Εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουαρίου για όλη την οικογένεια στο Μουσείο Κοτσανά

Εκπλήξεις που θα μας μεταφέρουν στη «χώρα των υδάτων», στις αρχαίες ακαδημίες και την τέχνη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και στον κόσμο του έρωτα και της ανταλλαγής.

Μουσείο Κοτσανά εκπαιδευτικές δράσεις

Τα Σαββατοκύριακα του Φλεβάρη στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι) μάς επιφυλάσσουν εκπλήξεις που θα μας μεταφέρουν στη "χώρα των υδάτων", στις αρχαίες ακαδημίες και την τέχνη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και στον κόσμο του έρωτα και της ανταλλαγής, στους αιθέρες και τα μυστικά τους. Και φυσικά, δε θα παραλείψουν να μας εξοπλίσουν με τα απαραίτητα για να προετοιμαστούμε για την υποδοχή της άνοιξης. Το Μουσείο Κοτσανά ξεκινά ένα ταξίδι με έξι μοναδικούς προορισμούς. Εσείς κλείσατε θέση;

" Ταξίδι στη χώρα των υδάτων!" | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών (4, 5/2, 12 μ.μ., διάρκεια 60', κόστος: παιδιά 8 ευρώ)

Ποια είναι η σημασία του νερού σήμερα και ποια ήταν στην αρχαιότητα; 
Το Μουσείο Κοτσανά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων αναδεικνύει την σύνδεση τεχνολογίας και περιβάλλοντος και την σημασία προστασίας των φυσικών μας πόρων μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο εργαστήρι. Θα ανακαλύψετε ποιες αρχαιοελληνικές εφευρέσεις λειτουργούν με νερό, αλλά και πώς το νερό "μεταμορφώνεται" σε κρασί, πώς δίνει μάχες τεχνολογικές με τον αέρα και τη φωτιά και πώς είναι ικανό να ζωντανέψει τα πάντα γύρω μας. Ένα ταξίδι γνωριμίας ανάμεσα στις υδραυλικές αρχαιοελληνικές εφευρέσεις, τους ελληνικούς υγροτόπους και τη ζωή όπου ανθεί εκεί, έρχεται να σας αποκαλύψει συνδέσεις ανάμεσα σε φύση και επιστήμη και να σας οδηγήσει στη σμίλευση του δικού σας συμβόλου οικολογικής ευαισθητοποίησης.

Μουσείο Κοτσανά εκπαιδευτικές δράσεις

"Ταξίδι στις αρχαίες ακαδημίες!" | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών (11 ,12/2, 12 μ.μ., διάρκεια 60', κόστος: παιδιά 8 ευρώ)

Οι αρχαίες πόλεις και ακαδημίες μάς αποκαλύπτονται μέσα από μια διαδρομή με πρώτο σταθμό την Αθήνα και δεύτερο την Αλεξάνδρεια. Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα προσφοράς των γυναικών και των κοριτσιών στην Επιστήμη και στήνει το δικό του εργαστήρι για να αποκαλύψει σπουδαίες προσωπικότητες της Αρχαιότητας και να αναδείξει την έννοια της ισότητας. Ποιες γυναίκες από το μακρινό παρελθόν καθόρισαν την πορεία της επιστημονικής γνώσης μέχρι και σήμερα; Επιστημονικό έργο και προσφορά στην ανθρωπότητα φανερώνουν το δικό τους σύμβολο ενότητας και επιτυχίας. Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Η Υπατία έχει τη δική της απάντηση.

"ΈΡΩΣ" | Θεματική Εμπειρία Επίσκεψης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες (14/2, 5 μ.μ , διάρκεια 60')

Το Μουσείο Κοτσανά εγκαινιάζει έναν ξεχωριστό διάλογο ανάμεσα σε δύο σημεία συνάντησης: απόλαυση και αγάπη συναντούν την αρχαιοελληνική και σύγχρονη θεωρία του ερωτικού πάθους, συμπλέκουν φωνές και εξυμνούν τον έρωτα ως τον αδιάψευστο νικητή της ζωής μας. Κανείς δεν ξεφεύγει απ’ τον μικρό φτερωτό θεό, γιο της Αφροδίτης. Ο έρωτας και οι αναπόφευκτες περιπέτειές του δίνουν ραντεβού στο Μουσείο Κοτσανά και σας καλούν να γνωρίσετε τις ιστορίες νίκης και ήττας που έχουν γεννήσει, τους μύθους, την τέχνη, τα ποιητικά έργα και την πλούσια φιλοσοφία.
Η θεματική εμπειρία επίσκεψης προσφέρεται δωρεάν. Οι επισκέπτες καταβάλλουν μόνο το γενικό αντίτιμο εισόδου στο Μουσείο (5 ευρώ)

