πέντε μύθοι του Αισώπου γνωστοί αλλά … αγνώριστοι σε ένα ξεφάντωμα χαράς από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος για λίγες ακόμα παραστάσεις στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης".

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του νέου Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Οι βιωματικές δράσεις του μουσείου θα φέρουν τους μαθητές σε επαφή µε τη σύγχρονη τέχνη και τον κόσµο του µεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Υποδεχόμαστε την άνοιξη παρέα με τον Καραγκιόζη

Την άνοιξη ετοιμάζεται να υποδεχτεί στις "Φιγούρες και Κούκλες" ο "Καραγκιόζης" του Τάσου Κώνστα.