Μουσείο Κοτσανά εκπαιδευτικές δράσεις

"Ο Αρματοποιός επιστρέφει!" | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών & οικογένειες (18, 19/2, 12 μ.μ., διάρκεια 60', κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Οι περίτεχνες πανοπλίες της μυκηναϊκής εποχής αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης της αρματοποιίας. Σφυριά και αμόνια επιστρατεύονται για να μας αποκαλύψουν, πώς οι σπουδαίοι τεχνίτες της αρχαιότητας κατάφεραν να μεταμορφώσουν μπρούτζινα κομμάτια σε ανατομικούς αμυντικούς μηχανισμούς όμοιους με έργα τέχνης. Η χρονοκάψουλα ανοίγει και το ταξίδι στο χρόνο ξεκινά. Αφετηρία είναι το 1500 π.Χ. και η Μυκηναϊκή Εποχή. Μεταφερθείτε σε σημαντικά ανάκτορα, όπως αυτά των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Πύλου, εκεί που οι διενέξεις μεταξύ των πόλεων-κρατών και των ισχυρών ανάκτων επέβαλαν την ανάγκη δημιουργίας πανοπλιών, όπως αυτή του δυνατού Αγαμέμνονα, του φοβερού Μενέλαου και του πολυμήχανου Οδυσσέα. 

Μουσείο Κοτσανά εκπαιδευτικές δράσεις

"Φτιάχνω Μάρτη...μαρτάκια...μαρτενίτσα" | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών & οικογένειες (25/2, 26/2, 12 μ.μ., διάρκεια 60', κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Δημιουργήστε τα δικά σας χειροποίητα μαρτάκια ….για να μην σας "κάψει" ο ήλιος. Θα μάθετε για το έθιμο της πρώτης μέρας του Μάρτη και πώς γιορτάζεται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στις γειτονικές μας χώρες. 

Μουσείο Κοτσανά εκπαιδευτικές δράσεις

"Υδραυλικά Πετούμενα και χαρταετός στην Αρχαία Ελλάδα" | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών (Καθαρά Δευτέρα, 27/2, 12 μ.μ. διάρκεια 60', κόστος: παιδιά 8 ευρώ)

Οι τεχνολογίες του αέρα, του νερού και της φωτιάς δίνουν ραντεβού την Καθαρά Δευτέρα στο Μουσείο Κοτσανά για μια πτήση διαφορετική από τις άλλες. Όχημά σας ο χαρταετός σε μια ιπτάμενη διαδρομή στο παρόν και το παρελθόν, στο δυτικό και ανατολικό πολιτισμό. 
Η αρχαιοελληνική σαΐτα ακούει στο όνομα "Περιστερά" και "Αετός" και σας καλεί να γνωρίσετε το παιγνιώδες πέταγμά της. Η προέλευσή της αφηγείται ιστορίες φαντασίας, τέχνης και μηχανικής και  τα στοιχεία του νερού, της φωτιάς και του αέρα σας οδηγούν από τη γη στον ουρανό, παρέα με τον δικό σας "αρχαιοελληνικό χαρταετό"! 

Προτείνεται τηλεφωνική προκράτηση θέσεων, καθώς οι ομάδες θα είναι ολιγομελείς. Τηλ. 211 411 0044 | Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση σύμφωνα με τους κανόνες διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής υγείας: 15 άτομα | Ώρα προσέλευσης: 15’ πριν την έναρξη των δράσεων.            

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/04/2024

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.

Ο Απρίλιος μήνας βιβλίου για τον ΟΣΔΕΛ

Καμπάνια ενημέρωσης για την έρευνα "Παιδί και ανάγνωση" και ανοιχτή εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".

"Παραμύθια στο δάσος": Οι Μορφές Έκφρασης έρχονται με 5 παραστάσεις τους στον Διομήδειο Κήπο

Πέντε αγαπημένα έργα της ομάδας που είναι αφιερωμένη στο παιδικό θέατρο θα παιχτούν για ακόμη μια χρονιά κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Παγκόσμια Ημέρα Ευχής: Φωταγωγήσεις και περίπατοι σε όλη την Ελλάδα

Το Make-A-Wish γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής με τον καθιερωμένο περίπατο Walk for Wishes.

Τελευταίες παραστάσεις για τον "Ραφτάκο των λέξεων"

Η ιστορία του Αντώνη Παπαθεοδούλου που έγινε θεατρικό από την ομάδα Μικρός Νότος φτάνει στο τέλος της για αυτή τη σεζόν, με μία διπλή παράσταση στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης".

"Παραμύθια της Κύπρου": 11 λαϊκά παραμύθια της Κυριακής Τσαγκάρη-Χατζηγεωργίου μέσα από αφηγήσεις παππούδων και γιαγιάδων

Συμμετέχει η παιδική χορωδία του Εθνικού Ωδείου Νέας Σμύρνης υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία της Έλενας Σδόγκου και τη συνοδεία του Γιώργου Καλλιαντέρη.